Ruokajutut

Sipulin pilkkominen – suu auki ja kieli ulkona? Anna testasi kummallisen kikan eikä kyyneliä tullut

Sipulin pilkkominen saa kyynelehtimään, koska syntyvät rikkiyhdisteet ärsyttävät silmiä. Voiko tätä estää leikkaamalla sipulin kirjaimellisesti kieli keskellä suuta eli suu auki, kieli ulkona? 

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Sipulin pilkkominen vapauttaa silmiä ärsyttäviä yhdisteitä.

Sipulin pilkkominen saa kyynelehtimään, koska syntyvät rikkiyhdisteet ärsyttävät silmiä. Voiko tätä estää leikkaamalla sipulin kirjaimellisesti kieli keskellä suuta eli suu auki, kieli ulkona? 

Sipulin pilkkominen tunnetusti saat silmät kirveltämään ja vuotamaan, joten kaikki konstit sen estämiseen ovat tervetulleita.

Somessa ja esimerkiksi julkkiskokki Nigella Lawsonin nettisivuilla törmää vinkkiin, jonka mukaan sipulin itkettävä vaikutus olisi mahdollista kumota leikkaamalla sipulia suu auki ja kieli ulkona.

Kuulostaa niin älyttömältä, että tätä on kokeiltava!

Ei kun kieli ulos siis ja sipulin kimppuun. Alan pilkkoa ja odotan, että sipulin leikkaamisessa syntyvät rikkiyhdisteet leviävät ilmaan.

Useimpia ihmisiä vaivaava sipulin itkettävä ominaisuus johtuu nimittäin juuri näistä rikkiyhdisteistä.  Veitsen rikkoessa sipulin solurakennetta sen sisältämä kyynelnesteen esiasteeksi sanottu yhdiste pääsee reagoimaan sipulin entsyymien kanssa.

Tuloksena on helposti haihtuvia, silmiä ärsyttäviä rikkiyhdisteitä. Tavoittaessaan silmät nämä yhdisteet muuttuvat kyynelnesteen vaikutuksesta rikkihapoksi, joka pahentaa ärsytystä entisestään.

Sipulin pilkkominen kieli ulkona näyttää hölmöltä, mutta tuntuu toimivan!

Kun sipuli on silputtu, tarkkailen tuntemuksia. Silmiä ei kirvellä eivätkä ne osoita vuotamisen merkkejä. Ihmeellistä!

Varmuuden vuoksi laitan kikan vielä kovaan testiin: työnnän kasvoni aivan lähelle sipulisilppua. Ei kutinaa, ei kirvelyä.

En kuitenkaan jätä koetta tähän. Seuraavana päivänä pilkon lisää sipuleita, ensin normaaliin tapaan. Silmät alkavat välittömästi vuotaa.

Pienen tauon jälkeen pilkon toisen sipulin suu auki ja kieli ulkona. Ei vuotamista.

Vaikka kieli ulkona sipulin pilkkominen tuntuu hölmöltä ja aiheuttaa herkästi huvitusta mahdollisissa kokkaamista seuraavissa kanssaihmisissä, se tuntuu toimivan!

Kikan sanotaan toimivan siksi, että sipulin sisältämät ärsyttävät yhdisteet hakeutuvat ensimmäiseen kosteaan paikkaan, jonka kohtaavat eli yleensä silmiin. Kieli tai auki oleva suu toimii siis ikään kuin siepparina.

Leikkaan pari sipulia myös ranteet märkinä. Tuloksena on lievää kutinaa.

Nigella Lawsonin nettisivuilla vinkataan, että saman asian voisi ajaa ranteiden kasteleminen vedellä ennen sipulin leikkaamista.

Leikkaan siis pari sipulia myös ranteet märkinä. Tuloksena on lievää kutinan tunnetta silmissä, joka ei kuitenkaan etene vuotamiseksi asti.

Lopuksi leikkaan vielä yhden sipulin kieli ulkona. Kutina silmissä jatkuu ja lievästi pahenee, mutta ilman kyyneleitä.

Tässä vaiheessa tosin keittiöni on jo niin täynnä leikattuja sipuleita ja rikkiyhdisteitä, että tuskin mikään kikka saisi pidettyä ärsytysreaktiota täysin poissa.

Mutta tuntuu kerrassaan ihmeelliseltä, etten tässä vaiheessa jo aivan kyynelehdi ja kärvistele kirvelevien silmien kanssa, kuten tavallisesti käy jo yhtä sipulia silputessa.

Teho voi perustua suun kautta hengittämiseen

On aika kysyä asiantuntijoilta, mistä oikein on kyse.

Elintarviketieteiden professori Kaisa Linderborg Turun yliopistosta ei pidä kovin todennäköisenä, että suu auki tai kieli ulkona leikkaaminen voisi merkittävästi vähentää sipulin ärsyttävien yhdisteiden päätymistä silmiin.

– Haihtuvat yhdisteet kyllä leviävät kaasussa eli ilmassa joka puolelle, hän muistuttaa.

Parempi vinkki hänen mielestään on sipulin pilkkominen jääkaappikylmänä. Kemialliset reaktiot kun hidastuvat kylmässä, ja jääkaappikylmän sipulin rakenteiden rikkominen voi aiheuttaa reaktion hitaammin kuin huoneenlämpöisen.

Kylmä sipuli ei aiheuta yhtä paljon kyyneliä pilkottaessa.

Myös silmälääkäri Linda Andersson on vinkin suhteen hieman ymmällään eikä pidä sipuliyhdisteiden hakeutumista kosteisiin paikkoihin uskottavana.

– Ainoa mikä vinkissä tuntuu järkeenkäyvältä on se, että suun ollessa auki yleensä hengitetään nenän kautta huomattavasti vähemmän, hän sanoo.

– Nenän ja takanielun kautta aromit ja tässä tapauksessa sipulin sisältämät yhdisteet päätyvät myös silmiin ja saattavat ärsyttää niitä. Suun kautta hengitettäessä ongelma voi olla pienempi.

Sipulin kyyneleettömään leikkaamiseen on olemassa runsaasti muitakin vinkkejä. Monet kokkaajat vannovat terävällä veitsellä leikkaamisen nimeen, sillä mitä tylsempi veitsi, sitä enemmän se rikkoo sipulin rakennetta eli vapauttaa rikkiyhdisteitä.

Toiset leikkaavat sipulinsa uima- tai muut suojalasit päässä, ja toiset tarkasti leikkaussuunnat huomioiden.

Suu auki ja kieli ulkona leikkaaminen on näiden joukossa oman testaukseni perusteella varteenotettava vaihtoehto. Kyynelehtimistä sipulisilpun äärellä ei tuskin millään konstilla voi täysin estää, mutta aina kannattaa kokeilla!

X