Juomat

Kesän parhaat laatikkoviinit: kätevät hanaviinit kalan, kasvisten ja grillilihan pariksi

Valitsimme kesän parhaat laatikkoviinit kala-aterian, grillilihan ja raikkaiden kasvisten pariksi. Lue myös vinkit hanaviinien säilytymisestä.

Teksti:
Ilkka Sirén

Valitsimme kesän parhaat laatikkoviinit kala-aterian, grillilihan ja raikkaiden kasvisten pariksi. Lue myös vinkit hanaviinien säilytymisestä.

Monipuoliset valkoviinit kesäpöytään

Tommasi Pinot Grigio 34,98 e/3 l

”Noutopöydän kiistaton kunkku.”

Italialaiset Pinot Grigio -rypäleestä tehdyt viinit kärsivät tällä hetkellä samanlaisesta maineesta kuin chardonnay-viinit 90-luvun loppupuolella. Tarjontaa on enemmän kuin futisäidit ja -iskät jaksavat juoda. Hyvä Pinot Grigio voittaa monipuolisuudellaan kuitenkin monet muut rypäleet. Tämä raikas ja suoraviivaisen hedelmäinen viini on noutopöydän kiistaton kunkku, joka sopii niin kasvis- kuin kalaruokienkin kaveriksi.

 

McGuigan Expressions Chardonnay 24,95 e/2 l

”Suorastaan trooppinen hedelmäpommi”

Seksikkään paahteisilla chardonnay-valkoviineillä on vankka fanijoukko. Ne ovat vietteleviä sellaisenaan mutta pystyvät taklaamaan myös tuhdimpia ruokia. Australian auringon alla kypsynyt viini on suorastaan trooppinen hedelmäpommi. Kun yhtälöön lisätään vielä tammen hentoa savuisuutta, niin kasassa on konstailematon mutta charmikas valkoviini.

Raikasta roseeviiniä kalaruokien kaveriksi

Cameleon Rosé Organic 29,94 e/3 l

”Oivallinen ruokaviini.”

Kesän ehdoton suosikkini on grillattu kala. Se suorastaan huutaa vierelleen roseeviiniä. Roseeviinissä yhdistyvät punaisten rypäleiden persoonallinen aromimaailma ja tanniinien aiheuttama hennon napakka suutuntuma, joka tekee siitä oivallisen ruokaviinin. Tämä kuiva, aavistuksen mausteinen ja kypsän marjaisa viini sopii vaikka pihajuhliin.

 

Les Fumées Blanches Rosé 34,98 e/3 l

”Raikkaan vadelmainen ja ryhdikäs viini.”

Yksi isoimmista ongelmista hanaviinien tarjoilussa on viinin lämpötila. Isoa kolmen litran tönikkää saa harvoin mahtumaan jääkaappiin, joten pakkaus jää usein pöydälle ja viini tarjoillaan liian lämpimänä. Dekantoi viini lasikarahviin, se mahtuu jääkaappiin huomattavasti helpommin. Raikkaan vadelmainen ja ryhdikäs viini sopii salaattien ja kalaruokien kylkeen.

Upeat punaviinit grilliherkuille

Jacob’s Creek Earth Vine Grape Shiraz 34,90 e/3 l

”Lempeän pippurinen ja aavistuksen tamminen grilliviini.”

Tirisevä grilliritilä, hyttyskarkotin ja iso lasi shiraz-punaviiniä, siitä on kesä tehty. Australialainen punkku on kypsän kirsikkainen, lempeän pippurinen ja aavistuksen tamminen grilliviini. Kokeile klassisen entrecôte-pihvin tai trendikkään salaatinlehteen käärityn bo ssäm -possun kanssa.

 

Château Lhorens 44,89 e/3 l

”Keskitäyteläinen, marjaisa ja hennon mausteinen viini vaikka grillivartaiden kaveriksi.”

Ranskalaiset eivät tunnetusti välitä hanapakkauksista, Bordeaux’n viinialue sitäkin vähemmän. Mikä siis olisikaan ranskalaisempaa kuin valmistaa hanapakkaus puusta. Keskitäyteläinen, marjaisa ja hennon mausteinen viini sopii grillivartaiden tai vaikkapa rosvopaistin kaveriksi. Puulaatikkoa voi käyttää uudestaan tarjoilemalla siitä myös muiden hanapakkausten viinejä.

Lue myös:

Parhaat alle 15 euron kuohuviinit – toimitus paljastaa omat suosikkinsa

Hyvä kuohuviini kolmella eurolla! Parhaat piccolo-kuohuviinit

X