Vinkit

Kulissien takana: Seuran ruokakuvauksissa

Teksti:
Anna.fi

Oletko miettinyt, miten ruoka-annokset kuvataan lehteä varten? Millaisia keinoja käytetään, jotta ruoka näyttää mahdollisimman hyvältä. Me kurkistimme kulissien taakse, kun Teresa Välimäki valmisteli Seura-lehden ruokakuvauksia.

Täynnä intoa matkaamme Pasilan toimistorakennuksen neljänteen kerrokseen kurkistamaan Teresan keittiöön. Herkullinen tuoksu ohjaa meidät oikealle ovelle. Keittiössä ahertaa kaksi naista, Teresa ja hänen yhtiökumppaninsa Johanna Lindholm. Johanna ja Teresa pyörittävät Helsinki Food Company -nimistä firmaa, jonka toimialana on, mikäs muukaan kuin, ruoka.

Kuvauksia edeltää suunnitteluvaihe. Teresa kertoo saavansa ideat resepteihinsä raaka-aineista, toisinaan sesongista, joskus astiasta, väristä.

Ennen kuvauspäivää ruokien ainekset on ostettava kaupasta ja tukusta, astiat mietittävä ja hankittava. Astiat valitaan ruoan teeman, värien tai sesongin mukaan.

Kuvauspäivänä on tarkoitus saada kuvatuksi Seura-lehden numeroihin 41 ja 43 tulevat ruoat. Ruokia on valmistettava yhteensä 10, viisi kumpaankin lehteen. Kuvaukset alkavat aikaisin aamulla ruokien valmistamisella, annosten asettelulla ja tuunauksella kuvauskuntoon. Kaikkia ruokia ei voi välttämättä valmistaa etukäteen odottamaan, sillä jotkut raaka-aineet nahistuvat. Niinpä suunnitteluun liittyy myös tehtävien tiukka aikataulutus.

Siirrymme keittiön viereiseen studioon. Teresa nappaa mukaansa pasta-annoksen, pannulla paahdetun sitruunan, tillinipun ja kainaloonsa keittiöpyyhkeen.  Antaapa vielä mennessään meille vinkin, miksi sitruuna kannattaa pahtaa pannulla tai grillissä. – Paahtaminen karamellisoi sitruunan ja se tuo pehmeää makua kalalle tai vaikkapa grilliruokiin.

Ruokakuvausten seuraaminen on mielenkiintoista puuhaa. Siitä huolimatta, ettei ruokiin suihkuteta hiuslakkaa eikä partavaahtoa. Niitä ei ihan oikeasti käytetä – ainakaan täällä.

Kun kuvattava ruoka on pöydällä, Teresa nostelee sattumia, lohenpalasia, pastaruoan päälle ja koristelee annoksen tilillä ja sitruunoilla. Ari kuvaa ja katsoo välilllä tietokoneen ruudulta, millainen kuvasta tuli. Ainakaan tällä kertaa käytössä ei ole suuria valonheittimiä tai lamppuja. Isosta ikkunasta puskee luonnonvaloa. Kuvaustilanne on yllättävän eleetön – menikö se jo?

Ruokakuvan ja kotona tehdyn annoksen suurin ero näyttää olevan koristelussa. Kai se on niin, ettei kotona nälkäisenä viitsi ruokaa koristella, monesti sen tarjoilemisella on niin kiire, ettei sitä ehdi pöydällä seisottaa, vai johtuuko se kuitenkin vain viitseliäisyyden puutteesta.

Seuran ruokakuvia otti valokuvaaja Ari Heinonen, joka on vuosien saatossa kuvannut lukemattomia ruokakuvia Otavamedian lehtiin.

Marraskuussa seuraamme jouluruokien kuvauksia. Kerro kommenteissa, mikä sinua kiinnostaa, askarruttaa tai ihmetyttää lehtien ruokakuvauksissa. Yritämme selvittää vastaukset.

Kuvat: Kirsikka Isohanni

Teksti: Leena Kalliokoski

X