Julkkikset

Mitä naiset todella haluavat? Näin vastasivat julkisuudesta tutut voimanaiset

Kysyimme kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi bloggaaja Sari Heliniltä, laulaja Arja Korisevalta, nyrkkeilijä Elina Gustafssonilta, pappi ja kirjailija Marja-Sisko Aallolta, muotisuunnittelija ja taiteilija Paola Suhoselta, muusikko Mariskalta ja toimittaja Anna Perholta, mitä nainen todella haluaa.

Teksti:
Hilppa Alanko, Katri Koskinen, Roosa Roivainen
Kuvat:
Marja-Sisko Aallon Kotialbumi, Pekka Nieminen, Om-Arkisto

Annassa on naistenpäivä joka päivä!

Kysyimme kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi bloggaaja Sari Heliniltä, laulaja Arja Korisevalta, nyrkkeilijä Elina Gustafssonilta, pappi ja kirjailija Marja-Sisko Aallolta, muotisuunnittelija ja taiteilija Paola Suhoselta, muusikko Mariskalta ja toimittaja Anna Perholta, mitä nainen todella haluaa.

Naistenpäivänä naisia monesti muistetaan kukkasin, kiitoksin ja kehuin, mutta mitä nainen todella haluaa naistenpäivänä? Kysyimme asiaa julkisuudesta tutuilta voimanaisilta.

Huono äiti -bloggaaja Sari Helin: ”Naisen pitää kokea olevansa tasaveroinen henkisesti ja ammatillisesti”

Sari Helin
Huono äiti -bloggaaja Sari Helin haluaa, että naisia kohdeltaisiin tasavertaisesti töissä, arjessa ja autokaupassa.

Mitä nainen todella haluaa?

– Nainen haluaa sitä, että hänen rinnallaan seistään kaikissa tilanteissa. Että naisen asioita kuunnellaan ja yritetään ratkoa yhdessä ja ennen kaikkea, että naista ymmärretään – jos nainen sanoo, että ’hitto kun tuo teini käy hermoille, kun se on koko ajan mun kimpussani’, miehen pitää sanoa, että ymmärrän ja olen pahoillani. Naisen pitää kokea olevansa tasaveroinen henkisesti ja ammatillisesti – yleisellä tasolla mikään ei ole ärsyttävämpää kuin olla tilanteessa, jossa poliitikkomiehelleni tullaan selittämään suu vaahdossa jotakin omaa asiaa, eikä edes tervehditä saati kätellä siinä vieressä seisovaa minua. Juuri hiljattain antaessani palautetta autokauppaan, minulle sanottiin, että ’nyt pitää rauhoittua’. Sanotaanko niin yhdellekään miehelle koskaan ikinä? Tasaveroiseen kohteluun on valitettavan pitkä matka.

Kuka on sinun voimanaisesi?

– Voimanaisista ykkönen on äitini muisto. Mietin aina, mitä äiti sanoisi tähän tai tekisi tässä tilanteessa, esimerkiksi lasten kasvatuksen pulmapaikoissa. Hänen muistonsa lisäksi minulla on monia voimanaisia: ravintoterapeuttiystäväni Sinikka Pakeman Ranskasta, joka on hyvin viisas nainen, lapsuudenystäviä, ystäviä, serkku Tampereella, rovaniemeläinen vammaisten #eimyytävänä -liikkeen äiti Tuija sekä Pasasen Piia, jonka kanssa jaamme yhteisen ymmärryksen ruuhkavuosista ja parisuhteista pyykkivuorten alla.

Laulaja Arja Koriseva, 53: Naisten tulisi kokea tervettä itsekkyyttä

Arja Koriseva
Arja Koriseva muistuttaa, että naisten tulisi muistaa ajatella myös itseään, ei aina muita.

Mitä nainen todella haluaa?

– Mielestäni monesti me naiset ajattelemme aina ensin muita, ja vasta viimeisenä itseämme. Me teemme todella paljon asioita toisten ihmisten eteen ja koemme sen myös ihanaksi ja tärkeäksi, mutta tietty terve itsekkyys olisi meille välillä hyvästä: oman ajan ottaminen, oman itsensä kuunteleminen ja sen miettiminen, että mistä minä saan voimia ja mistä minä tulen onnelliseksi. Olisi tärkeää, että sitä soisi niitä hetkiä ja asioita itsellensä, koska se kaikki heijastuu meidän ympärillemme ja omaan olemukseemme.

– Toivoisin, että naistenpäivänä läheiset asettuisivat naisen asemaan, ja kuulostelisivat, millaista lähellä olevan naisen elämä on tällä hetkellä. Soisi siihen ajan ja mahdollisuuden, että hän saisi kokea jotain ihanaa, jotain sellaista, mistä tiedät, että toinen nauttii. Tärkeää olisi, että kuulostelisimme itseämme ja toisiamme.

Kuka on sinun voimanaisesi?

– Oma äitini. Koen, että hän on ollut koko elämänsä oikea moottori: hän saa paljon hyvää aikaiseksi. Hän on hyväntekijä ja juuri sellainen ihminen, joka ajattelee aina ensin kaikkia muita ja vasta sitten viimeisillä voimilla itseään. Äitini on hyvä esimerkki siitä, että juuri hänelle on ihanaa luoda sellaisia hetkiä, mistä tiedän, että hän nauttii.  Äidilläni on myös ihailtava elämänasenne: hän iloitsee kaikista ihanista, pienistä asioista ja luo juhlan kaikkiin hetkiin. Meillä on aina osattu nauttia arjesta ja pienistä hetkistä – ei kurkoteta kuuta taivaalta, vaan osataan elää hetkessä.

Nyrkkeilijä Elina Gustafsson, 27: ”Haluan, että minut ja muut otetaan vakavasti sukupuolesta riippumatta”

Nyrkkeilijä Elina Gustafsson on kohdannut urheilumaailmassa epätasa-arvoa. Siksi yhdenvertaisuus on hänelle hyvin tärkeä asia.
Yhdenvertaisuus on epätasa-arvoa urheilumaailmassa kohdanneelle Elina Gustafssonille tärkeä asia.

Mitä nainen todella haluaa?

– Uskon, että nainen haluaa tulla kuulluksi ja nähdyksi yhdenvertaisena. Urheilumaailmassa olen törmännyt monesti epätasa-arvoon. Olen kohdannut esimerkiksi sellaista ajattelua, että on naisurheilijoita ja urheilijoita. Siksi yhdenvertaisuus on minulle tärkeä asia. Haluan, että minut ja muut otetaan vakavasti sukupuolesta riippumatta. Olen tosi tyytyväinen, että esimerkiksi Yle on kiinnittänyt huomiota siihen, että naisten urheilusta uutisoidaan huomattavasti vähemmän kuin miesten. Asiaan on siis havahduttu, mutta puntari on edelleen epätasapainossa. Kehitys on kuitenkin ollut hyvää. Toivon ja uskon, että kehitys menee oikeaan suuntaan myös jatkossa.

Kuka on sinun voimanaisesi?

– Artisti Pink on ollut minulle teinistä asti suuri esikuva. Hän on rohkea ja vahva nainen, joka tuo oman äänensä kuuluviin. Olen saanut hänestä paljon voimaa. Tällä hetkellä näen meissä ja arvoissamme paljon samaa.

Pappi ja kirjailija Marja-Sisko Aalto, 64: ”Nainen ei ainoastaan koe asioita tärkeiksi, vaan saa ne tapahtumaan”

Marja-Sisko Aalto
Marja-Sisko Aalto on huomannut, että juuri nainen on usein perhettä ja sukua koossa pitävä voima.

Mitä nainen todella haluaa?

– Ainakin itse haluan, että ihmissuhteeni ovat kunnossa, maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto. Nämä ovat varmasti monen vanhenevan ihmisen toiveita, sukupuolesta riippumatta. Minulle on kuitenkin vahvistunut käsitys siitä, että hyvin monessa perheessä ja suvussa nimenomaan nainen on koossa pitävä voima ja yhteyttä luova tekijä. Olen huomannut, että usein nainen on juuri sukujuhlien tai minkä tahansa yhteisten tapahtumien järjestäjä. Nainen ei ainoastaan koe tällaisia asioita tärkeiksi, vaan saa ne tapahtumaan omalla toiminnallaan.

Kuka on sinun voimanaisesi?

– Minulla on ollut montakin eri voimanaista eri elämänvaiheissani. Esimerkiksi tuttavani, valtioneuvos Riitta Uosukainen on yksi esikuvistani. Hän on varsin vaikuttava tahtoihminen. Hän on loistava luomaan kontakteja. Hän on ihminen, joka saa sanottavansa perille. Hän on myös luotettavan tuntuinen henkilö.

Muotisuunnittelija ja taiteilija Paola Suhonen, 44: ”En naisena halua ajatella, että olisin heikompi sukupuoli”

Paola Suhonen
Paola Suhonen toivoo, että naisten tasa-arvoliike puuttuisi hanakammin globaaleihin ongelmiin.

Mitä nainen todella haluaa?

– En voi enkä halua vastata naisten vaan ainoastaan omasta puolestani. En ehkä itse täysin allekirjoita naistenpäivää tai muitakaan ’naisten asioita’. Toivoisin, että olisi myös miestenpäivä tai yksilöiden päivä. Oma elämänfilosofiani perustuu siihen, että yksilö on vahvin yksikkö, josta jokaisen pitäisi ensisijaisesti kantaa vastuu. Minusta ei ole olemassa vahvempaa tai heikompaa sukupuolta. Uskon, että on olemassa erilaisia yksilöitä. Sukupuolella tai seksuaalisuudella ei ole mitään merkitystä tasa-arvon kannalta. Toivoisin, että tasa-arvokeskustelumme olisi yksilökeskeisempää. On olemassa pahoja ja kusipäisiä yksilöitä, niin miehiä kuin naisiakin. Ja sitten on hyviä ja ihania yksilöitä. Meissä kaikissa on varmasti molempia puolia.

– Tasa-arvokeskustelua ei varsinkaan hyvinvointivaltiossa voi mielestäni lähteä rakentamaan niin, että naiset olisivat heikommassa asemassa. En naisena halua ajatella, että olisin heikompi sukupuoli ja minun takiani tarvitsisi taistella. Käyn yksilönä omat taisteluni itseni puolesta. Koen, että nainen, mies tai minkä tahansa sukupuolinen pystyy tekemään yksilönä itse valintansa omassa elämässään. On kuitenkin oikeasti olemassa paikkoja, joissa naisella ei ole äänioikeutta, aidosti tasavertaisia oikeuksia tai naista ei oikeasti arvosteta kulttuurillisista seikoista johtuen. Näihin globaaleihin ongelmiin naisten tasa-arvoliikkeen pitäisi mielestäni puuttua hanakammin. Mielestäni elämme samassa maailmassa ja meillä on vastuu kaikista asioista täällä yhteisesti.

Kuka on sinun voimanaisesi?

– Minulla on kaksi voimanaista. Ensimmäinen on oma äitini. Hän on aina ollut superterävä, hyvällä tavalla kriittinen ja lempeä. Hän on aina opettanut ja näyttänyt omalla esimerkillään, että eivät tytöt tai naiset vaan nimenomaan ihmiset pystyvät tekemään elämässään juuri niitä asioita, joista haaveilevat. Unelmat on tehtävä todeksi ja on itse otettava vastuu niiden unelmien toteuttamisesta. Ammatillinen voimanaiseni on Armi Ratia. Ihailen suuresti hänen uraansa ja hänen todella vahvaa näkemystään. Pidän häntä ihailtavana visionäärinä.

Muusikko Mariska, 40: ”Haluaisin kukkia”

Mariska
Mariskan mukaan kukkien antaminen on kaunis ele, jonka takana on aina tärkeä syy.

Mitä nainen todella haluaa?

– Haluaisin kukkia. Se ilahduttaisi todella paljon, sillä tykkään kukista. Mielestäni kukkia ei anneta syyttä. Kukat ilahduttavat, ja jos haluaa ilahduttaa jotain ihmistä, niin mielestäni se on kaunis ele.

Kuka on sinun voimanaisesi?

–  Se riippuu, mikä juttu on kyseessä. Ne ovat joko miehiä tai naisia. Silloin, jos puhutaan musiikista niin mielestäni Vesala, Chisu ja Jenni Vartiainen ovat todella makeita.

Toimittaja Anna Perho, 48: ”Odotan hetkeä, jolloin naisten asema yhteiskunnassa ei olisi enää erityistä huomiota vaativa asia”

Anna Perho
Anna Perho toivoo, että tulevaisuudessa naisten asema olisi parantunut yhteiskunnassa niin paljon, ettei sen tueksi tarvittaisi enää erillisiä juhlapäiviä.

Mitä nainen todella haluaa?

– Toivoisin, että naistenpäivää lakattaisiin viettämästä. Eli odotan hetkeä, jolloin naisten asema yhteiskunnassa ei olisi enää erityistä huomiota ja tukitoimia vaativa asia sekä sitä, että tämä hieman vaivaannuttava kukkien ja suklaan -juhla kävisi tarpeettomaksi. Kukissa ja suklaassa ei toki sinänsä ole mitään vikaa, ja jos jotain materiaa pitäisi toivoa, niin gin tonic toimii aina.

Kuka on sinun voimanaisesi?

–  Voimanaiseni on Maija Itkonen. Kuuntelin hiljattain hänen radiohaastattelunsa työn ja perheen yhdistämisestä ja ihastuin palavasti hänen no bullshit -asenteeseensa. Pidän ihmisistä, jotka tarttuvat toimeen ja tekevät asioita, eivätkä ainoastaan viisastele sillä, mitä pitäisi tehdä, tai miten asioiden pitäisi olla. Maija vaikuttaa tyypiltä, jossa on munaa.

X