Ruoka

Lékué-leipäkääre koekäytössä

Teksti:
Anna.fi

Lékuén uudessa leipäkääreessä yhdistyvät leivontakulho ja -vuoka. Tuote herätti sen verran mielenkiintoa kotileipureissamme, että siihen oli syytä perehtyä tarkemmin.

leivät leipäkääreessä uunissa

Leipäkääre?

Lékuén leipäkääre yhdistää leivontakulhon ja -vuoan. Auki ollessaan se toimii leivontakulhona, jossa voi punnita ainekset ja alustaa taikinan. Tämän jälkeen kääre suljetaan ja taikinan annetaan nousta ennen uuniin laittamista. Uunissa höyryn kiertäminen leipäkääreen sisällä lisää taikinan kosteutta ja estää leivän kuivumisen. Kääreen sivuilla olevat aukot puolestaan mahdollistavat kuuman ilman kiertämisen, minkä ansiosta leivästä tulee pinnaltaan rapeaa ja kullanruskeaa.

Taikinan alustus leipäkääreessä

Päätimme ottaa selvää, millainen apuväline leipäkääre leivonnassa on. Lékue-leipäkäärettä koekäytti kaksi henkilöä. Toinen on innokas kotileipuri-Hanna  ja toinen Leivontablogi Murupullan Jenni.

Jennin käyttökokemukset leipäkääreestä

Leipäkääre on ehdottoman hyvä väline käsiteltäessä tahmaisia taikinoja (esim. gluteenittomat taikinat), sillä taikinaa ei tarvitse nostaa missään vaiheessa pois kääreestä.

Taikinan alustaminen kääreen sisällä oli hieman haastaavaa koviin kulhoihin tottuneelle johtuen kääreen pehmeähköstä materiaalista (platinasilikoni), mutta kyseessä on todennäköisesti  harjoittelukysymys.

Leipäkääre

Taikinan koon suhteen tulee olla tarkkana. Jos taikina on iso ja se kohoaa suureksi, kääreen sulkeminen tuottaa vaikeuksia ja tekee pahimmillaan leivän pintaan ei-toivotun kuvion. 

Kääre suojaa leivän pintaa palamiselta, mutta toisaalta leivän kypsymisen edistymisen seuraaminen tuottaa hankaluuksia kääreen ollessa kiinni uunissa. Tarkistaessani leivän kypsyyttä, jouduin avaamaan ja sulkemaan tulikuumaa käärettä patahanskat kädessä. Se ei sujunut ihan leikiten. Leipäkääre toimiikin mielestäni parhaiten tilanteissa, joissa leivotaan tutulla ja turvallisella reseptillä. Uusia reseptejä en lähtisi kääreen avulla paistamaan.

Leivän kumoaminen kääreestä on helppoa johtuen silikonipinnasta. Minkäänlaista rasvausta kääre ei siis vaadi etukäteen. 

Hannan käyttökokemukset leipäkääreestä

En ole erityisen kokenut leivän leipoja, mutta olin innokas tutustumaan leipäkääreeseen, jonka kanssa leivän pyöräyttämisen pitäisi olla tavallista helpompaa. Kääre on tarkoitettu varsin pienelle taikinalle, enkä minä halunnut heti alkuun lähteä soveltamaan muita reseptejä pienempään kokoon, joten pysyttäydyin astian mukana tulleen vihkosen annissa.

Taikina oli mukava kasata suoraan kulhoon ja taikinan vaivaaminen kävi sujuvasti. Kääryle oli myös helppo sujauttaa uuniin ja leipä onnistui mainiosti. Se sai uunissa kivan rapean pinnan mutta pysyi sisältä erityisen mehukkaana.

leipäkääre mikrossa

Kokeilin myös leivän paistamista mikroaaltouunissa, mihin vihkosessa oli oma ohjeensa. Leipä onnistui hyvin, mutta tietyt puutteensa mikro-leivällä kai väistämättä on. Leivän pinta ei tietenkään rapeutunut saatikka saanut kaunista väriä paistaessa. Kääreestä putkahtaessaan leipä näytti sen verran oudolta olmilta, että sain syödä sen ihan yksin. Lékuén mikro-ohje oli täysin valkoiselle leivälle, jota en varmaan halua tehdä uudestaan, mutta aion kyllä kokeilla reseptin jalostamista terveellisempään suuntaan. Kun pitää silmät kiinni, mikroleipäkin menee ihan täydestä, mutta olen myös suunnitellut ripottelevani pinnalle paahdettuja seesaminsiemeniä väriä ja makua antamaan.

leipä leipäkääreessä

Lékué Leipäkääre:

tilavuus: n. 1,5 litraa

ulkomitat n. 322x265x160 mm.

ovh: 37,90 €

Kuvat: Mastermark ja Jenni Viljalinna

X