Falafelit eli kikhernepyörykät ja harissa-jogurttikastike
Falafelpyörykät tehdään keitetyistä kikherneistä. Lisänä harissalla eli chilitahnalla maustettua jogurttikastiketta.
Ainekset
Falafelit
- 200 g kuivattuja kikherneitä
- 3 valkosipulinkynttä
- 2 sipulia
- 2 tl jeeraa eli juustokuminaa
- 1 tl korianteria
- 1/4 tl chiliä
- 1 dl persiljasilppua
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 1/2 tl suolaa
- 1 tl pippuria
- öljyä kypsennykseen
Harissa-jogurttikastike
- 2 prk Bulgarianjogurttia
- 1/2–1 tl harissaa (chilitahna)
- 1 tl sitruunamehua
- 1 valkosipulinkynsi
- suolaa
Valmistusohje
Falafelit eli kikhernepyörykät ja harissa-jogurttikastike tehdään helposti näin:
1. Liota kikherneitä yön yli kylmässä vedessä. Keitä herneet kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Jauha kikherneet tasaiseksi monitoimikoneessa. Lisää sipulit ja muut aineet ja anna koneen vielä käydä hetki. Anna taikinan vetäytyä kylmässä tunnin ajan.
3. Muotoile taikinasta pieniä pyöryköitä. Halutessasi voit kastella falafelit rikkivatkattuun munaan ja kieritellä seesaminsiemenissä ennen kypsennystä.
4. Kypsennä kikhernepyörykät upporasvassa keittämällä tai 180-asteisessa uunissa paistamalla. Öljyssä kypsennystä varten kuumenna 6–7 dl auringonkukka-, soija- tai rypsiöljyä kattilassa. Paista aina 5 pyörykkää kerrallaan kauniin ruskeiksi. Nosta pyörykät reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle.
5. Tee jogurttikastike. Mausta jogurtti harissalla, sitruunamehulla, valkosipulilla ja suolalla. Anna kastikkeen maustua jonkin aikaa ennen tarjoamista.
6. Tarjoa falafelit harissalla maustetun jogurttikastikkeen ja esimerkiksi punajuurihummuksen tai vaikkapa arabialaisen pita-granaattiomenasalaatin kanssa.
Kokeile myös porkkana-falafelejä, tikku-falafelejä tai mausteisia kikhernepihvejä.
Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään rapsakat falafelpihvit,
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous