Ihmissuhteet

Keskustele, huomioi ja tähtää sopuun – 3 askelta reilumpaan riitaan

Nalkutatko kumppanillesi helposti? Onko sinun vaikea kertoa, millaisia odotuksia sinulla on suhteellenne? Patoumat turhauttavat ja johtavat helposti riitoihin. Tästä syystä kokosimme kolme yksinkertaista neuvoa siihen, kuinka suhtautua parisuhteen pieniin kinoihin rakentavasti.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Asioista tulisi keskustella avoimesti, sillä puhumatta jättäminen johtaa usein väärinkäsityksiin.

Nalkutatko kumppanillesi helposti? Onko sinun vaikea kertoa, millaisia odotuksia sinulla on suhteellenne? Patoumat turhauttavat ja johtavat helposti riitoihin. Tästä syystä kokosimme kolme yksinkertaista neuvoa siihen, kuinka suhtautua parisuhteen pieniin kinoihin rakentavasti.

Riidat, myös parisuhderiidat, ovat väistämätön osa ihmissuhteita. Parisuhteen erimielisyydet ja kumppanin loukkavat sanat vievät paljon energiaa, mutta jos riitoihin suhtautuu oikealla tavalla, ne myös puhdistavat ilmapiiriä. 

Jokainen suhtautuu riitoihin eri tavalla, mutta itsensä kehittäminen riitatilanteissa auttaa parisuhdetta voimaan paremmin. Tämä ajatus mielessämme kokosimme Raisa Mattilan ja Julia Thurénin Lapsiperheen parisuhdekirja –kirjasta kolme vinkkiä, joiden avulla opit reiluksi riitelijäksi ja kohtaatte yhdessä kumppanisi kanssa erimielisyydet paremmin.

1. Puhu tunteista – parisuhderiidat eivät synny itsestään

Syyttely yleensä vain pahentaa riitaa. Äitynyttä tilannetta on vaikea katkaista, sillä reagoimme aggressiivisiin huomautuksiin yleensä vetäytymällä pois tilanteesta tai jatkamalla kinaamista kahta kovempaa.

Sormella osoittelun sijaan olisikin tärkeä puhua siitä, miltä kumppanin käytös itsestä tuntuu. Omista ajatuksistaan viestiminen on hedelmällisempää kuin syyttely. Se kertoo myös kumppanille, missä hänellä voisi olla mahdollisesti petrattavaa.

2. Vältä tietoisia loukkauksia

Monet kuvailevat kumppaniaan parhaaksi ystäväkseen. Kestävässä parisuhteessa toista tulisi myös kohdella näin – ystävällisen lempeästi ja huomaavaisesti.

Parisuhdetutkija John Gottmanin teorian mukaan pariskunnan eron voi ennustaa neljän haitallisen tavan perusteella. Näitä ovat toisen arvostelu, omien tekojen puolustelu, halveksuminen ja linnoittautuminen.

Riitelyn lomassa olisikin tärkeää peilata omia sanojaan ja pohtia kohdistaisiko niitä esimerkiksi hyvälle ystävälleen. Sääntö on yksinkertainen, mutta tehokas. Huomioimme ystävämme tunteet, joten miksipä emme myös kumppanimme?

3. Sovi ja unohda

Seuraava periaate on varmasti monelle tuttu: riidat on sovittava ennen nukkumaanmenoa.

Sopiminen kannattaa aina ja myös tutkimustieto vahvistaa sen. Mattila ja Thurén kertovat kirjassaan suomalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan parit, jotka erosivat, eivät osanneet tai tahtoneet tehdä kompromisseja.

Tutkimuksen mukaan eronneista naisista 40 prosenttia ja miehistä 30 prosenttia kertoi, ettei erimielisyyksiä useinkaan sovittu parisuhteessa. Melkein yhtä moni myönsi joutuneensa mukautumaan toisen tahtoon useammin kuin kumppani oli myöntynyt heidän tahtoonsa.

Riidan jälkeen erimielisyydet on siis parasta jättää taakse ja suunnata katse kohti yhteistä tulevaa. Parisuhde voi paremmin, kun kumpikaan osapuoli ei jatkuvasti huomauttele turhaan menneistä.

Lähde: Raisa Mattila & Julia Thurén, Lapsiperheen parisuhdekirja

X