Reseptit

Vuohenjuustopiirakat

Pienet vuohenjuustopiirakat mehevöitetään rahkalla. Hedelmät ja hunaja viimeistelevät piirakat tarjoiluvaiheessa.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikina

  • 100 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1/4 tl suolaa
  • 50 g vahvan makuista juustoraastetta
  • 50 g maustamatonta maitorahkaa
  • 2 rkl kylmää vettä

Täyte

  • 200 g vuohenjuustoa (chèvre)
  • 200 g maustamatonta maitorahkaa
  • 1 dl kuohukermaa
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl vahvan makuista juustoraastetta
  • 1/2 ruukku ruohosipulia
  • 2 tl hunajaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria

Viimeistelyyn

  • 10 viinirypälettä ja/tai
  • 1 päärynä
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
  • 2 oksaa basilikaa tai timjamia

Valmistusohje

Vuohenjuustopiirakat valmistuvat helposti näin:

1. Nypi kylmä ja paloiteltu voi jauhojen, suolan ja juustoraasteen kanssa ryynimäiseksi seokseksi. Lisää rahka ja vesi, sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina litteäksi levyksi, kääri kelmuun ja laita kylmään tunniksi.

2. Hienonna vuohenjuusto. Lisää sekaan rahka, kerma, munat, juustoraaste ja hienonnettu ruohosipuli. Mausta taikina hunajalla, suolalla ja pippurilla. Peitä kuuden pienen tai yhden ison (25 cm) irtopohjaisen vuoan pohja leivinpaperilla, voitele reunat.

3. Kauli taikina jauhotetulla alustalla reilun puolen sentin paksuiseksi levyksi. Leikkaa levystä hieman vuokia suuremmat pohjat ja painele ne kiinni pohjaan ja reunoille. Pistele pohjat ja painele reunoille suikale alumiinifoliota estämään reunojen valuminen. Esipaista pohjia tai pohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia. Poista foliosuikaleet.

4. Jaa täyte vuokiin. Kypsennä annospiirakoita uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, isoa piirakkaa noin 40 minuuttia, kunnes täyte on juuri ja juuri hyytynyt. Jos pinta alkaa paahtua liikaa, peitä piirakka leivinpaperilla. Anna piirakoiden jäähtyä haaleiksi ja irrota ne vuoista.

5. Viimeistele piirakat puolitetuilla viinirypäleillä ja/tai päärynäviipaleilla sekä juoksevalla hunajalla. Myös basilikan lehdet tai timjamin oksat sopivat piirakan koristeeksi. Tarjoa vuohenjuustopiirakat raikkaan vihersalaatin kera.

Vinkki! Annospiirakoiden sijasta voit tehdä yhden ison piirakan.

Ohje on julkaistu Anna-lehdessä 4/2024.

vuohenjuustopiirakat
Pienet vuohenjuustopiirakat mehevöitetään rahkalla.

Lue myös Kotiliesi.fi: Karamellisoiduilla sipuleilla viimeistelty vuohenjuustopiirakka

X