Ruoka

Matka maailman ympäri Lontoossa - poimi parhaat ravintolavinkit

Teksti:
Anna.fi

Englanti on maa, johon harvemmin matkustetaan ruoan perässä. Etnisen ruoan rakastajalle Lontoo on kuitenkin aarreaitta.

Englannin pitkä siirtomaahistoria ja maasta löytyvä huomattava maahanmuuttajataustainen väestö mahdollistavat melkoisen makumatkailun ympäri maailmaa. Vaikka osa niistä tarjoaa jopa Michelin-tähdellä palkittuja fine dining-elämyksiä, ovat Lontoon etniset ravintolat yleensä oiva vaihtoehto paitsi autenttiseen, myös edulliseen herkutteluun.

Monet maahanmuuttajayhteisöt ovat asettuneet tiettyihin osiin Lontoota, mikä usein tarkoittaa myös tietyn alueen keittiöiden ravintolakeskittymää. Yksi tunnetuimmista on etelä-aasialaisten asuttama Brick Lane itä-Lontoossa (lähimmät metroasemat Aldgate East tai Liverpool Street). Annoskoot ovat sellaisia, että yhdestä currystä syö kaksikin ihmistä. Huomaa kuitenkin, että pöytään auliisti kannetut pappadumit ja muut lisukkeet maksavat lisää.

Turkkilaista ruokaa himoitsevan kannattaa puolestaan suunnistaa pohjois-Lontooseen ja Harringayn Green Lanesien alueelle (Manor Housen tai Turnpike Lanen asemat). Jos matka ei houkuttele, Islingtonissa sijaitsevasta Anteplileristä (metro: Angel) löytyvät parhaat pidet ja lahmacunit Bosporinsalmen tältä puolen. Kaikki muukin on hyvää, mutta mitä ikinä otatkin, jätä ehdottomasti tilaa paikan baklaville.

Jos Lähi-itä kiinnostaa, hyvää ja kohtuuhintaista mezeä saa keskustan alueelta libanonilaisesta Yalla Yallasta. Kokeilemisen arvoisia ovat ainakin lahmacunin libanonilainen serkku arayes sekä kananmaksa granaattimomenasiirapilla. Jos taas haluat jotain vähän erikoisempaa, kokeile afganistanilaista keittiötä, kuten Kilburnissa (bussi nro 16) sijaitsevaa, samannimisen manhattanilaisravintolan sisarta Arianaa. Ravintola ei tarjoile alkoholia lainkaan, mutta monen muun vastaavan ravintolan lailla omaa ns. BYOB- käytännön, eli oman pullon voi halutessaan tuoda mukanaan. Syö ainakin aushakeja, paikallisia liha- tai kasvistäytteisiä taikinanyyttejä.

Lontoon Chinatown asettui nykyiselle alueelleen Sohoon 1970-luvulla ja on suosittu turistinähtävyys. Kiinalaisen uuden vuoden juhlinnan aikaan ei siellä mahdu edes kääntymään. Suosittelen kuitenkin sivuuttamaan pääkadun Gerrard Streetin ja suuntaamaan sen sijaan sen viereisen Lisle Streetin dim sum- taivaaseen. Dim sumeja tarjoillaan alueen ravintoloissa päivittäin noin viiteen saakka. Oma suosikkini on kiinalaistenkin suosima Young Cheng, jonne saattaa lounasaikaan joutua jopa jonottamaan. Laaja valikoima, josta löytyy muun muassa marinoituja ankankieliä. Kaikki annokset ovat alle neljä euroa, joten kahden hengen lounas oluilla jää alle neljänkympin.

Japanilaisilla ravintoloilla ei ole samanlaista keskittymää, mutta sushi-buumia seuranneen ramenbuuminkin ansiosta japanilaisia ravintoloita löytyy ympäri kaupunkia. Nobu on maailmankuulu gourmet-ravintola, jonne alkuvuosien hypen jälkeen saa nykyään pöytävarauksen jo varsin helposti. Modernimpaa tulkintaa suosivan kannattaa suunnata esimerkiksi RokaanLontoon teatterimaailman keskuksessa Aldwychissä sijaitseva ravintola tarjoaa monien muiden alueen ravintoloiden tapaan alkuiltaisin edullisesti hinnoitellun pre theatre -menun!

Lontoon afrikkalaiset ravintolat ovat keskittyneet Pohjois-Afrikan ja Itä-Afrikan keittiöihin. Eritrealaista ruokaa varten kannattaa etsiä käsiin Notting Hillin kulmilla sijaitseva Westbourne Park ja Mosob.

Teksti ja kuvat: Erja Säkkinen

X