Ruoka

Tomaatit – huoneenlämpöön vai jääkaappiin? Testasimme: näin valtava ero viikossa

Asiantuntijoiden mukaan tomaattia ei kannata säilyttää jääkaapissa. Tutkimusten mukaan jopa puolet suomalaisista kuitenkin niin tekee. Molemmissa säilytystavoissa on etunsa, selvisi Annan testissä.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock, Anna Ferrante

Säilytimme tomaatteja kahdella tavalla, huoneenlämmössä ja jääkaapissa. Kumpi osoittautui paremmaksi?

Asiantuntijoiden mukaan tomaattia ei kannata säilyttää jääkaapissa. Tutkimusten mukaan jopa puolet suomalaisista kuitenkin niin tekee. Molemmissa säilytystavoissa on etunsa, selvisi Annan testissä.

Tomaatit ja niiden säilytys on yksi ikuisuuskysymyksiä: huoneenlämmössä vai jääkaapissa? Asiantuntijoiden mukaan vastaus on yksiselitteinen. Tomaatin maku ja muut ominaisuudet säilyvät parhaiten huoneenlämmössä. Tähän on selkeät selityksensä:

– Poiminnan jälkeen tomaatti jatkaa kypsymistään, jos sitä säilyttää huoneenlämmössä. Kypsymisen myötä tomaatti pehmenee ja siitä tulee makeamman makuinen. Kylmässä kypsyminen pysähtyy ja tomaatista tulee rakenteeltaan ja maultaan vetinen, sanoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajan sijainen Lassi Remes.

Ideaali säilytyslämpötila tomaateille on +13 astetta

Ideaali säilytyslämpötila tomaatille olisi Remeksen mukaan noin +13 astetta, mutta kotikeittiössä tällaisella lämpötilalla varustettua säilytystilaa ei useinkaan löydy. Tällöin huoneenlämpö on jääkaappia parempi vaihtoehto.

Myös palkittu ruotsalainen tv-kokki Frida Nilsson vannoo tomaattien huoneenlämmössä säilyttämisen nimeen.

”Tomaatteja ei missään nimessä pidä säilyttää jääkaapissa. Tomaatit tarvitsevat aurinkoa ja lämpöä kypsyäkseen. Kylmässä tomaatit eivät kypsy, eivätkä kylmät tomaatit maistu miltään”, hän sanoo Aftonbladet-lehden haastattelussa.

Makuasia tosin ei välttämättä ole yksiselitteinen. Joidenkin tomaatinsyöjien mielestä tomaatti maistuu paremmalta kylmänä.

Tomaatit ja säilytys: jopa puolet suomalaisista säilyttää ”väärin”

Säilymisen kannalta jääkaapin sanotaan olevan parempi vaihtoehto. Huoneenlämmössä tomaatti jatkaa kypsymistään, mutta kylmässä kypsyminen pysähtyy.

Tomaatit ja niiden säilytys selvästi jakaa suomalaisia, sillä Kauppapuutarhaliiton teettämän tutkimuksen mukaan jopa 49 prosenttia suomalaisista säilyttää tomaatit virheellisesti jääkaapissa ja 35 prosenttia osaksi jääkaapissa. Vain 17 prosenttia säilyttää ne oikeaoppisesti huoneenlämmössä.

– Monet varmasti laittavat tomaatit jääkaappiin vanhasta tottumuksesta tai koska ovat kaupassa nähneet tomaatteja säilytettävän kylmässä. Sama koskee kurkkuja, joiden oikeampi säilytyspaikka on niin ikään huoneenlämpö, Remes huomauttaa.

Hänen mukaansa jo muutaman päivän säilytys kylmässä vaikuttaa pysyvästi tomaatin makuun.

Kuinka säilytystapa vaikuttaa tomaatin ulkonäköön ja makuun? Testasimme asian käytännössä!

Lue myös: Tomaatin pakastus hullaannutti kotikokit – Tiktok-tomaattiraaste sopii moneen ruokaan, mutta näin martta tekisi

Tomaatit ja säilytys testissä: jääkaappi vai huoneenlämpö? Ensimmäiset neljä päivää eivät tuoneet eroja näkyviin

Säilytin osan samasta kaupasta ja erästä ostettuja tomaatteja huoneenlämmössä ja loput jääkaapissa. Tarkastelin niiden ulkonäköä ja pehmeyttä päivittäin. Testin lopussa oli vuorossa makutesti.

Testissä oli mukana suomalaisia kasvihuonetomaatteja sekä espanjalaisia miniluumutomaatteja.

Testiin valitut tomaatit olivat testin alussa kypsyysasteeltaan samanlaisia eli yhtä pehmeitä tai kovia sormin painellessa.

Jääkaapin lämpötila oli +6 ja huoneenlämmön +21. Huoneenlämmössä säilytetyt tomaatit sijoitin kahteen paikkaan: keittiön sivupöydälle lähelle ikkunaa ja ruokakaappiin kaupan hedelmäpussiin.

Ensimmäisinä päivinä tomaateissa ei näkynyt tai tuntunut mitään eroa. Neljäntenä päivänä huoneenlämmössä säilytetyissä tomaateissa alkoi tuntua pehmenemistä.

Viides ja kuudes päivä: selkeä ero havaittavissa

Viidentenä päivänä huoneenlämmössä säilytetty iso tomaatti oli jo todella pehmoinen. Se myös tuoksui selkeästi tomaatilta. Aikomukseni maistaa kypsän oloista tomaattia seuraavana päivänä tyssäsi siihen, että havaitsin tomaatin pinnalla pieniä valkoisia homepilkkuja.

Seuraavana päivänä eli viikon jälkeen home pilkutti tomaattia selkeästi havaittavalla, laajalla alueella. Muissa huoneenlämmössä säilytetyissä tomaateissa hometta ei näkynyt. Ne vain pehmenivät päivä päivältä, kun taas jääkaappitomaatit pysyivät yhtä kovina kuin olivat alun alkaen olleet.

Lue myös Kotiliesi.fi: Tiesitkö, että kurkkua ei kannata säilyttää jääkaapissa? Simppeli vesilasikikka pelastaa vihanneksen nahistumiselta

Viikon kuluttua makutesti ja lopullinen tuomio

Viikon kuluttua oli aika tehdä lopullinen arvio säilytystapojen eroista, mukaan lukien makutesti.

Jääkaapissa säilytetyt tomaatit eivät olleet viikon aikana muuttuneet miksikään ulkonäkönsä puolesta. Ne olivat myös yhtä kovia kuin ostaessa.

Vetämällä kuvan keskeltä reunoille näet jääkaappitomaatit testin alussa ja lopussa:

Huoneenlämpöiset tomaatit olivat pehmeitä ja tuoksuvia – ja yksi homeessa. Vetämällä kuvan keskeltä reunoille näet huoneenlämpötomaatit testin alussa ja lopussa:

Makutesti toi esiin kaikkein selkeimmän eron: jääkaappikylmät tomaatit maistuivat mauttomilta verrattuna huoneenlämpöisiin, huomattavasti makeampiin tomaatteihin. Tuntui, kuin jääkaapissa tomaateista olisi maku kadonnut.

X