Julkkikset

Kirjailija Paula Noronen: ”Kusipäät ovat kusipäitä, olivat he mitä sukupuolta tahansa”

Kirjailija ja tv-persoona Paula Noronen ei usko sukupuolistereotypioihin tai siihen että fiksut naiset pelottaisivat miehiä. – Miehet eivät ole yksi kasa, vaan heitäkin on monenlaisia.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Sara Pihlaja/Otavamedia

"Minulla on hirveän vähän kokemuksia siitä, että naiset puukottaisivat toisiaan selkään."

Kirjailija ja tv-persoona Paula Noronen ei usko sukupuolistereotypioihin tai siihen että fiksut naiset pelottaisivat miehiä. – Miehet eivät ole yksi kasa, vaan heitäkin on monenlaisia.

Kirjailija Paula Noronen, 43, vastasi Annan Totta vai tarua -juttusarjan väitteisiin.

Naiset eivät ole solidaarisia toisiaan kohtaan.

– Tarua. Minulla on hirveän vähän kokemuksia siitä, että naiset puukottaisivat toisiaan selkään. En myöskään usko, että tässä on kyse sukupuolesta. Kusipäät ovat kusipäitä, olivat he mitä sukupuolta tahansa.

Fiksut naiset pelottavat miehiä.

– Mitä on fiksuus? On vaikea tietää, onko itse fiksu vai ei. En kyllä ole ikinä törmännyt sellaiseen miehen käytökseen, joka paljastaisi, että fiksu nainen pelottaisi häntä.

En pysty tekemään tästä mies-naisasiaa. Eivät miehetkään ole mikään kasa, vaan heitä on monenlaisia.

Miehet puhuvat suoraan, naiset selän takana.

– Tämäkään ei ole sukupuolisidonnaista, ihmisiä on moneksi.

Ajattelen kuitenkin niin, että kun alkaa muodostaa mielipidettään suhteessa johonkin, vaikkapa työyhteisöön, sitä haluaa ehkä ensin käydä läpi pienemmässä porukassa. Samalla voi testata, onko yksin ajatustensa ja tunteittensa kanssa vai ajattelevatko muutkin samoin.

Jos asia on suuri tai vaivaa, itsellä on myös vastuu ottaa asia esille. Ei kannata jäädä vuosiksi jauhamaan asiaa yksin tai parin ihmisen kanssa: se on energian hukkaan heittämistä.

Naiset eivät osaa myydä ideoitaan yhtä hyvin kuin miehet.

– En kyllä ole tuohonkaan koskaan törmännyt. Jos nyt jotain eroa pitää hakea, niin ehkä naiset ovat miehiä harkitsevaisempia. He miettivät, miten asiat kannattaa esittää.

Naiset haluavat uhrautua muiden puolesta.

– Tämäkään ei ole mies-naiskysymys, mutta onhan se ihan mielettömän viehättävää, jos ihminen ajattelee muita ennen kuin itseään. Näinä aikoina pyöritään aika lailla oman navan ympärillä ja on hienoa, jos joku vaikkapa kuuntelee toisen murheita tai tekee asioita jonkun toisen puolesta. Se on mahtava juttu ja kiinnittää kyllä minun huomioni.

Jokaisella on oma arkensa ja työnsä, ja jos sen päälle jaksaa vielä olla auttavainen muita kohtaan, se on erityistä. Sitä saisi olla enemmänkin.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa kirjailija Paula Noronen kertoo muun muassa, miksi äitiys oli hänelle valtava helpotus. Lue juttu Annasta 15/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X