Ruoka

Kokki Maija Silvennoisen parhaat mökkiherkut: ”Suomalaisen järvikalan maku taipuu loistavasti myös etnisiin ruokiin”

Kokki ja yrittäjä Maija Silvennoinen säntää korin kanssa kotimetsiin aina kun aika antaa myöten. Saarijärven maastot ja kirkkaat vedet tarjoavat ammattikokille aineksia kesän kaikille aterioille.
20.7.2018 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Paula Kukkonen ja Sampo Korhonen/Otavamedia

Maija Silvennoisen keittiössä kesä etenee sesonkeja myötäillen.

– Alkukesääni kuuluu villivihannesten metsästystä, sitten tulevat marjat ja sienet. Kaikki metsän antimet ovat parhaita tuoreina, niiden makua ei aina voi säilöä.

Kuusenkerkistä Maija tekee hilloa, mesiangervon kukista jäätelöä, ketunleivistä ja vuohenputkista syntyy mainiota pestoa.

– Kuusenkerkät sopivat myös pakastettaviksi, ja niistä voi tehdä hilloa vaikka talvella, Maija vinkkaa.

Pyyntituore luonnonkala ja lähiseudun tilojen rotukarjan liha grillattuna täydentävät upeasti kesän kasvisvoittoisen ruokapaletin. Kaikki kalat, myös ruotoisemmat hauet ja lahnat, löytävät tiensä kalanystävän pöytään.

– Suomalaisen järvikalan maku taipuu loistavasti myös etnisiin ruokiin. Olen tehnyt marokkolaista kalaa ahvenista, siiasta ja kuhasta.

Kiireisen yrittäjän kesään kuuluu myös kesälomittajan pesti omassa kasvisravintolassa Jyväskylässä.

– En pidä lomaa kokkaamisesta, koska ruoka on suuri rakkauteni ja hyvä ruoka kuuluu jokaiseen päivään.

Katso alta Maija Silvennoisen neljä suosikkireseptiä kesäkeittiöön: villiyrttipasta, mummon kalahyytelö, marokkolainen uunikala ja kvinoasalaatti vievät kielen mennessään. Kaikki ohjeet ovat neljälle.

Resepti: Villiyrttipasta

Maijan villiyrttipastan ohje syntyi jääkaapissa olevista aineksista ja oman pihapiirin villiyrteistä vahingossa. Villien yrttien sijasta pastaan sopivat myös ruukkuyrtit.

Ainekset:

  • 300 g pastaa

Marinoitu punasipuli:

  • 1 iso punasipuli puolirenkaina
  • 1/2 dl punaviinietikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 dl öljyä

Villiyrttipesto:

  • 8 dl villiyrttejä (ketunleipiä, vuohenputkia)
  • 1 dl kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä
  • 2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • 1 dl raastettua parmesaania
  • ripaus suolaa ja pippuria

Paahdetut kikherneet:

  • 400 g kypsiä kikherneitä
  • 2 rkl öljyä
  • 2 tl savupaprikaa
  • 1 rkl hienonnettua rosmariinia
  • 1/2 tl suolaa
  • chilijauhetta

Valmistusohje:

1. Liuota suola ja sokeri etikkaan. Lisää liemi sipulin joukkoon. Lisää öljy, anna marinoitua pari tuntia.

2. Paahda siemenet pannulla. Jauha pestoainekset tehosekoittimessa tasaiseksi tahnaksi.

3. Huuhtele kikherneet siivilässä. Kuivaa talouspaperin päällä. Sekoita kulhossa öljy ja mausteet. Lisää kikherneet ja pyörittele niitä käsin niin, että öljy tarttuu niihin kunnolla. Levitä kikherneet leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paahda 200-asteisessa uunissa rapeiksi välillä sekoitellen.

4. Keitä pasta muuten pakkauksen ohjeen mukaan, mutta vähennä keittoaikaa 2 minuuttia. Valuta pasta.

5. Sekoita pastan joukkoon sipuli, pesto ja kikherneet. Lisää pinnalle kirsikkatomaatteja, villivihanneksia ja kukkia.

Resepti: Mummon kalahyytelö

Mummon kalahyytelö on kevyt ja helppotekoinen alkuruoka. Tarjoa hyytelön kanssa keitettyjä perunoita ja ruisleipää. Reseptillä tulee kuusi annosta.

Ainekset:

  • 1/2 l kypsää ruodotonta kalaa
  • (haukea, lahnaa, siikaa, kuhaa tai kirjolohta)
  • 3 liivatelehteä
  • 1 1/2 dl kalalientä tai valkoviiniä
  • 2 dl kermaviiliä
  • 1 dl majoneesia
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1/2 dl silputtua ruohosipulia
  • 1/2 dl silputtua tilliä

Valmistusohje:

1. Liuota liivatelehtiä 10 minuuttia kylmässä vedessä. Lämmitä kalaliemi tai viini ja sulata siihen pehmeät liivatelehdet. Jäähdytä liemi haaleaksi.

2. Sekoita keskenään kermaviili, majoneesi, mausteet ja silputut yrtit. Lisää liivateliuos samalla hyvin sekoittaen. Lisää paloiteltu kala seokseen.

3. Kaada seos rengasvuokaan tai kulhoon. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Kastele vuon ulkopinta lämpimällä vedellä ja kumoa hyytelö tarjoiluvadille. Koristele yrteillä.

Resepti: Marokkolainen uunikala ja kvinoasalaatti

Marokkolaiset makuvivahteet ja suomalainen kala ovat loistava yhdistelmä. Kalan voi kypsentää joko uunissa tai grillissä. Lisukkeeksi sopii kvinoasalaatti. Annoksia tulee 4.

Uunikala:

  • 800 g perattua ja suomustettua kalaa
  • (siikaa, ahventa, kuhaa tai haukea)
  • 2 rkl harissaa (marokkolainen maustetahna)
  • merisuolaa
  • 1 appelsiini viipaleina
  • 1 dl mantelilastuja

Valmistusohje:

Leikkaa kalojen pintaan muutamia viiltoja. Pane kalat uunipellille. Hiero harissa ja suola kalojen sisään ja pinnalle. Työnnä appelsiininviipaleet kalojen sisään. Kypsennä kaloja 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Ripottele mantelilastut kalojen pinnalle ja jatka kypsentämistä noin 10 minuuttia tai kunnes kala on kypsää ja mantelilastut kauniisti paahtuneet.

Resepti: Kvinoasalaatti

Ainekset:

  • 2 dl kypsää kvinoaa
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1 dl hienonnettua kevät- tai ruohosipulia
  • 1/2 dl hienonnettua minttua
  • 1/2–1 tl harissaa
  • 1/2 tl savupaprikaa
  • 2 appelsiinia
  • 1 greippi
  • 1 paprika
  • 100 g kirsikkatomaatteja

Valmistusohje:

Kypsennä 1 dl kvinoaa pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita kvinoaan öljy, sipuli- ja minttusilput, harissa, savupaprika ja suola. Leikkaa hedelmät nahattomiksi lohkoiksi. Puolita kirsikkatomaatit ja paloittele paprika. Lisää ne kvinoan sekaan. Tarkista maku ja anna salaatin tekeytyä huoneenlämmössä.

Lisää reseptejä osoitteessa anna.fi/ruoka

Annan keittiössä – tule mukaan inspiroivaan Facebook-ryhmään!

Liity innostavaan Annan keittiössä -Facebook-ryhmäämme: jaa reseptejä, vinkkejä ja kuvia kokkailuistasi, keskustele ruoasta ja ruoanlaitosta ja voita ruoka-aiheisia palkintoja! Liity mukaan tästä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *