Ruoka

Pieni kahvisanasto

Teksti:
Anna.fi

Ennen saattoi kahvilassa pyytää joko pienen kahvin ilman maitoa tai ison maidolla. Nykyään näin tilaten saa osakseen usein kummastelevan katseen. Tänä päivänä täytyy tuntea vähintäänkin espresso, cappuccino, café au lait, latte, latte macchiato ja Irish coffee.

Kaksi kupillista espressoa

Espresso lienee jo tuttu; pieni kupillinen vahvaa kahvia. Se valmistetaan puristamalla melkein kiehuva vesi paineella hienoksi jauhetun kahvijauheen läpi. Juoman koko on 25–40 ml. Juoman pinnalle muodostuvaa, kahvin rasvoista ja hiilidioksidin vaikutuksesta syntyvää vaahtoa kutsutaan cremaksi.

Cappuccino on espressokahvia, johon on lisätty kuumaa maitoa ja maitovaahtoa. Tavallisesti kahvia ja maitoa on yhtä paljon, ja päällä oleva vaahto koristellaan kahvijauheella. Vaahtoa saa mielellään olla paljon, sillä varsinkin terassilla se estää kahvin jäähtymisen. Tyyliin kuuluu, että creman pitää näkyä vaahdon laidoilla.

maitokahvin kaataminen

Café au lait eli ranskalainen maitokahvi valmistetaan sekoittamalla pannukahvia ja kuumaa maitoa, kumpaakin yhtä paljon. Asiaan kuuluu, että kahvi ja maito kaadetaan yhtä aikaa juuri tähän tarkoitukseen tehtyyn pieneen kulhoon eli pilkkumiin.

Latte eli caffè latte on italialaisten maitokahvi. Se tarjoillaan korkeista laseista. Erään tiedon mukaan juomassa on ¼ espressoa ja ¾ vaahdotettua maitoa. Valitettavan monesti meillä tarjoillaan lasista lattena juomaa, jossa on puolet pannukahvia ja puolet kuumaa maitoa.

latte

Latte macchiato eli tahrattu maito on alun perin lapsille tehty lämmin maitokahvi. Espresso kaadetaan maidon päälle, jolloin sen pinnalle jää kahvitahra.

Irish coffee tehdään toti- tai viinilasiin panemalla sen pohjalle fariinisokeria ja kaatamalla kahvi sen päälle. Sen jälkeen joukkoon kaadetaan irlantilainen viski. Sivistymättömässä versiossa lopuksi lisätään koristeeksi kermavaahtoa. Sivistyneessä versiossa kahvin päälle valutetaan lusikan vartta pitkin double cream eli hyvin paksu kerma, jota meillä tosin on saatavissa vain ani harvoin. On pidettävä tarkasti huolta, että kerma ei sekoitu kahviin, vaan jää sen pinnalle kauniiksi kerrokseksi.

irish coffee

Ainakin Italiassa tarjolla voi olla myös seuraavia juomavaihtoehtoja:

Caffè ristretto (kiristetty) on lyhyt/pieni, noin 20–25 ml:n espresso. Valmistettaessa kahvi pakataan hiukan tiukempaan, ja kahvimyllyn karkeutta pienennetään. Tuloksena on erittäin rikas makuelämys.
 
Caffè lungo (pitkä) on pitkäksi tai nopeasti valuva espresso, noin 60 ml, joka on huomattavasti laimeampi kuin tavallinen espresso. Juomaa kutsutaan myös americanoksi.

Caffè doppio (tupla) on kaksi espressoa yhdessä kupissa.

Caffè romano (roomalaisittain) on espresso, joka tarjotaan kupissa, johon on hierottu sitruunan kuorta. Sitruunan kuoren palanen seuraa usein mukana.

Caffè all’americana (amerikkalaisittain tai pelkästään americana) on espressokupissa, jonka vieressä tarjoillaan kupillinen kiehuvan kuumaa vettä. Nämä sekoitetaan mielen mukaan. Myös termi lungo eli pitkä on käytössä tarkoittaen lähinnä sitä, että kahvi on laihaa.

Caffè corretto (korjattu) on espresso, joka on terästetty grappalla tai muulla väkevällä viinalla.

Caffè schiumato (vaahdotettu) -kahviin on lisätty vaahdotettua maitoa.

Caffè ghiacciato (jäähdytetty) on jääkahvi, jota jotkut myös freddoksi kutsuvat.

Caffè decaffeinato (ilman kofeiinia) ei sisällä kofeiinia.

Vanhastaan tunnetaan myös termit:

Korvike, joka oikean kahvin puutteessa tehdään rukiin ja vehnän jyvistä. Ensin jyvät keitetään voin kanssa, sitten kuivataan ja paahdetaan uunissa ruskeiksi. Lopuksi ne jauhetaan ja juoma keitetään pannukahvin tapaan. Muitakin reseptejä tunnetaan.

pannukahvi avotulella

Sumppi on sana, jolla usein kutsutaan vähemmän onnistunutta kahvia. Sumpiksi kutsutaan paikoin myös kuumaa juomaa, joka on keitetty kahvin poroista. Kylmää sumppia ei juone kukaan.

Teksti Antti Purhonen

Kuvat: Suvi Laine, Ari Heinonen, Jorma Marstio

 

X