Julkkikset

Raudanpuutteesta vuosia kärsinyt Veeti Kallio: ”Jatkuva väsymys, rytmihäiriöt ja oudot selkäkivut saivat selityksen”

Muusikko Veeti Kallio uskoo, että pitkäaikainen tulehduskipulääkkeiden syöminen pahensi hänen tilannettaan.

Teksti:
Sari Hannikainen
Kuvat:
Tommi Tuomi, Pekka Nieminen

Veeti Kallio on saanut oireisiinsa apua suonensisäisestä rautainfuusiosta.

Muusikko Veeti Kallio uskoo, että pitkäaikainen tulehduskipulääkkeiden syöminen pahensi hänen tilannettaan.

Muusikkona ja näyttelijänä tunnettu Veeti Kallio, 54, ihmetteli viime kesänä, miksi hän voi huonosti, vaikka elämäntavat olivat melko hyvässä kunnossa. Hän kärsi jatkuvasta väsymyksestä, oudoista selkäkivuista, rytmihäiriöistä ja palautumisvaikeuksista liikunnan jälkeen.

– Lääkärissä oireet saivat selityksen, ferritiinitasoni oli 11 eli käytännössä olematon.

Elimistön rautavaraston mittari on P-ferrit-arvo. Aikuisilla naisilla viitearvoväli on 15–125 µg/l, miehillä 20–195 µg/. Veetillä oli raudanpuute. Hän oli kärsinyt raudan imeytymishäiriöstä ja alhaisesta ferritiinitasosta sekä anemiasta aikaisemminkin. Raudanpuutteen korjaamiseksi hän oli joutunut käymään suonensisäisissä rautainfuusioissa, viimeksi noin viisi vuotta aikaisemin. Hän luuli tilanteen korjaantuneen, siksi huono vointi yllätti.

– Menin lääkärille, joka kieltäytyi infuusiohoidosta, eikä ollut ollut edes kiinnostunut lukuisista tutkimuksista, joita minulle on vuosien saatossa tehty.

Tulehduskipulääkkeiden syömiseen tuli stoppi

Veeti kääntyi toisen lääkärin puoleen, joka kiinnitti huomiota hänen syömiensä  tulehduskipulääkkeiden määrään.

– Selkäkipujen vuoksi olen syönyt paljon tulehduskipulääkkeitä. Jatkuva tulehduskipulääkitys on ilmeisesti aiheuttanut suolistossani pieniä verenvuotoja, mikä taas on aiheuttanut noidankehän: raudanpuute on aiheuttanut lihas- ja nivelkipuja, joiden lääkitseminen on todennäköisesti lisännyt verenvuotojen vuoksi raudanpuutetta.

Veetille tehtiin lopulta uusi rautainfuusio, mikä on tuonut helpotusta oireisiin. Hän on tehnyt itsekin muutoksia

– Nykyisin vältän kipulääkkeiden syömistä. Olen pyrkinyt parantamaan vointiani terveellisillä elämäntavoilla.

Terveellinen ruokavalio sokerilakkoineen toi nopeita tuloksia

Viisi kuukautta sitten Veeti Kallio luopui sokerista.

– Olen jättänyt ruokavaliostani pois kaiken jäätelön, karkit ja suklaan. Ennen niitä kului joka ilta. En käytä sokeria enää ollenkaan. Sokerinen ruokavalio voi aiheuttaa insuliiniresistenssiä, minkä seurauksena verensokeri nousee. Se taas saattaa aiheuttaa erilaisia sairauksia ja tulehdustiloja.

– Olen muuttanut ruokavaliotani terveellisemmäksi, jotta voin paremmin.

Veeti syö paljon kasviksia ja teollisesti tuotetusta punaisesta lihasta, kuten leikkeleistä, hän luopui jo muutama vuosi sitten. Sen sijaan hän syö riistaa. Elämäntavan muutokset ovat tuoneet tuloksia.

– Jouduin syömään vuosien ajan verenpainelääkkeitä liian korkean verenpaineen takia. Nyt lukemani ovat ihanteellisilla tasoilla elintapojen muutoksen ansiosta.

Veeti ei tarvitse enää verenpainelääkitystä. Hän uskoo, että se on terveellisten elämäntapojen ansiota.
Veeti ei tarvitse enää verenpainelääkitystä. Hän uskoo, että se on terveellisten elämäntapojen ansiota.

Myös Veetin liikuntatavat muuttuivat

Veeti Kallio valmistui Hieronta-akatemiasta viime vuoden keväällä ja työskentelee nykyisin Turussa Mentor Gymillä hierojana. Tänä keväänä hän suorittaa näyttökokeen, jonka jälkeen hän voi käyttää Valviran myöntämää koulutetun hierojan ammattinimikettä.

Aikaisemmin Veeti teki viikossa kaksi kolme noin tunnin pituista kuntosalitreeniä. Nykyisin hänellä on lyhyitä kuntoiluhetkiä joka päivä. Ne kestävät yleensä muutamasta minuutista varttiin, ja keho saa liikettä ja rasitusta tasaisesti joka päivä.

– Käyn hierontojen välissä roikkumassa puolapuilla tai vetämässä muutaman leuan. Olen huomannut, että niska-hartiajumini ovat hellittäneet, kun en ole staattisessa asennossa koko työpäivää. Treeni ei myöskään kuormita kehoa liikaa, kun sitä tekee säännöllisesti lyhyemmissä sykleissä. On helpompi irrottaa aikaa lyhyisiin treenihetkiin kuin pitkiin.

Hän tekee 25 peruskyykkyä päivittäin. Joskus kyykkyhetki on tyttären kanssa puistossa, joskus työpaikan pukuhuoneessa ennen kotiinlähtöä.

– Kyykkyjä on helppo tehdä missä vain, ja ne ovat tehokkaita etureisi-pakaraliikkeitä. Isot lihakset saavat verenkiertoa liikkeelle, ja samalla sykekin nousee vähän. Samalla pakarat vahvistuvat, mikä taas voi parantaa selän vointia.

Lue lisää: 

Laboratoriokokeiden lyhenteet tutuksi – asiantuntija neuvoo, kuinka luet laboratoriotuloksia

Väsymys, aivosumu ja turvotus voivat olla merkkejä raudanpuutteesta – jos tunnistat nämä oireet, ferritiinin mittaus kannattaa

X