Ruoka

Rouva Kasvis -ruokabloggaajan suosikkireseptit: marinoitua silakkaa, grilliahventa ja ihania kesäsalaatteja

Pirjo Toikkasen suosikkiohjeilla syntyy hyvää ruokaa vähällä vaivalla. Avomaan kasvikset ja tuore kala ovat mökkeilevän ruokatoimittajan ja bloggarin kesäsuosikkeja.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Sampo Korhonen/Otavamedia

Pirjon puutarhassa kasvaa iso valikoima yrttejä – myös hänen tämän hetkistä suosikkiaan, aasilaista shisoa. Shison isoja lehtiä voi käyttää vaikkapa kasviskääryleisiin.

Pirjo Toikkasen suosikkiohjeilla syntyy hyvää ruokaa vähällä vaivalla. Avomaan kasvikset ja tuore kala ovat mökkeilevän ruokatoimittajan ja bloggarin kesäsuosikkeja.

Rentoa ja kepeää, niin luonnehtii kesäkokkaustaan ruokatoimittaja Pirjo Toikkanen, joka tunnetaan myös Rouva Kasvis -blogistaan.

– Suosin paahtamista, grillaamista ja höyrykypsennystä. Uuni kuumenee, kun on ensimmäisen kaalilaatikon aika.

Pirjo mökkeilee Konnevedellä. Siellä kielen vievää lähiruokaa ovat Mannisen ruisleipä ja Keiteleen muikut sekä ahvenet. Mökkikokkailussa Pirjo hyödyntää myös villivihanneksia.

– Ikisuosikkejani ovat nostotuoreet varhaisperunat avomaan tillin kanssa ja kaikki kaalit, erityisesti broccoliini. Tänä kesänä aion käyttää paljon myös harvinaisempia lehtivihanneksia, kuten mangoldia ja rapsakkaa paksoita. Lisäksi keittiössäni ovat kunniassa tuoreet herneet ja pavut, erityisesti härkäpapu. Kaikki ruokani höystän tuoreilla yrteillä.

Katso alta Pirjo Toikkasen kesän suosikkireseptit: marinoidut fenkoli-silakkafileet, yrtti-sitrustäytteiset grilliahvenet, kesäsalaatti piimäkastikkeen kera sekä lämmin kukkakaali-hernesalaatti.

Resepti: Marinoidut fenkoli-silakkafileet

Marinoidut fenkoli-silakkafileet
Idean tähän silakkaruokaan Pirjo nappasi viime keväänä Ligurian-lomamatkalla. Siellä silakan tilalla oli sardelleja. Silakat voi halutessaan nylkeä nahattomiksi ennen marinointia.

Ainekset:

  • 600 g pieniä silakoita tai 300 g silakkafileitä
  • 1 tl suolaa
  • 1 salaattifenkoli

Marinadi:

  • 1 dl vastapuristettua sitruunamehua
  • 1 dl valkoviinietikkaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 11/2 tl suolaa
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 2 tl sokeria

Lisäksi:

  • 1–2 tl roseepippureita
  • sitruunan kuoriraastetta
  • 1 dl hienonnettua lehtipersiljaa

Valmistusohje:

1. Perkaa ja fileoi silakat. Poista halutessasi fileistä nahka. Mausta fileet suolalla.

2. Valmista marinadi. Raasta sitruunasta kuorta ja laita sivuun. Purista sitruunan mehu. Sekoita marinadin ainekset. Ota 3/4 marinadista ja valele kalafileille niin, että ne peittyvät kokonaan. Sekoita varoen. Anna maustua jääkaapissa useita tunteja tai yön yli.

3. Leikkaa huuhtaistu fenkoli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Jaa fenkoli neljälle lautaselle, valele päälle jäljelle jäänyt marinadi.

4. Valuta fileet marinadista, nosta ne lautasille fenkolin päälle. Murskaa roseepippurit ja ripottele annosten päälle sitruunankuoriraasteen ja lehtipersiljan kanssa.

Resepti: Yrtti-sitrustäytteiset grilliahvenet

Grilliahvenet ja kesäsalaatti
Grilliahvenet ja raikas kesäsalaatti ovat mahtava kombo. Kesäsalaatti maistuu myös muiden grilliruokien kaverina.

Ainekset:

  • 4 perattua (à 300 g) ahventa
  • 11/2 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1 sitruuna
  • 1 limetti
  • 1/2 ruukullista korianteria tai tilliä

Ohje:

1. Huuhtaise kalat ja tarkista, että kidukset on poistettu. Kuivaa talouspaperilla, rouhaise kalojen sisään ja pintaan suolaa sekä pippuria myllystä.

2. Pese ja viipaloi sitrukset. Leikkaa yrttien varret pätkiksi. Täytä ahvenet yrteillä ja sitrusviipaleilla. Varmista kalojen kiinni pysyminen sitaisemalla ne kostutetulla puuvillanarulla paketeiksi tai lado kalat halsteriin. Voit tehdä ahventen pintaa muutamia viiltoja ja maustaa nekin suolalla ja pippurilla.

3. Grillaa kalat molemmin puolin melko kuumassa lämmössä. Grillausaika on 6–10 minuuttia puoleltaan. Kala on kypsää, kun selkäevä irtoaa helposti.

Resepti: Kesäsalaatti ja piimäkastike

Ainekset:

  • 1–2 kyssäkaalia
  • 1/2 verkko- tai hunajameloni
  • 1–2 (vihreää) omenaa
  • 1 nippu ruohosipulia

Piimäkastike:

  • 2 dl piimää
  • 2 dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
  • 2 tl dijoninsinappia
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl hunajaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria

1. Sekoita aluksi kastike. Mittaa ainekset isoon kulhoon ja sekoita hyvin.

2. Kuori ja raasta kyssäkaali tikkumaisen ohuiksi suikaleiksi mandoliinilla tai muulla vihannesleikkurilla. Kuori ja raasta samaan tapaan myös meloni ja omena. Hienonna ruohosipuli.

3. Siirrä kasvikset kulhoon kastikkeen päälle. Sekoita kahden lusikan avulla nostellen. Siirrä salaatti tarjoiluastiaan.

Resepti: Lämmin kukkakaali-hernesalaatti

Kukkakaali-hernesalaatti
Runsas, lämpimänä tarjottava kukkakaali-hernesalaatti riittää hyvin lounaaksi tuoreen leivän kanssa tarjottuna.

Ainekset:

  • 1 kukkakaali (400–500 g)
  • 1 l herneenpalkoja (21/2 dl herneitä)
  • 2 kesäsipulia naatteineen
  • 8 kirsikkatomaattia
  • 3/4 dl auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä
  • 2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
  • 1/2 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1/2 dl hienonnettua minttua

Kastike:

  • 1/2 kasvihuonekurkku tai 1 avomaan kurkku
  • 2 dl bulgarianjogurttia
  • 1/4 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1/2 tl juustokuminaa
  • 1 tl hunajaa
  • 2 rkl hienonnettua minttua

Valmistusohje:

1. Aloita kastikkeesta. Raasta kurkku ja pane raaste valumaan siivilään. Painele kevyesti. Valuta jogurtti suodatinpussilla vuoratussa kahvinsuodatussuppilossa.

2. Irrota kukkakaalista suojalehdet, nuput ja kantaosa. Raasta nuput riisimäiseksi silpuksi. Paloittele muut osat veitsellä pieniksi paloiksi. Irrota herneet kuorista. Leikkaa sipulit naatteineen suupaloiksi. Halkaise tomaatit. Paahda siemenet kuivalla paistinpannulla.

3. Kuumenna öljy tilavassa paistinpannussa. Lisää kukkakaalin pilkotut suojuslehdet ja kantapalat sekä sipulit. Kuumenna sekoitellen kahdella lastalla niin, että ainekset kypsyvät. Lisää tomaatit, kukkakaalihakkelus ja herneet. Kuumenna käännellen hetki. Kun ainekset ovat kuumat, mausta seos suolalla, pippurilla ja mintulla.

4. Sekoita kurkkuraaste jogurttiin. Lisää mausteet. Ripottele siemenet ja silputtu minttu lämpimän salaatin pinnalle. Lisää päälle kastike nokareina tai tarjoa erikseen.

Lisää reseptejä osoitteessa anna.fi/ruoka

X