Ruoka

Amerikkalaiset kaurapannukakut ja rapeat tattarivohvelit savukala-cheddartäytteellä – 4 lettureseptiä aikuiseen makuun

Saat perinteiseen lettutaikinaan lisää makua pienin muutoksin, esimerkiksi tattari- tai ohrajauhoilla. Loppusilauksen lettukesteille tuovat täytteet! Kokeile vaikkapa raikkaan piparmintun ja hapokkaan vadelman täydellistä liittoa.
15.9.2018 Teksti: Suvi Rüster Kuvat: Jonne Räsänen/Otavamedia

Rapeat tattarivohvelit ja savukala-cheddartäyte

4 annosta/8 vohvelia

  • 2 dl maitoa tai kasvimaitoa
  • 2 dl kivennäisvettä
  • 2 munaa
  • 21/2 dl tattarijauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl sokeria
  • 3/4 tl suolaa
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 5 dl babypinaatinlehtiä

Paistamiseen

sulatettua voita tai rypsiöljyä

Täyte:

  • 100 g kantarellituorejuustoa
  • 200 g ruodotonta savukalaa (siikaa, lohta tai ahventa)
  • 1 dl raastettua cheddarjuustoa
  • babypinaatinlehtiä

1. Sekoita kulhossa maito ja kivennäisvesi. Riko joukkoon kananmunat ja vatkaa tasaiseksi.

2. Sekoita kulhossa tattarijauhot, leivinjauhe, sokeri ja suola. Lisää jauhoseos ja rypsiöljy munamaidon joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jätä taikinakulho pöydälle 15 minuuutiksi.

3. Huuhtele pinaatinlehdet lävikössä, taputtele talouspaperilla kuiviksi ja hienonna veitsellä pieneksi silpuksi. Lisää pinaattisilppu taikinan joukkoon.

4. Kuumenna vohvelirauta kuumaksi. Sipaise levylle sulatettua voita tai rypsiöljyä. Kaada levylle vohvelilevyn koosta riippuen noin 3/4 dl taikinaa. Paista noin 3 minuuttia, kunnes vohveli on kullanruskea ja rapea. Paista samoin loput taikinasta.

5. Levitä vohveleille kantarellituorejuustoa ja savukalapaloja. Ripottele päälle vielä cheddarjuustoraastetta. Lisää päälle halutessasi pinaatinlehtiä.

Kokoa isoista pitsiletuista lettukakku. Paista 1 annos lettuja (10 kpl). Kokoa lettukakku tarjoiluvadille. Levitä lettujen väliin piparminttumascarponevaahtoa ja vadelmia. Lado päälle vadelmia. Siivilöi pinnalle tomusokeria.

tattarivohvelit

Melkein kuin blinejä! Tattarijauhoista valmistetut vohvelit maistuvat hieman hapokkailta ja sopivat erityisesti savukalan ja sienituorejuuston kanssa nautittavaksi.

Isot pitsiletut

10 lettua

  • 5 dl täysmaitoa
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl ohrajauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl öljyä

Paistamiseen

  • voita

1. Sekoita maito ja munat kulhossa. Lisää joukkoon ohrajauhot, vehnäjauhot, sokeri, suola ja öljy. Sekoita vispilällä. Jätä taikina turpoamaan liinan alle huoneenlämpöön puoleksi tunniksi. Voit nostaa taikinan myös jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi.

2. Sekoita taikinaa hieman vispilällä. Kuumenna paistinpannulla nokare voita. Lisää pannulle noin 1 dl taikinaa. Kääntele pannua, jotta taikina valuu pannulle tasaiseksi ohueksi kerrokseksi. Paista keskilämmöllä noin 2 minuuttia, kunnes pinta on hyytynyt ja letun reunat paistuneet pitsimäisiksi. Käännä lettu ja paista noin 1 minuutti toiselta puolelta. Nosta lettu lautaselle ja aseta päälle toinen lautanen ylösalaisin, jotta letut pysyvät lämpiminä. Paista samoin loput taikinasta.

3. Tarjoile letut piparminttu-mascarponevaahdon ja vadelmien kera tai lehtikaali-pähkinätäytteen kanssa.

pitsiletut

Kokeile isojen pitsilettujen makeaksi täytteeksi jotain uutta: raikas piparminttumakeinen ja hapokkaan makeat vadelmat sopivat yhteen ihmeellisen ihanasti.

Lehtikaali-pähkinätäyte

Täytettä riittää 5 isolle letulle

  • 200 g lehtikaalia
  • 1 dl hasselpähkinää
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl öljyä
  • 1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa
  • 1/2 tl suolaa
  • 200 g raejuustoa

1. Puhdista lehtikaalit ja revi pois paksut lehtiruodit. Leikkaa lehtikaalit ohuiksi suikaleiksi. Rouhi hasselpähkinät. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää valkosipulit ja juustokumina, paista sekoitellen noin puoli minuuttia. Lisää joukkoon lehtikaalit ja hasselpähkinät. Paista keskilämmöllä sekoitellen noin 3 minuuttia, kunnes lehtikaalit ovat pehmenneet. Mausta suolalla.

3. Tarjoile lehtikaalitäytettä ja raejuustoa lettujen suolaisena täytteenä.

juustokuminapitsilettu

Juustokuminalla ja valkosipulilla maustettu lehtikaalipähkinätäyte ja raejuusto sopivat isojen pitsilettujen salaattimaiseksi täytteeksi.

 

Amerikkalaiset kaurapannukakut, mustikat ja kardemummakerma

4 annosta/noin 28 pientä lettua

  • 25 g voita
  • 5 dl piimää
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl (gluteenittomia) kaurajauhoja
  • 1 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3/4 tl suolaa

Paistamiseen

  • voita

Tarjoiluun

  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1/4 tl jauhettua kardemummaa
  • 3 dl mustikoita

1. Sulata voi. Sekoita kulhossa piimä, kananmunat ja voisula. Sekoita keskenään jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola. Lisää jauhoseos piimäseoksen joukkoon. Anna taikinan turvota liinan alla 10 minuuttia.

2. Sulata lettupannun koloissa hieman voita. Kaada pannun koloihin taikinaa. Paista noin 2 minuuttia keskilämmöllä, kunnes letun pinta kuplii sienimäisesti. Käännä lettu ja paista toiselta puolelta vielä 1 minuutti.

3. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla ja kardemummalla. Tarjoile lettujen kanssa kardemummakermaa ja mustikoita.

Piparminttu-mascarponevaahtoa ja vadelmia

Täytettä riittää 10 isolle letulle

  • 2 dl kuohukermaa
  • 250 g mascarponejuustoa
  • 1/2 dl tomusokeria
  • 1 dl Marianne Crush -piparminttumakeismurskaa
  • 250 g vadelmia

1. Vatkaa kuohukerma löysäksi vaahdoksi.

2. Sekoita kulhossa masarponejuusto ja tomusokeri. Sekoita joukkoon kermavaahto ja makeismurska.

3. Tarjoile lettujen kanssa piparminttumascarponevaahtoa ja vadelmia.

Lisää reseptejä osoitteessa anna.fi/ruoka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme