Ruoka

Nämä suklaaherkut on pakko kokeilla: cookie-taikinapallerot, suklaapuuro ja helpot mokkapalamuffinit

Suklaaleivonnassa syntyy tahroja, jotka jokainen haluaa nuolla pois. Kokeile trendikkäitä taikinapalloja, marenkitorttua ja lohduttavaa suklaa-mannapuuroa.

Teksti:
Suvi Rüster
Kuvat:
Kristiina Kurronen

Gluteenittomissa mokkapalamuffineissa on ihanan tahmea rakenne.

Suklaaleivonnassa syntyy tahroja, jotka jokainen haluaa nuolla pois. Kokeile trendikkäitä taikinapalloja, marenkitorttua ja lohduttavaa suklaa-mannapuuroa.

Mokkapalamuffinit

12 muffinia, valmistusaika 35 minuuttia

3 kananmunaa

3 dl sokeria

150 g voita

1 1/2 dl maitoa

4 dl gluteenitonta jauhoseosta

3/4 dl tummaa kaakaojauhetta

2 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa

Kuorrutus

50 g voita

1/2 dl espressojuomaa

3 rkl tummaa kaakaojauhetta

4–5 dl tomusokeria

Koristeeksi

kultaisia koristerakeita ja kultaista glitter-sprayta (Dr.Oetker)

Lisäksi

12 muffinivuokaa

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Paloittele voi kattilaan, lisää maito. Kuumenna, kunnes voi on lähes sulanut maidon joukkoon. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muna-sokerivaahdon joukkoon jauhoseosta ja voi-maitoseosta vuorotellen ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

3. Levitä muffinivuoat leivinpaperin päälle uunipellille. Nostele taikinaa vuokiin. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 12–15 minuuttia.

4. Mittaa voi ja espresso kattilaan. Kuumenna, kunnes voi on sulanut. Nosta kattila liedeltä. Lisää kaakaojauhe ja tomusokeri. Sekoita tasaiseksi. Lusikoi kuorrutusta hieman jäähtyneiden muffineiden päälle. Koristele koristerakeilla.

Marenki-suklaakakku
Pinnalta rapea marenki on suklaan ansiosta sisältä ihanan tahmea. Loraus appelsiinilikööriä antaa täytteeseen sopivan raikasta terävyyttä.

Marenki-suklaatorttu

8 annosta, valmistusaika 40 minuuttia

150 g suklaakeksejä

75 g sulatettua voita

Suklaamousse

2 valkuaista

2 dl sokeria

150 g tummaa suklaata

2 rkl appelsiinilikööriä tai

2–3 tippaa appelsiiniesanssia

Koristeeksi

2 dl karhunvatukoita ja/tai pensasmustikoita

2 rkl kuivattua vadelmarouhetta

1. Murskaa keksit suljettavan pussin sisällä kaulimella painelemalla. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele keksimuruseos halkaisijaltaan 18 cm:n kokoisen vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

2. Vatkaa valkuaisia hetki, kunnes ne hieman vaahtoutuvat. Lisää joukkoon sokeria pienissä erissä koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes vaahto on kovaa, valkoista ja kiiltävää.

3. Paloittele tumma suklaa kattilaan tai mikron kestävään kulhoon. Lisää appelsiinilikööri. Kuumenna, kunnes suklaa on lähes sulanut. Sekoita tasaiseksi. Kaada suklaaseos valkuaisvaahdon joukkoon ja nostele kevyesti sekaisin. Kaada täyte keksipohjan päälle.

4. Kypsennä 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15–20 minuuttia, kunnes marenki on päältä hieman tummunut. Marenki saa jäädä sisältä kosteaksi. Anna jäähtyä. Koristele marjoilla ja kuivatulla vadelmarouheella.

Taikinabaareissa myydään taikinapalloja. Se on trendi.
Amerikkalaisissa taikinabaareissa raakaa taikinaa myydään laareissa samaan tapaan kuin jäätelöä. Taikina myös syödään raakana.

Cookie-taikinapallerot

20 kpl, valmistusaika 20 minuuttia

100 g maitosuklaata

1 dl pekaani- tai saksanpähkinöitä

50 g huoneenlämpöistä voita

1/2 dl sokeria

1/2 dl fariinisokeria

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 dl kuivattuja marjoja, esim. karpaloita

1 tl vaniljasokeria

1/2 tl jauhettua kanelia

noin 3 rkl maitoa

Koristeeksi

kookoshiutaleita tai sulatettua suklaata

1. Rouhi maitosuklaa ja pähkinät.

2. Vatkaa pehmeä voi, sokeri ja fariinisokeri kevyesti vaahdoksi. Sekoita joukkoon vehnäjauhot, kuivatut marjat, suklaa- ja pähkinärouhe, vaniljasokeri ja kaneli. Lisää maitoa pienissä erissä, kunnes taikina on muotoiltavan notkeaa.

3. Pyörittele leivinpaperin päälle peukalonpään kokoisia palleroita. Koristele kookoshiutaleilla tai kasta pallerot sulaan suklaaseen. Säilytä jääkaapissa.

Suklaapuuro
Lempeän suklaisen mannapuuron joukkoon sekoitetaan löysää kermavaahtoa, jolloin puurosta tulee kuohkeaa. Päälle voi rouhia lempisuklaata.

Suklaapuuro

4–6 annosta, valmistusaika 15 minuuttia

5 dl täysmaitoa

3/4 dl mannasuurimoita

4 rkl tummaa kaakaojauhetta

3/4 dl sokeria

1/4 tl suolaa

2 dl kuohukermaa

Päälle

50 g suklaata

2–3 dl vadelmia

1. Kiehauta maito kattilassa. Lisää mannasuurimot, kaakaojauhe, sokeri ja suola. Keitä miedolla lämmöllä vispilällä sekoitellen, kunnes puuro on kypsää ja rakenne lusikoitavan paksua.

2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Nostele kermavaahtoa hieman jäähtyneen puuron joukkoon. Lisää annosten päälle rouhittua suklaata ja vadelmia.

Lisää suklaaherkkuja:

 Suklaa-aprikoosibrownie

Suklaa-chilimuffinit

X