Ruoka

Tunnetko teelaadut?

Teksti:
Anna.fi

Tee on veden jälkeen eniten nautittu juoma ympäri maapalloa. Yksinkertaisimmin se syntyy kaatamalla kuumaa vettä kuppiin, jonka pohjalla on teen lehtiä. 

Tee-lajit

Helpoin tapa on käyttää teepusseja ja paras hauduttaa kannussa. Teknisin tapa on tietysti käyttää automaattista keitintä, jossa on valmiit ohjelmat eri teelaaduille.

Musta tee

Musta tee on teelaaduista halvin ja yleisin. Tee hapetetaan, jolloin siitä katoaa kitkeryys. Niinpä mustan teen valmistuksessa voidaan käyttää vanhoja lehtiä. Mustaa teetä voidaan maustaa lukemattomin eri tavoin, joista suosituimpia lännessä on bergamot-esanssilla maustettu Earl Grey. Assam on intialainen vahva musta tee, jota erityisesti britit juovat maidon kanssa. Vanhan englantilaisen tavan muukaan vesi ei saa kiehahtaa, vaan se on sopivan kuumaa, kun kattilan pohjasta nousee ”särjen silmiä”. Haudutusaika on 2–3 minuuttia.

Earl Grey

Vihreä tee

Vihreä tee on suosituin teelaatu Kiinassa ja Japanissa. Se on hapettamatonta ja kuumennetaan höyryllä tai kuumissa pannuissa. Oikea haudutuslämpötila on 80 °C ja haudutusaika noin 3–4 minuuttia. Japanilaiset nauttivat teensä usein jonkin teeman mukaisesti koristelluista pikkukupeista. Kuvassa on sumopainijan teekuppi.

Vihreä tee

Valkoinen tee

Valkoinen tee on tehty teepensaan yläosan nupuista ja kärkilehdistä, joita peittää hentoinen valkoinen karva. Valkoista teetä ei hapeteta. Se on keltaisen teen , jota ei myöskään hapeteta , ohella kallein teelajike. Valkoista teetä saa myös maustettuna esimerkiksi vaniljalla ja karpalolla. Juoma valmistetaan hauduttamalla 3-4 minuuttia 85 °C:n lämpötilassa.

Valkoinen tee

Oolong-tee

Oolong-teen (vasemmalla) hapetus keskeytetään parin päivän jälkeen ja nahistetaan bambukoreissa. Mieto aromaattinen tee on suosittu Japanissa ja Kiinassa. Monilla eurooppalaisilla luksustavarataloilla ja teehuoneilla on omat teensä. Savustettu Lapsang Souchong on voimakkaan makuinen, ja moni nauttii sen rommilla terästettynä nuotion ääressä. Fortnum & Masonin vihreä Jasmine-tee ja Fauchonin parfymoitu Le Eearl Grey -tee ovat sarjassa ”vanhat mallasviskit”. Laadukkaat teet ovat arvokkaita, mutta on muistettava, että samoja lehtiä voidaan hauduttaa jopa neljä kertaa.

Oolong-tee

Pu-erh

Pu-erh on höyrytettyä ja ”kompostoitua” teetä, joka paranee ajan mittaan. Hyvänlaatuinen, 357 g painava kakku saattaa kestää satakin vuotta ja maksaa sitten pienen auton verran. Pu-Ehr-tee tunnetaan terveysvaikutteistaan. Se alentaa kolesterolia ja ehkäisee painon nousua. Teetä on saatavissa myös minikakkuina ja irtoteenä.

Pu-Erh

Yrttiteet

Yrttiteeksi kutsutaan teen tapaan haudutettuja juomia, joita voidaan tehdä monenlaisista yrteistä ja hedelmistä. Tavallisimpia ovat esimerkiksi kamomillatee ja minttutee.

Yrttitee

Matee on Etelä-Amerikassa kasvava pieni puu, jonka kiiltävistä tummanvihreistä lehdistä valmistetaan teenkaltaista yerba mate -juomaa. Voimakasta vihreää teetä maultaan muistuttavalla juomalla on piristävä vaikutus, joka johtuu osittain sen sisältämästä kofeiinista.

Rooibos on Etelä-Afrikassa kasvava hernekasveihin kuuluva ”punapensas”. Sen lehdet saavat fermentaatioprosessissa hyvin punaisen sävyn. Niistä valmistetulla teen kaltaisella juomalla sanotaan suuren antioksidanttien määrän takia olevan myönteisiä terveysvaikutuksia. Rooibos sopii erinomaisesti iltateeksi, sillä se ei sisällä kofeiinia.

Anti-stress on kofeiiniton yrttisekoitus, jossa on muun muassa sitruunaruohoa, jasmiinin ja kanelin kukkia, hibiscusta ja ananaksen paloja. Vastaavanlaisia sekoituksia lienee lukemattomia. Esimerkiksi Labbyn Kuun Kumotus on suomalainen ”yrttitee naisille”, joka sisältää muun muassa siankärsämöä, nokkosta, anista, punaapilaa ja muita kedon kukkia. Yrttiteiden haudutuslämpötila on 100 °C ja haudutusaika 4–5 minuuttia.

Teeruusut

Teeruusut ovat teenlehdistä ja kukista käsin sidottuja palloja, jotka aukeavat ”ruusuiksi” kuumassa vedessä hautuessaan.

Vanhan legendan mukaan keisari Shennong istui puun juurella keittämässä vettä. Puusta putosi lehti kattilaan. Vesi värjäytyi vihreäksi, ja näin oli tee-juoma syntynyt. Tämä tapahtui vuonna 2737 eaa.

 

Aiheesta lisää: Perinteiset teenkeittimet

Teksti: Antti Purhonen

Kuvat: Arto Wiikari
ylin kuva, colourbox

X