Ruoka

Maistuvatko falafelit? - Poimi tästä Lähi-idän keittiön parhaat herkut

Teksti:
Anna.fi

Lähi-idän ruoka on pikkuhiljaa kasvattanut suosiotaan myös Suomessa. Monipuolisesta ruokakulttuurista löytyy paljon muutakin hyvää kuin vain falafelit.

Lähi-idän keittiön perusraaka-aineita ovat muun muassa bulgur, lehtipersilja, minttu, sitruuna, munakoiso, tomaatti, oliiviöljy sekä valkosipuli. Jokaisella alueen maalla on oma ruokakulttuurinsa, mutta yhdistäviä raaka-aineita ja ruokalajeja on paljon. Monien ruokien alkuperästä jopa kiistellään maiden kesken.

Tavallisimmin aterialla nautitaan runsaasti kasviksia, riisiä, lihaa, leipää sekä jogurttia. Erilaiset etikkaliemeen säilötyt kasvikset ovat Lähi-idässä suosittuja, kuten myös erilaiset salaatit. Alueen keittiö tarjoaa paljon herkullisia kasvisruokia, mutta lihaa syödään silti paljon. Tavallisimmat lihat ovat kana ja lammas. 

Leipä on hyvin tärkeä osa Lähi-idän ruokakulttuuria. Sitä pidetäänkin alueella pyhänä, lahjana jumalalta. Leipää syödään ympäri päivän ja sille on oma paikkansa lähes jokaisella aterialla. Ei ole mikään ihme, että leipää saa Lähi-idässä jos jonkinlaisessa muodossa.

Monissa alueen ruoissa, kuten salaateissa ja kanassa, maistuu usein sitruunan happamuus. Jälkiruokapöydässä happamuus unohtuu äkkiä, sillä Lähi-idän jälkiruoat ovat kuuluisia makeudestaan. Appelsiininkukkavedellä tai kanelilla maustettu riisivanukas, baklava sekä erilaiset siirapilla ja hunajalla ryyditetyt kakut pitävät huolen makeasta aterian lopetuksesta.

Vieras on ruokapöydän kuningas

Yhdessä ruokaileminen ja ylpeys tarjottavasta ruoasta ovat keskeisiä piirteitä alueen ruokakulttuurissa – eikä lainkaan suotta. Esimerkiksi libanonilaista keittiötä pidetään yhtenä maailman parhaista. Vieraanvaraisuus on ensiarvoisen tärkeää ja ruokaa tarjoillaan vieraille runsaasti.

Kun vieraalle tarjoillaan ruokaa, hän saa yleensä nauttia pöydän parhaista paloista. Ruoasta kieltäytymistä saatetaan pitää jopa epäkohteliaana. Lautasen tyhjäksi syöminen puolestaan on yleensä merkki siitä, että haluaa lisää. Onkin siis varsin sallittua jättää hieman ruokaa lautaselle, sillä se kertoo emännälle ruokaa olleen riittävästi. 

Pikakurssi Lähi-idän ruokasanastoon

Baba GanoushMunakoisosta ja oliiviöljystä valmistettu tahna. Joissain maissa siihen lisätään muun muassa tomaattia ja sipulia. Perinteisesti munakoiso kypsennetään avotulella ja kuoritaan, jolloin tahnaan saadaan savuinen maku. Baba ganoush on suosittu meze, mutta sitäkin nautitaan lisukkeena muiden ruokien kanssa.

Baklava – Filotaikinasta, sokerisiirapista, hunajasta sekä pähkinöistä valmistettu makea leivonnainen.

Falafel – Kikherneistä ja/tai härkäpavuista sekä mausteista rasvassa paistamalla valmistettava pallero. Falafelit nautitaan usein sellaisenaan mezenä tai leipään käärittynä kasvisten, jogurtin tai tahinin kera.

Hummus – Kikherneistä, tahinista, oliiviöljystä, sitruunamehusta ja valkosipulista valmistettu tahna.  Hummus on suosittu lisuke, mutta sitä nautitaan usein myös sellaisenaan tuoreen leivän kera. 

Kibbeh – Jauhelihasta, bulgur-vehnästä sekä mausteista syntyvästä kibbeh’stä on olemassa useita eri versioita. Useimmiten siitä tehdään kroketteja, jotka paistetaan öljyssä. Syyriassa ja Libanonissa kibbeh nautitaan usein myös raakana, jolloin se tarjoillaan tavallisesta mezenä.

Shawarma Vartaassa turkkilaisen kebabin tapaan kypsytettyä lihaa. Liha voi olla kanaa, kalkkunaa, lammasta, nautaa tai niiden sekoitusta. Syödään joko sellaisenaan salaatin ja kastikkeiden kera tai leipään rullattuna.

Tabbouleh – Varsinkin libanonissa suosittu salaatti, joka valmistetaan tomaatista, persiljasta, bulgur-vehnästä, sipulista, mintusta, sitruunamehusta sekä oliiviöljystä. Tabbouleh’sta on useita eri versioita Lähi-idässä ja esimerkiksi Turkissa.

Zaatar – Mausteseos, joka on nimetty sen pääraaka-aineen, timjamin, mukaan. Seos syntyy kuivatusta timjamista, sumakista, suolasta sekä seesaminsiemenistä.

Kokeile Lähi-idän makuja kotona näillä resepteillä:

              
Helppo tabbouleh-salaatti       Falafelit ja harissamajoneesi   Munakoisotahna
 

             
Baklavá-leivokset                 Hummus

 

Toimittaja: Emmi Toivonen

Kuvat: Pekka Holmström/Otavamedia, Colourbox

X