Ruoka

Thaimaalainen ruoka hurmaa makuyhdistelmillään

Teksti:
Anna.fi

Thaimaalainen keittiö on ottanut taitavasti vaikutteita omasta hovikeittiöstään, naapurimaistaan ja myös mertentakaisista ruokakulttuureista.

thaikeittiö

Thaimaalainen ateria tehdään yhdessä syötäväksi. Ruokailu alkaa toivotuksella kin khao, syökää riisiä. Riisi on koko ruokakulttuurin perusta ja aterian pääruoka, ja kaikki muut, curry, kalaruoka, keitto ja myös salaatti, ovat sen lisukkeita.

Ruoat kannetaan pöytään sitä mukaa, kun ne keittiössä valmistuvat. Vaikka thaiateria on tunnelmaltaan mutkaton, tiettyjä etikettitapojakin on. Ruoka syödään lusikalla ja haarukalla, syömäpuikkoja käytetään vain nuudeleiden kanssa. Ruoka-astioiden annetaan olla pöydällä, sillä kurkottelua pidetään epäkohteliaana.

thaimaalainen ateria

Ruokailijat lusikoivat lähellään olevia ruokia toistensa lautasille. Thaietiketin mukaan lautaselle otetaan vain lusikallinen tiettyä ruokalajia kerrallaan. Kun se on syöty, siirrytään seuraavaan lajiin, ja myöhemmin kierros voidaan taas aloittaa alusta. Näin hienot nyanssit pääsevät oikeuksiinsa ja vältetään buffetpöydistä tuttu makujen kakofonia.

thaimaalainen mangoriisi

Thaikeittiön kolme päämakua

Thaikeittiön ainutlaatuisuus piilee ylittämättömässä taidossa yhdistellä makuja harmoniseksi kokonaisuudeksi. Päämakuja on kolme: hapan, suolainen ja makea. Sivumakuja ovat tulinen ja karvas. Samalla aterialla voidaan esimerkiksi tarjota suolaista ja hapanta keittoa, tulista papaijasalaattia ja hapanimelää kalaa.

Valmistustapoja vaihtelemalla thaikokki saa ruokiin aikaan erilaisia suutuntumia. Höyryttämällä syntyy pehmeää, uppopaistamalla rapeapintaista ja nopeasti vokkaamalla sopivan napakkaa ruokaa. Chili, joka kulkeutui Thaimaahan portugalilaisten mukana 1500-luvulla, kuuluu useimpiin thairuokiin.

Mitä pienempi chili, sitä voimakkaampi

thaimaalainen chilitori

Nyrkkisääntönä on, mitä pienempi chili, sitä äkeämpi polte. Herkkäsuisen kannattaa välttää ainakin pienimpiä phrik-kni-nu-chilejä. Chilin poltetta voi eliminoida ottamalla lautaselle reippaasti riisiä. Hätäkeinoksi käy myös hieno sokeri, mutta veden hörppääminen lisää poltetta. Vaikkei raikas vesi kiivaaseen poltteeseen autakaan, on se luontevin thairuoan kanssa tarjottava juoma. Alkoholijuomista kylmä olut vie voiton viinistä. Oluen viileys ja kuplat pehmentävät sopivasti thairuoan makua.

Kokeile Thaikeittiön makuja

Kotona tehdyssä currytahnassa on kaupan valmistahnoja raikkaampi ja moniulotteisempi maku. Tahnan voi tehdä morttelissa hiertämällä, mutta se syntyy modernisti myös monitoimikoneessa. Panang-currytahnaa käytetään muun muassa sitruunaruohoa, limettiä, kafferilimetinlehtiä, korianteria ja galangalia.

Tulinen jättikatkarapukeitto, tom yam kung, on kuninkaallista alkuperää. Keitto lienee kaikkein tunnetuin thairuokalajeista.

thai-annos: katkarapuja, chiliä

Cashewbroileri on lempeästi mausteinen ja kaikille maistuva thairuoka, jonka ainekset löydät tavallisestakin ruokakaupasta.

Panang-curry on keskithaimaalainen kuiva curryruoka. Naudanlihan sijasta curryyn voi käyttää possua, kanaa tai kasviksia.

Inspiraatiota muualta

  • Puolialastonkokki-blogi: Värikkäitä matkakertomuksia Thaimaan ruokapatojen äärestä. Paljon hyviä käytännön vinkkejä ja kokeiltuja reseptejä.
  • Siam-house: Thaimaalaisten elintarvikkeiden, kirjojen ja keittiötarvikkeiden nettikauppa. Myymälä Tampereella.
  • Thaifood and travel:  Sivustolla on hyviä perusreseptejä, raaka-ainetietoutta ja thairuoanlaiton perustekniikoiden

Löytöretki Thaimaan keittiöihinKirjavinkit

Thaimaasta Suomeen muuttanut Niramon Thanuddhanusilp teki vuonna 2006 perusteellisen keittokirjan erityisesti suomalaisille thairuoan ystäville. Kin khao rue-yang, Tutustumisretki eksoottiseen thaikeittiöön (Amk-Kustannus), on monessa kodissa jo ehditty kokkaamaan puhki. Ohjeet ovat selkeät ja konstailemattomat.

Hyviä, suomeksi käännettyjä thaikeittokirjoja on saatavana yllättävän vähän. Löytöretki Thaimaankeittiöihin (Ullmann) on iloinen poikkeus. Kauniisti kuvitettu kirja esittelee kaikkien Thaimaan alueellisten keittiöiden

Teksti: Taina Salovaara

Kuvat: Colourbox.com, Jorma Marstio, Suomalainen.com

X