Ihmissuhteet

Näin kritisoit kumppaniasi rakentavasti ja ilman riitaa – 8 vinkkiä

Puolisoa on mahdollista kritisoida niin, että asiasta ei tule riitaa eikä kummallekaan osapuolelle jää asiasta paha mieli. Kun kritiikki on annettu oikein, se myös todennäköisemmin tuottaa halutun tuloksen.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Kritiikin esittämiselle kannattaa valita sellainen aika, jolloin kumpikin on rauhallisella ja vastaanottavaisella mielellä.

Puolisoa on mahdollista kritisoida niin, että asiasta ei tule riitaa eikä kummallekaan osapuolelle jää asiasta paha mieli. Kun kritiikki on annettu oikein, se myös todennäköisemmin tuottaa halutun tuloksen.

Oikein annettu kritiikki on lahja. Kun opettelette puolisosi kanssa antamaan toisillenne kritiikkiä rakentavasti ja rakkaudella, voitte kasvaa yhdessä paremmiksi ihmisiksi ja saada myös parisuhteenne kukoistamaan.

Kun seuraavan kerran tunnet tarvetta kritisoida kumppaniasi, toimi näin:

1. Mieti, onko sinulla todella aihetta kritiikkiin

Punnitse ennen suusi avaamista, onko kritiikkisi aidosti sellaista, jonka sanominen ääneen auttaa suhdettanne kasvamaan eikä vahingoita sitä. Onko asia niin merkittävä, että kumppania on kritisoitava siitä? Jos olet epävarma, sinun kannattaa miettiä, onko sinun järkevää avata suutasi tai miettiä parempi tapa esittää asia. Älä koskaan esitä kritiikkiä vain voitontahdosta tai loukataksesi kumppaniasi.

2. Valitse oikea aika ja paikka kritiikin esittämiseen

Kritiikin esittämiselle kannattaa valita sellainen aika, jolloin sekä sinä että kumppanisi olette rauhallisella, vastaanottavaisella mielellä. Älä arvostele kumppaniasi, jos hän on väsynyt tai allapäin. Jos kumppanisi pyytää, että voisitte keskustella asiasta paremmalla ajalla, palaa asiaan myöhemmin.

3. Älä kritisoi kumppaniasi vihaisena

On tärkeää, että kritiikkiä antaessasi lähestyt kumppaniasi rakastavalla asenteella. Älä huuda, nimittele, ole sarkastinen tai ivallinen tai lausu loukkauksia kumppanillesi. Älä myöskään uhkaile kumppaniasi esimerkiksi avioerolla. Jos olet todella vihainen ja sinusta tuntuu, ettet voi hallita sanojasi, odota niin kauan, että rauhoitut.

4. Pidä kritiikki lyhyenä ja selkeänä

Anna kritiikkiä suoraan ja selkeästi. Älä nalkuta, toistele samoja asioita useaan kertaan tai luennoi asiasta pitkän kaavan kautta, vaan tee pointtisi selväksi puhumalla rauhallisesti ja ytimekkäästi. Anna kumppanisi kertoa oma näkökulmansa.

5. Älä arvostele kumppaniasi vaan hänen tekemisiään

Älä kerro kumppanillesi, että hän on ajattelematon. Kerro sen sijaan, että tunsit itsesi esimerkiksi huolestuneeksi, kun hän ei soittanut, vaikka oli luvannut. Puhu minä-muodossa sinä-muodon sijaan.

6. Mieti, mikä on paras kanava kritiikin antamiseen

Tuleeko kritiikin antamisesta kasvotusten aina riita? Kokeile kritiikin antamista vaikkapa huolella laaditun, rakentavan ja rakastavan sähköpostin välityksellä.

7. Kerro kumppanillesi ratkaisuehdotus

Kun annat kritiikkiä, kerro myös, miten toivoisit kumppanisi käyttäytyvän jatkossa. Keskustelkaa erilaisista ratkaisumalleista.

8. Anna yhdeksän kehua yhdestä valituksesta

Kritiikkiä on helpompi ottaa vastaan, jos sitä antaa ihminen, joka rakastaa ja kunnioittaa sinua. Muista siis tavallisessa arjessa olla kumppanillesi tuo ihminen. Osoita rakkaallesi hellyyttä ja kunnioitusta ja muista kehua häntä. Kun kehut kumppaniasi yhtä kritiikkiä vastaan yhdeksän kertaa, suhteenne pysyy tasapainossa.

Lähteet: Geraldine Merola Barton, Ph.D., Personal Excellence, Port of Peace Counseling

Lue myös:

Haluatko parantaa parisuhteesi? Lopeta nalkuttaminen ja aloita vikittely

Hyvässä riidassa on alku ja loppu

Voidaanko lopettaa riitely?

Millainen valittaja olet: kriitikko, uhri, huolestuja vai täydellisyyden tavoittelija?

X