Terveys

Verenluovutuksen hyödyt luovuttajalle: Lääkäri kertoo positiiviset seuraukset kehossa ja kumoaa luovuttamiseen liittyvän myytin

Verenluovutus on tunnetusti tärkeää: se voi parhaimmillaan auttaa pelastamaan henkiä. Kysyimme lääkäriltä verenluovutuksen hyödyt luovuttajalle itselleen.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Istock

Verenluovutus kannattaa. Verenluovutuksen hyödyt ovat tieteen kannalta ehkä teoreettiset, mutta oman terveyden tarkkailulle siitä on kiistaton etu.

Verenluovutus on tunnetusti tärkeää: se voi parhaimmillaan auttaa pelastamaan henkiä. Kysyimme lääkäriltä verenluovutuksen hyödyt luovuttajalle itselleen.

Verenluovutus on helppoa ja nopeaa. Verenluovutuksen hyödyt ovat sairaalapotilaalle ilmeiset, mutta niitä on myös luovuttajalle itselleen.

SPR:n Veripalvelun suositusten mukaan 18–25-vuotiaiden naisten kannattaa luovuttaa verta vain kerran vuodessa, sitä vanhempien enintään 2–3 kertaa vuodessa. Miehillä vuosimäärä verenluovutuksessa on enintään 3–4 kertaa.

Verta luovutetaan kerralla noin puoli litraa. Työterveyshuollon erikoislääkäri Toni Vänni Terveystalosta sanoo määrän olevan niin pieni, että kehossa ei tapahdu mitään sen ihmeempää.

– Syke voi nousta vähän ja tulla pientä nestevajausta. Keho pyrkii aina siihen, että verta on tietty määrä, joten punasolujen ja verisolujen tuotanto lisääntyy aavistuksen. Sitä ei itse huomaa. Kun puoli litraa verta menettää noin puolen tunnin sisään, voi tulla höntti olo. Niin ei käy kuitenkaan kaikille.

Verenluovutus vaikuttaa positiivisesti liian korkeaan hemoglobiiniin

Usein puhutaan liian matalasta hemoglobiinista, mutta hemoglobiini voi olla myös liian korkea. Verenluovutuksella onkin positiivinen vaikutus korkeaan hemoglobiiniin. Verenluovutuksen ansiosta rauta-arvot pysyvät kohdillaan.

Jos raudan määrä veressä on suhteettoman korkea, on kyse hemokromatoosi-nimisestä sairaudesta.

Tällaisissa tilanteissa verta ei luovuteta verenluovutuspisteellä, vaan toimenpide tehdään sairaalassa. Elimistöstä otettua verta ei käytetä muiden auttamiseen, vaan se tuhotaan useimmiten polttamalla.

Lue myös: Ferritiini eli rauta-arvo: mitä alhainen ferritiiniarvo kertoo, ja miten se hoidetaan?

Hemoglobiini laskee luontaisesti luovutuksen jälkeen kaikilla väliaikaisesti. Elimistöstä poistuu punasoluja ja verenkiertoon tulee tilalle vettä. Kuukaudessa vesi on taas korvautunut punasoluilla. Veripalvelun mukaan verenluovutus onnistuu, jos hemoglobiini on naisilla 125–175 g/l ja miehillä 135–195 g/l.

Joillakin hemoglobiini on luonnostaan korkeampi tai matalampi kuin toisilla. Hemoglobiiniarvoihin vaikuttavat monet tekijät: geenit, kuukautiset ja ruokavalio. Näiden lisäksi myös ilmanalalla on osansa, kertoo Vänni.

– Tyypillisesti heillä, jotka asuvat korkealla vuoristossa, Andeilla tai Himalajalla, on yleensä hieman korkeampi hemoglobiini. Niillä seuduilla  ilmassa on enemmän happea kuljettavia partikkeleita.

Lue myös: Pyydä nämä lisäkokeet, jos ferritiiniarvo on matala – säännöllinen verenluovuttaja on raudanpuutteen riskiryhmässä

Verenluovutuksen hyötyjä ja perättömiä väitteitä luovutuksesta

Luovuttajan kannalta verenluovutus ei ole ainoastaan keino pitää korkeat hemoglobiiniarvot kurissa. Myös muita hyötyjä on.

Vänni kertoo tutkimuksista, joissa on havaittu, että verta luovuttavilla henkilöillä on vähemmän sydäninfarkteja. Tämä selittyy raudan sopivammalla määrällä kehossa. Kyse on kuitenkin varsin teoreettisesta asiasta, Vänni sanoo.

Vännin mukaan joissain tutkimuksissa puhutaan verenluovutuksen vaikuttavan painoon alentavasti. Tästä ei kannata tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

– Verenluovutuksen vaikutus painoon on mitätön.

Kansantajuisempiakin väitteitä verenluovutuksen hyödyistä kuulee. Ihmiset pohtivat esimerkiksi, alentaako verenluovutus korkeaa verenpainetta.

Hetkellisesti kyllä, mutta Vännin mukaan saisi olla luovuttamassa verta vähän väliä, jotta luovutuksella oikeasti olisi vaikutusta verenpaineeseen. Eikä luovuttaminen liian usein ole hyväksi.

Terveystarkastus ja hyvä mieli ovat kiistämättömät verenluovutuksen hyödyt

Vänni on sitä mieltä, että jos ihminen on terve ja pystyy luovuttamaan verta, se kannattaa ehdottomasti tehdä. Verenluovutus auttaa muita ihmisiä, kuten leikkauspotilaita ja onnettomuuden uhreja. Myös omasta terveydentilastaan pysyy paremmin tietoisena.

– Tulee tehtyä aina pieni terveystarkastus, jossa katsotaan myös tarttuvia tauteja, Vänni summaa.

Lisäksi hän toteaa, että kun käy säännöllisesti  luovuttamassa verta, niin saa hyvän mielen ja tunteen siitä, että on tarpeellinen.

Täydennetty 13.12.: linkki toiseen juttuun ferritiiniarvoista.

.

X