Pääsiäinen

Pashareseptit: perinteinen, kevyt ja vegaaninen pasha – katso vinkit!

Herkullinen pasha on pääsiäispöydän hittijälkkäri. Pitkästä ainesosalistasta huolimatta pasha on helppo valmistaa. Kokosimme parhaat pashan valmistusvinkit, joilla onnistut.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Herkullinen pasha on pääsiäispöydän hittijälkkäri. Pitkästä ainesosalistasta huolimatta pasha on helppo valmistaa. Kokosimme parhaat pashan valmistusvinkit, joilla onnistut.

Pasharesepti hakusessa? Listasimme tähän parhaat pashareseptimme perinteisestä kevyeen.

Pasha on tuhti herkku, joka ortodoksisten perinteiden mukaan juhlistaa pääisäisenä paaston loppumista. Pashaa tarvitaan kananmunia, voita, kermaa, sokeria ja rahkaa. Aineksia, joita paaston aikana ei nautita.

Resepti: perinteinen pasha

Resepti: kevyt pasha 

Resepti: vegaaninen pasha

Perinteinen pasharesepti

Perinteinen pasha tehdään puiseen muottiin, mutta ilmankin pärjää. Voit käyttää pashamuotin sijaan siivilää, kahvinsuodatinta tai vaikkapa puhdasta kukkaruukkua. Oleellista on, että astiassa on reikä, jotta pashaseoksen neste pääse valumaan pois ja pasha kiinteytyy.

Rahkaseos kumotaan kostutetulla sideharsolla vuorattuun astiaan. Sideharson reunat taitellaan pashan päälle ja muotti nostetaan reunalliseen astiaan. Sideharson tilalla voi käyttää myös kahvin suodatinpussia.

pashamuotti ja -kulho

Kun pasha on tekeytynyt jääkaapissa, avataan pashan päälle taiteltu sideharso ja pasha kumotaan tarjoiluastiaan. Ensin poistetaan muotti ja sitten sideharso varoen. Pashan koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Klassisia koristeita ovat kevään väriset hedelmät, kuten rypäleet, aprikoosit ja appelsiini. Herkkusuu koristelee pashan pääsiäisrakeilla, marmeladilla tai suklaarouheella. Juhlava pasha koristellaan syötävillä orvokeilla.

Perinteinen pasha

Resepti: perinteinen pasha

Pashaa kevyesti

Maitorahkasta ja vaahtoutuvasta vaniljakastikkeesta syntyy liivatteiden avulla pääsiäisen kevyempi rahka. Pashan raikastaa sitruuna ja maustaa mantelit sekä rusinat. Tämäkin pasha valutetaan muotissa ja sen annetaan tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kevyt pasha

Resepti: kevyt pasha 

Vegaaninen pasharesepti

Täyteläinen pasha syntyy myös ilman kananmunia ja kermaa. Korvaa kerma vaahtoutuvalla soijavalmisteella ja rahka kasvispohjaisella vaihtoehdolla.

Rakennetta vegaaniseen pashaan tuo maustamaton kaurapohjainen levite. Mausteiksi sopivat sitruunan mehu ja -kuoriraaste.

Vegaaninen pasha valutetaan sideharsolla vuoratussa muotissa perinteiseen tapaan. Koristele vegaaninen pasha tarjolle viinirypäreillä tai vihreillä kuulilla, tummalla suklaalla tai muilla vegaanisilla makeisilla tai herkuilla.

Pasharesepti: vegaaninen pasha

Reseptit: vegaaninen pasha

Pashan uudet muodot

pashatorttu

Pasha muuntuu pääsiäisen kahvipöytään meheväksi kakuksi tai juustokakkua muistuttavaksi tortuksi. Pashan aineksista syntyy helposti myös suussa sulava jäädyke tai vastustamaton marenkiherkku pashapavlova sekä herkkukastike eksoottiselle hedelmäsalaatille.

Katso myös Kotiliesi.fi: Pääsiäispasha kolmella tavalla

X