Ruoka

Katuruokaa ja artesaanisampanjaa - Lontoon kuumimmat ruokatrendit

Teksti:
Anna.fi

Fine diningille tulee Lontoossa olemaan varmasti aina tilaa, mutta tällä hetkellä kaupungissa suositaan rennompaa otetta. Tämä näkyy siinä, että useimmat uudet ravintolat haluavat pitää ne matalan kynnyksen paikkoina muun muassa siten, ettei varauksia pääsääntöisesti edes oteta.

Katuruoka kiinnosta edelleen 

Ehkä yllättäen Lontoon ylivoimaisesti suurin ruokatrendi on yhä vieläkin katuruoka. Keskustan alueelle avautuu jatkuvasti uusia katuruokaan erikoistuneita ravintoloita ja tarjontaa löytyy jamaikalaisesta etelä-afrikkalaiseen ja meilläkin suosioon nousseeseen vietnamilaiseen – burgeriravintoloita unohtamatta.

Mutkattoman katuruoan ystävää hemmottelevat myös Lontoon street food -festivaalit. Viikonloppuiltaisin Lontoon trendikkäimmän kaupunginosan, rosoisella eloisuudellaan hurmaavan Shoreditchin kadut ja sisäpihat täyttyvät katuruokakojuista ja itä-Lontooseen kannattaakin suunnata jo pelkästään niiden vuoksi.

Shoreditch High Streetillä sijaitsevan Euro Car Parkin Urban Food Fest tarjoilee elämyksiä ympäri maailmaa lontoolaisittain varsin edulliseen hintaan. Jos taas on liikkeellä joen eteläpuolella, kannattaa tsekata puoliltapäivin avautuva Vauxhall Street Food Garden, jonka valikoima vaihtuu päivittäin.

Intohimona ramen-nuudelit

Vietnamilaisen ja korealaisen ruoan lisäksi muukin Aasian keittiö jatkaa voittokulkuaan. Taiwanilaiselle bubble tea -juomalle pyhitettyjä baareja löytyy Sohosta liki joka kadunkulmasta.

Tämän hetken kovin juttu on kuitenkin japanilainen ramen. Eri tyyleillä on varsin intohimoinen ja asialleen omistautunut seuraajakunta, eikä väittelylle parhaasta ramen-baarista tule loppua. Yhdessä kehiteltiin omaa nuudelireseptiä puolen vuoden ajan, toisessa lientä keitetään 20 tuntia. Shoryu Ramenilla on keskustan alueella useampikin paikka, Islingtonin alueella kokeilemisen arvoinen on puolestaan United Ramen. 

Hipsteri valitsee nyt polentan

Jos luulit, että yhden ruoan ympärille keskittyvät ravintolat olisivat jo mennyttä, väärässä olit. Puurobaarien jälkeen Lontoossa nähtiin murobaarien (!) aikakausi, uusin tulokas on polenta. Sohosta löytyvä La Polenteria tarjoilee vain polentaa ja aitoon (ja itsensä-ehkä-hieman-liian-vakavasti-ottavaan) hipsterityyliin luonnehtii polentan olevan niin paljon enemmän kuin ruokaa: se on käsite.

Michelin-tason pubiruokaa

Pubit ovat kokeneet Lontoossa huiman murroksen. Vielä kymmenen vuotta sitten gastropubeille vähän hymähdeltiin, mutta ihan perinteisiä drinking pubeja ei Lontoosta enää juurikaan löydy.

– Ei niillä enää pärjää, kerrotaan vajaa vuosi sitten uuteen kuosiin laitetusta Lord Wargrave -pubista.

Nykyään täytyy panostaa viinilistaan, erikoisoluisiin, ruokatarjontaan ja muuhun viihteeseen. Wargrave on omistajiensa viides hankinta ja panostaa etenkin viskeihin, joita sieltä löytyy peräti 200 sorttia.

Lontoon pubien ruokatarjonnan taso onkin parhaimmillaan huikea. Makkaran ja muusin kaltaisia pubiklassikoita löytyy listoilta yhä harvemmin näiden tehtyä tilaa ostereille ja artesaaniburgereille. Fulhamissa sijaitsevalta Harwood Arms -pubilta löytyy jopa Michelin-tähti.

Artesaanijuomia joka lähtöön

Pientuottajatrendi jatkuu juomapuolella ja kasvattaa nyt suosiotaan etenkin sampanjoissa. Mikropanimoita ja -tislaamoita putkahtelee ympäri Lontootakin. Tarjontaa on niin viskeissä, maustetuissa vodkissa kuin gineissäkin.

Erikoisimmat? Aamiaismarmeladivodka ja Cambridgestä tuleva muurahaisuutegin. Seuraavaksi artesaanivallankumouksen odotetaan näkyvän siidereissä. Jo nyt esimerkiksi ainoa Wargraven hanasta löytyvä siideri on bretagnelaista.  

Teksti ja kuvat: Erja Säkkinen

X