Ihmissuhteet

Nousevatko menneisyyden teot esiin aina riidoissa? 3 syytä, miksi parisuhdetta tuhoavasta tavasta kannattaa päästä eroon

Menneisyyden virheet kannattaa jättää riidan keskellä rauhaan. Parisuhteen kannalta voi olla tuhoisaa, jos riidat kääntyvät aina samoihin vanhoihin asioihin. Tavasta on kuitenkin mahdollista päästä eroon.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Menneisyyteen palaaminen vie keskustelun helposti väärille raiteille.

Menneisyyden virheet kannattaa jättää riidan keskellä rauhaan. Parisuhteen kannalta voi olla tuhoisaa, jos riidat kääntyvät aina samoihin vanhoihin asioihin. Tavasta on kuitenkin mahdollista päästä eroon.

Riidelläänkö parisuhteessanne reilusti? Vai nostaako jompi kumpi riidan keskellä usein esiin virheen, jonka toinen teki menneisyydessä?

Vaikka ihminen ajattelisi, että mennyt on mennyttä, hän saattaa alkaa riidan keskellä puida vanhoja asioita. Riidellessä järki jää helposti tunteen jalkoihin, ja toisen tekemää virhettä on helppo käyttää aseena. Vanha mielipaha voi nousta esiin myös siksi, että jokin asia nykyhetkessä muistuttaa menneisyydestä.

Menneeseen ei kuitenkaan kannata palata, jos asiat on jo aikoinaan selvitetty ja sovittu. Menneisyyden teot kannattaa riidellessä jättää rauhaan, koska:

1. Menneiden esiin nostaminen ylläpitää kaunaa

Jos mennyt virhe nostetaan esiin riidan keskellä, se paitsi suistaa keskustelun raiteeltaan myös ylläpitää kaunaa. Jos haavojen haluaa parantuvan, menneestä on osattava päästää irti.

2. Riidan perimmäinen syy jää varjoon

Riidat eivät synny tyhjästä, vaan niiden takana on aina jokin syy. Riidan syy ei kuitenkaan välttämättä ole se, mistä sanaharkka alkaa, vaan sen esiintulo voi vaatia aikaa ja keskustelua.

Jos jompi kumpi nostaa suutuspäissään esiin toisen aikoinaan tekemän virheen, riita luisuu väärille raiteille. Tunteet nousevat pintaan, molemmat osapuolet lakkaavat kuuntelemasta toisiaan ja riidan perimmäinen syy jää menneisyyden varjoon.

3. Riita ei ratkea

Kun menneiden puimista jatketaan, riidan alkuperäistä syytä ei päästä käsittelemään. Näin riita jää selvittämättä, mikä voi olla pidemmän päälle tuhoisaa: selvittämättömät ongelmat voivat alkaa myrkyttää parisuhdetta. Vaikeudet puhua ja selvittää erimielisyyksiä ovat jopa yksi yleisimmistä avioeron syistä.

Muistakaa riidan keskellä nykyhetki

Mitä pidempään on oltu yhdessä, sitä enemmän parisuhteella on menneisyyttä ja mahdollista painolastia. Kehitystä parempaan ei kuitenkaan tapahdu, jos riidat junnaavat samoissa vanhoissa asioissa.

Riidan keskellä on tärkeää pysyä aiheessa. Kun molemmat osapuolet keskittyvät asiaan ja haluavat löytää ratkaisun yhdessä, erimielisyydet saadaan nopeammin selvitettyä. Lisäksi toisen kuunteleminen ja ymmärtäminen sekä omista tunteista puhuminen ovat avaimia konfliktin ratkaisuun.

Jokainen voi muuttaa vain omaa itseään ja omia asenteitaan. Jos huomaat itse nostavasi esiin vanhoja kaunoja, voit tehdä tietoisen päätöksen muuttaa tapojasi. Mikäli menneisyys yhä vaivaa sinua ja nousee jatkuvasti esiin, asiaa on hyvä työstää. Tarvittaessa keskusteluapua voi hakea terapiasta.

Lähteet: Bustle, SelfGrowth.com, Your Tango

X