Ihmissuhteet

5 syytä, miksi kunnon riita voi tehdä joskus hyvää – näin riitelette rakentavasti

Toimivan parisuhteen ei tarvitse olla riidaton. Olennaista on se, miten riitelette ja mitä opitte riidoista. Parhaimmillaan hyvä riita tuulettaa suhdetta ja omaa päätä, ja opitte kommunikoimaan paremmin.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Riitely parisuhteessa ei aina ole huono merkki.

Toimivan parisuhteen ei tarvitse olla riidaton. Olennaista on se, miten riitelette ja mitä opitte riidoista. Parhaimmillaan hyvä riita tuulettaa suhdetta ja omaa päätä, ja opitte kommunikoimaan paremmin.

Riitelen kumppanini kanssa, pitääkö olla huolissaan? Onko ensimmäinen yhteenotto merkki unelmasuhteen lässähtämisestä? Olenko epäkypsä, koska ärähtelen?

Helpottava vastaus kysymyksiin on ei. Riiteleminen on normaali osa onnellistakin parisuhdetta. Riitelyä ei tarvitse pelätä, kunhan se on rakentavaa, ja pyydätte loukkauksia anteeksi.

Listasimme syyt siihen, miksi riita voi jopa vahvistaa parisuhdetta sekä vinkit fiksuun riitelyyn:

1. Riitely purkaa stressiä ja patoutuneita tunteita

Riitely on stressitilanteessa inhimillinen reaktio. Parhaimmillaan se keventää mieltä ja puhdistaa ilmapiiriä. Näennäisen tyyneen yhteiseloon taas voi kertyä kaunaa, joka paisuu, jos ristiriidat tukahdutetaan.

Riitoja voikin ajatella suhteen pölyisten nurkkien suursiivouksena, joka on välillä paikallaan. Olennaista on se, miten tuuletus tehdään. Toista ei saa mollata eikä hänen tunteitaan vähätellä.

Lue myös: Tunnista ja avaa omat tunnelukkosi

2. Riitely paljastaa, mitä haluatte

Haluistaan voi olla vaikea puhua, ja joskus kätkemme ne itseltämmekin. Välillä riita on ainoa keino sanoa asiat suoraan: tätä minä haluan, tämä tekemisissäsi ärsyttää.

Riitely pitääkin teidät kartalla omistanne ja toisen haluista. Tämän oivaltaminen voi myös vähentää yhteenottoja. Voitte oppia puhumaan asioista avoimesti ennen kuin ne paisuvat riidoiksi.

Lue myös: Nousevatko menneisyyden teot aina esiin riidoissanne? 3 syytä, miksi parisuhdetta tuhoavasta tavasta kannattaa päästää irti

3. Kiukuttelu kertoo luottamuksesta

Suhteen alkuaikana ristiriidat lakaistaan usein maton alle. Haluamme hurmata toisen ja katsomme häntä vaaleanpunaisten silmälasien läpi.

Ensimmäinen riita ei ole merkki suhteen lässähtämisestä, vaan syventymisestä. Luotatte toisiinne niin paljon, että uskallatte paljastaa kaikki tunteenne.

Kumppania ei saa käyttää jatkuvasti henkisenä likakaivonaan, mutta satunnaista riitelyä ei kannata säikähtää. Näytämme vähemmän mairittelevat puolemme niille, joita pidämme turvallisina.

Lue myös: Näin kritisoit kumppaniasi rakentavasti ja ilman riitaa – 8 vinkkiä

Riitely parisuhteessa
Riitely parisuhteessa on taitolaji. Vaikka riitely on ikävää, se voi kasvattaa teitä.

4. Riitely muistuttaa, että olette yksilöitä suhteessakin

Parisuhde on monitahoinen yhdistelmä halujen yhteen sovittelua, rajojen asettamista ja kompromisseja. Näitä palikoita järjestellään uudelleen elämäntilanteen ja ihmisten muuttuessa.

Riidat muistuttavat, että suhteen ei tarvitse olla symbioosi, vaan molemmilla saa olla oma tahtonsa. Riiteleminen ei pelota, kun ymmärrätte tämän, ettekä yritä muuttaa toisianne itsenne kaltaisiksi.

Keskustele: Olemme täydellisen uupuneita riitelyyn

5. Riitely voi parantaa viestintätaitojanne

Riitely voi olla rakentavaa ja kasvattavaa. Se pakottaa kuuntelemaan toista, kertomaan omista tunteista ja miettimään suhteen tilaa.

Riita ei siis ole automaattisesti tuhoisa asia. Olennaista on riitelytyyli ja se, mitä opitte konfliktista.

Tunteet saa näyttää, mutta huonoa käytöstä pitää pyytää anteeksi. Toiselle pitää antaa suunvuoro ja häntä pitää kuunnella. Riidan jälkeen ongelmaan on etsittävä konkreettisia ratkaisuja.

Riiteleminen voikin hioa viestintä-, tunne- ja ongelmanratkaisutaitojanne. Mitä paremmat nämä taidot ovat, sitä vähemmän yhteenotoille on tarvetta.

Lue myös: Nalkutusta ja tiuskintaa? 6 tapaa parantaa kommunikaatiota parisuhteessa

Lähteet: Bustle, Good Men Project, Psychology Today, Väestöliitto

X