Viihdy

Onko elokuu kesä- vai syyskuukausi? Kaivelimme säätilastoja, ja tässä vastaus

Vielä on kesää jäljellä, vielä tulee kauniita päiviä…niinhän?

Teksti:
Roosa Roivainen

Vielä on kesää jäljellä, vielä tulee kauniita päiviä…niinhän?

Heinäkuun vaihtuessa elokuuksi käynnistyy kiivas keskustelu: onko kesä nyt ohi? Toiset tunnelmoivat jo elokuussa syksyä ja pimeneviä iltoja, kun taas toisille elokuu on kesäkuukausi samalla tavalla kuin kesä- ja heinäkuukin.

Koska kesäfiilis riippuu myös paljon säästä, päätimme selvittää, mitä Ilmatieteenlaitoksen tilastot sanovat asiasta.

Elokuussa sää viilenee

Vertailimme heinä-, elo- ja syyskuun säätilastoja aikaisemmilta vuosilta. Edeltävien kesien keskilämpötiloja tarkastellessa elokuu näyttäisi olevan heinäkuuta kyllä aavistuksen syksyisempi.

 

Heinäkuu Elokuu Syyskuu
Helsinki 2021 21,4 °C 15,9 °C 10,4 °C
Sodankylä 2021 16,9 °C 13,1 °C 12,3 °C
Helsinki, 30 vuoden keskiarvo 18,1 °C 16,9 °C 12,3 °C
Sodankylä, 30 vuoden keskiarvo 15,0 °C 12,4 °C 7,0 °C

 

Ei ihme, että kysymys mietityttää! Ruuhka-Suomessa elokuun keskilämpötila oli viime vuonna aivan tismalleen heinä- ja syyskuun puolivälistä.

Pohjoisessa taas elokuu oli keskilämmöltään jo heittämällä heinäkuuta koleampi, hyvin lähellä syyskuun keskilukemia. Siellä elokuu oli viime vuonna kiistämättä vähintäänkin alkusyksy.

Trendi pitkällä aikavälillä on kuitenkin toinen.

30 vuoden mittaisissa tilastoissa Helsingin keskilämpötilassa on vain yhden asteen ero heinä- ja elokuun välillä, mutta syyskuussa keskimäärin viisi astetta elokuuta kylmempää. Elokuu vaikuttaisi näillä todisteilla selvältä kesäkuukaudelta.

Sodankylässä lämpöhistoria on hyvin samannäköinen – elokuu heittää pari astetta heinäkuusta, mutta reilut viisi astetta syyskuusta.

Taitaa olla siis osuvampaa puhua kesästä kuin syksystä.

Sademäärät kasvavat

Mutta: pelkillä lämpölukemilla ei saa vedenpitävää tuomiota.

Viime kesän sademäärien valossa elokuu oli heinäkuuta monin verroin sateisempi. Helsingissä sademäärä oli heinäkuussa 2021 40 milliä. Elokuussa määrä pomppasi 146 milliin. Sodankylässä lukemat olivat heinäkuussa 2021 42 milliä ja elokuussa 87.

Myös pitkän ajan tilastolukemat puoltavat, että syyssateet alkavat jo ropista elokuussa.  Sademäärien keskiarvo on vuosina 1991–2020 heinäkuussa 57 milliä ja elokuussa 81 milliä.

Lämpötilat ovat siis kesäiset, mutta sademäärissä on selvä syksyn tuntu.

Tuomio: elokuussa on syyskesä.

Tuleeko vielä lisääkin helteitä?

Säätilastojen mukaan kelit siis kolenevat elokuussa rahtusen, mutta on edellisinä vuosina nähty hellelukemiakin. Esimerkiksi 8. elokuuta 2010 hellettä mitattiin korkeimmillaan 33,8 astetta. Joten ei hätää, rantakelit voivat vielä yllättää!

Lähteet: Ilmatieteen laitos

X