thaimaalainen kalakeitto
Reseptit

Tom Yam eli thaimaalainen kalakeitto

Kokeile kalakeittoa vaihteeksi thaimaalaisin maustein. Keiton varsinainen juju piilee maustekastikeessa, jonka päälle valmis keitto kauhotaan.
Teksti: Taina Salovaara

Valmistusaika

alle 30 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 4 dl vettä
  • 300 g kuhaa tai muuta valkoista kalaa
  • 3 sitruunaruohonvartta
  • pala galangalia
  • 10 kaffirlimetin lehteä
  • 2 salottisipulia
  • 1 tuore chilin palko
  • 2 limettiä
  • 2 rkl thaikalakastiketta
  • 0.5 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • tuoretta korianteria

Valmistusohje

1. Leikkaa kalafileet parin sentin levyisiksi paloiksi. Poista sitruunaruohosta uloimmat lehdet ja päät. Paloittele varret ja painele palat rikki leikkuuveitsen varrella, jotta aromit irtoavat kunnolla. Kuori galangal-juuren pala ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Poista kaffirlimetin lehdistä lehtiruodit. Kuori salottisipulit ja murskaa ne veitsen kahvalla painelemalla. Hienonna chili. Puserra limeteistä mehu.

2. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Laske levyn lämpöä. Lisää veteen sitruunanruohopalat, sipulit ja galangal. Hauduta hiljalleen 3–4 minuuttia. Lisää seuraavaksi kalapalat, suola ja kaffirlimetin lehdet. Peitä kattila kannella ja hauduta 2–3 minuuttia tai kunnes kala on kypsää. Katkaise virta. Älä sekoita keittoa.

3. Sekoita tarjoilukulhossa keskenään sokeri, kalakastike, limettimehu, chili ja tuore korianteri. Kauho päälle kalakeitto. Anna makujen tekeytyä hetki ja tarjoile keitto. Jätä sitruunanruohopalat ja halutessasi myös galangal sekä kaffirlimetin lehdet tarjoilukulhoon.

X