Ruoka

Vastustamaton Neidon herkku -leivos maistuu suomalaisilta suosikkileivonnaisilta: runebergintortulta ja kuppikakulta

Neidon Herkku on sekoitus Runebergin torttua ja kuppikakkua. Kuopiolaisen jauhopeukalon kehittelemä leivonnainen hyväksyttiin osaksi virallista Suomi 100 –vuoden juhlaohjelmaa.

Teksti:
Miia Siistonen

Neidon herkku -leivoksessa yhdistyy runebergintorttu ja kuppikakku.

Neidon Herkku on sekoitus Runebergin torttua ja kuppikakkua. Kuopiolaisen jauhopeukalon kehittelemä leivonnainen hyväksyttiin osaksi virallista Suomi 100 –vuoden juhlaohjelmaa.

Neidon herkku -leivos syntyi sattumalta. Eräänä päivänä kuopiolaisen Mari Jehkisen alkoi tehdä mieli runebergintorttuja. Hän päätti katsoa, mitä aineksia kaapista löytyisi. Samoin toimi aikoinaan myös kansallisrunoilijan puoliso Fredrika Runeberg, alkuperäisen reseptin luoja.

Niinpä Mari murusti taikinaan piparien sijaan kaapista löytyneitä Bastogne-keksejä ja korvasi vadelmahillon valkosuklaalla ja hasselpähkinärouheella. Näin syntyi uuden leivoksen pohja.

Leivonnainen kaipasi Marin mielestä vielä jotakin raikasta, joten hän kehitti siihen kuppikakkumaisen kuorrutteen ja Neidon Herkku oli valmis.

– Mielestäni lopputulos eli Neidon herkku -leivos maistuu Suomen kesälle. Voin kuvitella nuoret neidot piknikille nauttimaan kesästä ja herkuista, Mari sanoo.

Mari Jehkinen halusi jakaa reseptinsä kaikille suomalaisille.

Amatöörileipurin leivonnaisesta tuli Suomi 100 -herkku

Mari ei ole leipuri. Hän kuvaileekin itseään pankkitoimihenkilöksi, jolla on jauhopeukalo. Työkaverit toimivat koekaniineina Neidon Herkulle.

Idea leivonnaisreseptin jakamisesta tuli Suomi 100 -juhlavuoden teemasta Yhdessä. Mari halusi lahjoittaa herkkunsa kaikille suomalaisille, yhdessä leivottavaksi. Neidon herkku hyväksyttiinkin osaksi virallista Suomi 100 -juhlaohjelmaa.

– Minua ei haittaa, jos joku leipomokin ottaa reseptin käyttöön.

Artikkelia on muokattu 15.4.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Näin leivot Runebergin kahvikakun

X