Ruoka

Hyvä edullinen rapuviini - tässä alle 15 euron löydöt!

Teksti:
Anna.fi

Ravustuskausi alkaa 21. heinäkuuta ja jatkuu aina lokakuun loppuun asti. Ruoka.fi etsi parhaat edulliset viinit rapujuhliin, jotta sinun ei tarvitse. Lue ja tutustu!

Suomen vesissä elää kaksi lajia, jokirapu ja täplärapu. Jokirapu on harvinaisempi ja siksi hinnakkaampi. Perinteisesti ravut kypsennetään keittämällä runsaalla suolalla ja tillillä maustetussa vedessä, joten kovin hento viini jää helposti makujen alle ja latistuu.

Keitetyille ravuille kannattaa valita kuiva, hienostuneen hedelmäinen ja melko hapokas valkoviini, jossa olisi hyvä olla myös mineraalisuutta. Tammisuuttakin voi olla, mutta varoen.

La Sancive Muscadet Sur Lie

Ranska, Loire
Hinta 8,98 €

Viini on valmistettu Melon de Bourgogne –rypälelajikkeesta, joka on nimensä mukaan kotoisin Burgundista. Se tunnetaan myös nimellä Muscadet tai Melon.

Viini tuoksuu hennosti kypsältä päärynältä ja keltaisilta omenoilta. Tuoksussa on lisäksi sitrusta ja yrttejä. Maku on kuiva, mutta melko täyteläinen, mukavan hapokas ja aavistuksen pirskahteleva. Siinä on kypsää omenaa, sitruksia ja yrttejä. Maussa on myös häivähdys hiivaa. Viini kun on kypsytetty hiivasakan päällä (sur lie), joka tuo makuun lisää ulottuvuutta.

Sopii aperitiiviksi ja rapuillalliselle, jossa on tarjolla myös esimerkiksi kevyesti savustettua kalaa.

Château de Viviers Chablis 2012

Ranska, Bourgogne
Hinta 9,78 € (0,375 l)

Ranskalainen Chablis on klassinen rapuviini ja se on aina Chardonnay-rypäleestä tehty. Viinistä tulee helposti raskaan hedelmäinen, jos rypäleet kasvavat kovin lämpimässä. Mutta koska Burgundissa on kasvukaudella myös viileää, viini on raikkaampaa kuin lämpimässä ilmastossa kasvaneista rypäleistä valmistetut.

Tuoksussa on raikasta sitrusta ja viheromenaa, aavistus trooppisiakin hedelmiä sekä mineraalisuutta. Maku on kuiva, aavistuksen viheromenainen. Siinä on reilusti sitrusta sekä myös pientä paahteisuutta ja yrttejä. Hapot ovat melko napakat.

Puolikas pullo on oiva valinta kahdenkeskiselle rapuillalle tai alkupalana nautittavan rapuleivän kyytipojaksi.

Gérard Bertrand Terroir Picpoul de Pinet 2013

Ranska, Languedoc-Roussillon
Hinta 11,90

Picpoul-rypäleestä valmistettu viini tuoksuu raikkaan hedelmäiseltä. Siinä on kypsää päärynää ja sitruksia, vihreää omenaa ja mineraalisuutta. Maku on kuiva, mutta hapokkuus tuo raikkautta. Tuoksunmukaisen makumaailman lisäksi voi aistia yrttejä ja hentoa mantelimaisuutta.

Picpoul-rypäle tunnetaan myös nimellä Piquepoul tai Picpoul ja se on yksi vanhimmista paikallislajikkeista Rhonen ja Languedocin alueella. Sopii rapujen sekä muiden äyriäisherkkujen seuraan sekä vaalean lihan tai kasviruokien kanssa.

Schloss Schönborn Rheingau Riesling Trocken 2012

Saksa, Rheingau
Hinta 11,90 € (0,75 l)

Hedelmäinen ja hapokas riesling on sopii hyvin rapujen seuraan.  Tässä saksalaisessa viinissä on herkullinen tuoksu.  Siinä on kypsää persikkaa, sitruksia ja mineraalisuutta sekä aavistus hunajaa. Maku on kuiva, mutta hedelmäisyys tuo pehmeyttä ja napakat hapot raikkautta.  Maussa tuoksun aromien lisäksi myös hieman makeaa yrttisyyttä.

Voi nauttia aperitiivina ja sopii rapujen lisäksi paistettujen äyriäisten tai vaalealihaisen kalan seuraan.

Leyda Sauvignon Blanc Lot 4 2013

Chile, San Antonio
Hinta 12,97 €

Pelkästään Sauvignon Blanc-rypäleistä valmistetun viinin rypäleet on poimittu Leydan laaksossa sijaitsevan viinitarhan palstalta numero 4. Siitä viinin nimi.

Hyvin aromaattinen tuoksu, jossa mustaherukanlehteä, survottua karviaista ja viherherukkaa sekä aavistus nokkosta. Maku on kuiva, mutta hapokkuus tekee viinistä raikkaan. Maussa tuoksun aromien lisäksi sitrusta, vähän raakaa vihreää omenaa ja mineraalisuutta.

Sopii hyvin viilennettynä myös aperitiiviksi ja rapujen lisäksi sitä kannattaa nauttia esimerkiksi kasvisruokien kanssa.

Wolf Blass Yellow Label Riesling

Australia
Hinta 12,99 €

Tässä puhtaasti Riesling-rypäleistä valmistetussa viinissä tuoksuu kypsä sitruuna ja limetti sekä aavistus hunajaista kukkaisuutta. Maku on kuiva, mutta runsaan hedelmäinen ja siinä on mukavasti mineraalisuutta sekä hapokkuutta. Tuoksun mukaisten aromien lisäksi maussa pientä yrttisyyttä.

Sopii nautittavaksi niin rapujen kuin erilaisten kala- ja äyriäisruokien kanssa.

José Pariente Varietal Verdejo 2013

Espanja, Rueda
Hinta 13,41 €

Tämä espanjalainen, ainoastaan Verdejo-rypäleestä valmistettu viini tuoksuu herkullisen hedelmäiseltä ja raikkaalta. Tuoksussa on päärynää, vaaleaa persikkaa, sitrusta, aavistus salaattifenkolia sekä mineraalisuutta.

Maku on rapsakan hedelmäinen ja siinä on aluksi hiukan hedelmäistä makeutta. Jälkimaussa aivan aavistus pientä karvautta. Mukavan hapokkaassa maussa myös passionhedelmää ja mineraalisuutta.

Nauti rapujen lisäksi aperitiivina pieneten alkupalojen tai tapasherkkujen kanssa, sillä viini sopii yllättävästi savustetun lihan, pehmeiden juustojen ja esimerkiksi serranonkinkun seuraan.

Teksti: Marita Suontausta
Kuvat: Alko

X