Juomat

Pienpanimoiden kekseliäät käsityöläisoluet - poimi suosikkisi uutuuksista

Joko olet hurahtanut pienpanimoiden käsityöläisoluisiin? Intohimoisimmat harrastajat ovat maistelleet käsityöläisoluita jo useamman vuoden, mutta nyt niihin voi ihastua kuka vain. Poimimme alkuvuoden uutuuksista muutamia erikoisempia makuja, joista aloittelijakin saattaa innostua.

Teksti:
emmitoivonen
Kuvat:
Kari Hautala/Otavamedia, Alko

Joko olet hurahtanut pienpanimoiden käsityöläisoluisiin? Intohimoisimmat harrastajat ovat maistelleet käsityöläisoluita jo useamman vuoden, mutta nyt niihin voi ihastua kuka vain. Poimimme alkuvuoden uutuuksista muutamia erikoisempia makuja, joista aloittelijakin saattaa innostua.

Käsityöläisoluista on puhuttu pitkään ja kaikenlaiset oluita esittelevät tapahtumat ovat kasvattaneet suosiotaan tasaisesti.

Jos aiemmin halusi nauttia pienpanimoiden antimista, piti niitä etsiä lähinnä hyvän olutvalikoiman omaavasta pubista. Tällä hetkellä käsityöläisoluita on tarjolla kohtuullinen valikoima niin marketeissa kuin Alkossakin.

Olutuutuudet valloittavat

Alko ilahdutti oluen ystäviä tuomalla helmikuun alussa 19 suomalaisen pienpanimon taidonnäytteet hyllyillensä. Kaikki oluet ovat Alkolle varta vasten valmistettuja ja joukkoon mahtuu myös harvinaisuuksia.

Kotimaisissa pienpanimoissa ollaan kokeilunhaluisia ja tuloksena on mielenkiintoisen makuisia uutuuksia. Vaikka oluesta ei niin piittaisikaan, kannattaa käsityöläisoluiden kirjoon tutustua avoimin mielin, sillä se saattaa yllättää.

Pirske-olut

Mathildedalin Kyläpanimo Pirske Alkoholia 6,9% Hinta 5,94 €/0,33 l

Mathildedalin raikas belgi ale on nimensä veroinen. Mukavasti suussa pirskahteleva samean keltainen olut on kevyen hedelmäinen ja mausteinen. Pirske on täydellinen kumppani keveille kalaruoille ja salaateille. Kokeile kala- ja äyriäissalaatin kanssa.

Laitilan lakritsi portteri

Laitilan Lakritsi Portteri Alkoholia 5,4% Hinta 4,21 €/0,33 l

Laitilan tuhdin lakritsainen uutuus ei liene kaikkien mieleen, mutta ilahduttaa lakritsista pitävää. Valmistuksessa on käytetty Kouvolan lakritsia. Toimii seurustelujuomana, muhevan pataruoan kaverina tai jännittävänä parina jälkiruoalle. Kokeile suklaa-punajuuri-salmiakkikakun kanssa.

Suomenlinnan Panimo Foil Hat B Weisse

Suomenlinnan Panimo Foil Hat B Weisse
Alkoholia 4,9% Hinta 5,65 €/0,5 l

Erikoinen uutuus kiinnittää huomion jo pelkällä värillään. Rosée-viiniä väriltään muistuttava Foil Hat tuoksuu marjaisalta ja maistuu herukkaisen happamalta. Raikas tuttavuus sopii seurustelujuomaksi, mutta myös illanistujaisissa tarjoiltavien juustojen ja leikkeleiden seuraan.

Ruosniemen Panimo Musta Lomittaja

Ruosniemen Panimo Musta Lomittaja
Alkoholia 6,3% Hinta 4,96 €/0,33 l

Ruosniemen panimon savuinen saison-olut tuo tuoksullaan mieleen pakkaspäivänä ulkona loimuavan nuotion. Pehmeän paahteinen olut maistuu mukavasti savulta ja istuu maanläheisten makujen seuraan. Kokeile lammas-paprikapadan kanssa.

Tommy Finn Dunkel Rye (Mallaskosken panimo & Tommyknocker-panimo) Alkoholia 5,4% 

Suomalais-amerikkalaisen yhteistyön tulos on tumman rukiinen lager-olut. Tätä paahdetulta rukiilta maistuvaa oluterikoisuutta pääsee maistelemaan vain rajoitetun ajan valikoiduissa ravintoloissa.

Mufloni Saison Gaelach

Mufloni Saison Gaelach Alkoholia 10% Hinta 5,90/0,33 l

Beer Hunter’sin uusi erikoisuus on irlantilaisen viskivalmistaja Jamesonin tammitynnyreissä kypsytetty Mufloni Saison Gaelach -olut. Hedelmäinen olut on viskitynnyrissä kypsyessään imenyt itseensä viskin aromeja ja löytyypä siitä aavistus vaniljaakin. Sopii sellaisenaan nautsikeltavaksi tai liharuokien kumppaniksi. Kokeile paahdetun poronseläkkeen kanssa.

Lue lisää:

Pienpanimon käsintehtyjä oluita Fiskarsissa Olut on hyvän ruoan ystävä Uniikkeja käsityöläisoluita moneen makuun Kotiliesi.fi: Himahella: Olut rakastaa ruokaa

X