Riita parisuhteessa.
Miten teillä riidellään?
Ihmissuhteet

Millaisia riitelijöitä te olette? 5 riitelijätyyppiä – ja miten parisuhderiidan voi välttää

Harrastatteko mykkäkoulua vai ovatko riitanne aina melkoista draamaa? Tunnista, mikä on teidän tyylinne riidellä ja opettele riitelemään paremmin.
Teksti: Elisa Hurtig Kuvat: iStock

1. Dramaattinen duo

Suhteessanne on paljon intohimoa, mutta niin on draamaakin. Riidan hetkellä voisi sanoa, että kun kakka osuu tuulettimeen, se lentää pitkälle. Hyvä uutinen on se, että teillä asiat eivät patoudu sisälle, vaan ne päästellään ulos. Draaman vuoksi todelliset ongelmat saattavat silti jäädä käsittelemättä.

2. Aina kaikesta samaa mieltä

Me emme riitele koskaan. Ihanko tosi? Onko totuus kuitenkin se, että vuorotellen hylkäätte omat tarpeenne, sillä pelkäätte riitaa. Muista, että on ihan hyväksyttävää olla välillä eri mieltä. Jos et koskaan uskalla olla eri mieltä, et välttämättä kunnioita omaa itseäsi.

Näin voit välttää riidan:

 • Esitä asiasi joustavasti: Anna toiselle tilaa, kun esität oman asiasi. Kysy toisen kantaa ja ole valmis vaihtamaan omasi.
 • Kerro aina perustelut: Kerro oma näkemyksesi omana käsityksenäsi sen aikaisten tietojen valossa, ei ainoana totuutena. Kun ehdotat jotain tai annat kritiikkiä, kerro perustelut ääneen. Toinen ei voi arvata perustelujasi.
 • Älä käytä loukkaavaa huumoria: Toiset peittävät loukkaantumisen paremmin kuin toiset, mutta kaikki loukkaantuvat. Älä heitä läpällä kettuilua, koska oletat kaverisi kestävän sen. Loukkaukset ovat pikavoittoja, jotka kostautuvat.
 • Soita, kun jokin tuntuu hiertävän: Paras tapa selvittää orastava haaste on marssia juttelemaan tai soittaa. Soittaminen on viestejä parempi, sillä viestit ovat usein täynnä väärinkäsityksiä.
 • Kirjoita ärtymyksesi ylös: Usein pelkästään kirjoittaminen helpottaa oloa. Voit lopulta heittää paperin roskiin tai palata siihen myöhemmin.
 • Anna muille hyviä rooleja: Odota ihmisiltä hyvää, jolloin et omalla epäilylläsi aiheuta ongelmia. Kun annat muille hyvän maineen, he haluavat elää sen mukaan.
 • Valitse sopuisaa seuraa: Oletko riidoissa joka paikassa? Jos olet, katso peiliin. Mieti, kenen kanssa vietät aikaasi.

Lähteenä Karla Nieminen: Olet hyvä tyyppi – Opas sujuviin ihmissuhteisiin (Otava)

3. Keskitytte epäolennaisuuksiin

Riidan tullen ette keskity olennaiseen vaan otatte esiin myös epäolennaisia asioita. Olette kuin etsiviä, jotka etsivät ratkaisujen sijaan pienimpiäkin vikoja. Analysoitte ja vatvotte asioita loputtomiin, mutta päädytte aina pattitilanteeseen.

4. Toinen haluaa puhua, toinen lakaista maton alle

Mitä tapahtuu, kun sanot, että: ”Kulta, meidän täytyy puhua!” Juokseeko puolisosi pakoon. Parisuhteessa toiselle voi olla luontevampaa ja helpompaa ottaa vaikeita asioita esiin, mutta toinen taas tarvitsee enemmän aikaa. Se saa aikaan ristiriitoja, sillä toinen voi kuvitella, että toinen ei halua käsitellä asiaa lainkaan, vaikka kyse on vain eri tavasta ottaa ongelmia esiin.

5. Mykkäkoulu

Kumpikaan ei ota asioita puheeksi vaan erimielisyyksien ilmaantuessa pitävät mykkäkouluja. Parin päivälliskutsut vähenevät, sillä kukapa haluaisi olla seurueessa, jossa ilmapiiri väreilee outoa jännitystä ja osapuolet tuskin puhuvat toisilleen.

Miten ristiriita ratkaistaan?

 • Anna asian olla: Hyvä vahvuus on jättää riita heti alkuun kesken ja luovuttaa. Mieti, onko asia niin tärkeä, että haluat välttämättä riidellä?
 • Kuuntele ensin: Anna toisen kertoa ensin oma kantansa. Ehkä ette ole edes eri mieltä vaan olette ymmärtäneet toisianne väärin.
 • Kyseenalaista itsesi: Jos päädyt riitelemään, yritä koko ajan kyseenalaistaa itsesi. Voit hyvin olla väärässä. Sano se ääneen. Hyvä asenteesi saa joskus myös toisen osapuolen käsittelemään asiaa sopuisammin.
 • Mieti oikeita taustasyitä: Mikä tilanteessa on ongelma? Oletko kateellinen? Onko jommalla kummalla menneisyydessä huonoja kokemuksia, joita puratte toisiinne? Onko taustalla joku ihan muu halu tai loukkaantuminen kuin se, mistä puhutaan? Haittaako puolisoasi oikeasti jatkuvat työmatkasi ja nyt riitelette tiskiharjasta? Kukaan ei ole tahallaan ilkeä. Taustalla ihmisten toiminnassa on aina pohjimmiltaan joku muu syy kuin ilkeys.

Lähteenä Karla Nieminen: Olet hyvä tyyppi – Opas sujuviin ihmissuhteisiin (Otava)

Lue myös:

Näin kritisoit kumppaniasi rakentavasti ja ilman riitaa

Millainen valittaja olet: kriitikko, uhri, huolestuja vai täydellisyyden tavoittelija?

X