glitz & glam

5 parasta pyykkietikkaa – Raikasta ja pehmeämpää pyykkiä!

Teksti: Minna / Glitz & Glam
pyykkietikka
Postaus sisältää *mainoslinkin

Nyt hypätään 5 parasta -postauksessa pyykkihuoltoon, sillä listasin parhaat pyykkietikat. Olen käyttänyt pyykkietikkaa huuhteluaineen sijaan syksystä 2017 lähtien. En palaa enää koskaan huuhteluaineen käyttöön, sillä pyykkietikka on loistava tuote!

pyykkietikka

Mitä on pyykkietikka?

Pyykkietikka nimensä mukaisesti sisältää etikkaa ja sitä käytetään esimerkiksi pyykinpesussa huuhteluaineen sijaan. Pyykkietikkaa voidaan käyttää myös yleispuhdistusaineena kodin lattioiden ja pintojen pesussa.

Pyykkietikka annostellaan pyykinpesukoneen lokeroon, joka on tarkoitettu huuhteluaineelle. Pyykkietikkaa käyttäessä kannattaa käyttää hajusteetonta pyykinpesuainetta, sillä usein pyykkietikassakin on tuoksuja.

Pyykkietikoissa käytetään synteettisestä etikkahaposta laimennettua etikkaa tai väkiviinaetikkaa. Näistä jälkimmäinen, eli väkiviinaetikka, on ekologisempi ja luonnollisempi vaihtoehto.

Pyykkietikan hyödyt

Pyykinpesukone on säilynyt puhtaampana ja raikkaampana näiden vuosien aikana. Niin kuin myös tekstiilit, jotka nekin ovat pyykkietikan ansiosta raikkaampia. Pyykkietikka poistaa tunkkaiset hajut, kuten hien, rasvan ja muut epämiellyttävät hajut. Paras raikastamaan esimerkiksi treenivaatteita.

Vaatteet ovat olleet myös vähemmän sähköisiä ja pyyhkeet pehmeitä, mutta silti imukykyisiä.

pyykkietikka

Le Père Pelletier Vinaigre pyykkietikka

Ensimmäinen testaamani pyykkietikka oli ranskalainen Le Père Pelletierin pyykkietikka, joka tuoksui puuvillalle. Myöhemmin ostin muitakin tuoksuja, kuten teenlehti, appelsiininkukka ja puuteri.

Le Père Pelletierin tuotteet ovat 100 % käsintehtyjä heidän omissa työpajoissaan. Yritys tekee yhteistyötä parfyymivalmistajien kanssa, joka selittääkin tämän merkin pyykkietikkojen ylivertaisuuden tuoksuissa. Tuoksuista kyllä huomaa, että ne ovat hieman parempaa kuin edullisempien vaihtoehtojen. Le Père Pelletier tekee myös yhteistyötä elintarvikevalmistajien kanssa käyttäen tuotteissaan vain ensiluokkaisia raaka-aineita.

Le Père Pelletier on kyllä kaikista hintavin pyykkietikka, mutta sitä annostellaankin maltillisesti. Vain 2-3 korkillista riittää 8 kg:n pyykkikoneellisessa. Pyykistä tulee ihanan tuoksuvaa.

Le Père Pelletier on pyykkietikkojen Rolls-Royce, koska etikka ei jää vaatteisiin haisemaan, vaan pyykki tuoksuu ihanalle. Kun pyykki kuivuu, tuoksu haihtuu entistä miedommaksi. Päällä olevista vaatteista ei enää edes havaitse tuoksua samalla tavalla kuin kosteasta tai juuri kuivausrummusta tulleesta pyykistä.

Hinta: 14,90-16,90 € / 500 ml
Saatavuus: Stockmann ja monet sisustustavarakaupat

Lue lisää: Pyykkietikka – Puhtaampi tuoksu vaatteisiin

Mummon pyykkietikka eli itse tehty pyykkietikka

Moni tekee pyykkietikan itse, koska se on paljon edullisempaa ja saa luotua juuri sellaisia tuoksuja kuin itse haluaa. Minä en ole tehnyt itse, mutta mummoni on tehnyt meille pyykkietikkaa.

Toiset käyttävät pelkästään väkiviinaetikkaa. Olen sitäkin käyttänyt hätätapauksessa, kun tuoksuva pyykkietikka loppui kesken pyykkipäivän. Pelkkä väkiviinaetikka tuoksuu minusta pyykissä vähän voimakkaasti.

Itse tehtyä pyykkietikkaa voi tosiaan hajustaa esimerkiksi eteerisellä öljyllä. Jos haluat kokeilla itse tehtyä pyykkietikkaa, muista olla tarkkana hajusteiden annostelussa. Hajusteet, edes ne eteeriset öljyt, eivät ole liian korkeina pitoisuuksina hyväksi iholle.

Voit sekoitella eteerisistä öljyistä mieleisesi tuoksun tai käyttää vain yhtä. Eteerisiä öljyjä myydään useissa luonnonkosmetiikkaa ja luontaistuotteita myyvissä verkkokaupoissa ja myymälöissä. Väkiviinaetikkaa saakin oikeastaan jokaisesta elintarvikekaupasta.

Pyykkietikan resepti (laimennettu)

4 dl väkiviinaetikkaa
1 dl vettä
10-20 tippaa eteeristä öljyä

Sekoita kaikki aineet pullossa ravistamalla. Annostellaan 2-3 ruokalusikallista huuhteluaineen lokeroon. Muistettava ravistaa aina ennen käyttöä. Jos haluat tehdä laimentamatonta, jätä vesi pois ja korvaa se samalla määrällä väkiviinaetikkaa.

Finlayson pyykkietikka

Uusin pyykkietikkani on tämä Finlaysonin. Finlaysonin Suomessa valmistettu pyykkietikka on hiilinegatiivinen, joka tarkoittaa sitä, että tuotteen valmistuksen aiheuttamat päästöt on komensoitu tuplasti. Pyykkietikan valmistamisessa on syntynyt päästöjä 0,40 kg CO2e/tuote. Finlayson kertoo kompensoivan hiilidioksidipäästöjä tuotteen osalta 0,80 kg CO2e/tuote.

Tein pienen taustatutkimuksen pyykkietikan valmistajasta. Kyseessä on suomalainen pienyrittäjä, jonka toimiala on eteeristen öljyjen valmistus. Eli tuote itsessään on pienen yrittäjän valmistama, vaikka sen brändännyt tilaaja ja jälleenmyyjä on iso ja hyvin tunnettu tekstiilialan yritys. Finlayson on sitten tietysti suunnitellut pakkauksen ulkonäön ja huolehtii vastuullisuuslupauksen toteutumisesta.

Hinta: 12,90 € / 500 ml
Saatavuus: Finlaysonin verkkokauppa ja myymälät

Kaunis Pyykkietikka

Kaunis on myös sellainen pyykkietikka, jota olen ostanut paljon. Tällä kertaa tuoksuna appelsiininkukka, mutta olen käyttänyt myös Kesäsadetta ja Raparperi-Sitruunaa.

Näitä on tullut käytettyä, koska saatavuus on ollut helppo ja tuote hyvältä tuoksuva sekä muutenkin hyvä. Kaunis Pyykkietikka on myös suomalainen ja käsintehty tuote, mutta väkiviinaetikan sijaan se on valmistettu etikkahaposta.

Hinta: 8,89 € / 500 ml
Saatavuus: Prismat ja Citymarketit sekä monet tavaratalot

Kuva: Kesko

Pirkka Pyykkietikka

Pirkka Pyykkietikan ostin kerran, kun pyykkietikka oli jälleen lopussa. Hain pakettia asiamiespostista, niin samalla katsoin K-Marketin pyykkietikkavalikoiman. Olin ilahtunut, kun nykyään pyykkietikkaa voi saada pienemmistäkin kaupoista, jopa löytyi muutama vaihtoehtokin.

Päädyin kokeilemaan uutta, joten Pirkka lähti matkaani. En tästä osaa kertoa mitään sellaista ylitse muiden. Pirkan pyykkietikka ei mielestäni tuoksunut muulta kuin etikalta, kun suoraan pullosta haistelin. Mutta en havainnut pyykkiin jäävän voimakasta etikan tuoksuakaan.

Pirkka on mukana Ole osa hyvän ketjua – Osta työtä Suomeen -kampanjassa, jonka tarkoituksena on kannustaa suomalaisia ostamaan suomalaisia elintarvikkeita, käyttötavaroita sekä rakentamisen ja remontoinnin tuotteita.

Pirkan pyykkietikka on muuten valmistettu väkiviinaetikasta. Pyykkietikan valmistaa kotimainen Berner, joka valmistaa meille monille tuttujen brändien tuotteita, kuten LV, XZ ja Herbina. Etiketin on suunnitellut Paola Suhonen.

Hinta: 4,99 € / 500 ml
Saatavuus: K-ryhmän kaupat

Näin yksinkertainen tuote, mutta sillä on ollut valtava muutos pyykkihuollossa. Pesukoneeseen ei tule enää sitä ällöttävää limaisuutta, jonka huuhteluaineet aiheuttavat. Muutenkin pyykinpesukone on vaan aina niin paljon raikkaampi.

Itsehän en ole käyttänyt vuosikausiin hajustettuja huuhteluaineita, vaan käytin hajusteetonta. Nyt pyykkietikkani ovat toki hajustettuja, mutta ne eivät ikinä aiheuta sitä samaa katkua, minkä hajusteelliset huuhteluaineet tekevät.

Pahimmillaan huuhteluaineen haistaa lenkkipolulla vastaan tulleen ihmisen vaatteista. Harvoin kukaan hajuvesiä niin voimakkaasti käyttää, että 2-3 metrin etäisyydellä ohittaessa ja 5-10 metriä sen jälkeen haistaa hajusteen. Hajusteelliset huuhteluaineet kyllä haistaa, eikä se tuoksu ole mielestäni hyvä.

Tutustu myös *Hyvinvoinnin pyykkietikkavalikoimaan.

Käytätkö sinä pyykkietikkaa vai huuhteluainetta?

 

Lue myös:

Miksi iho kuivuu talvella?

Helppo kana-nuudelikeitto

Vegaaninen ja gluteeniton omenadonitsi

X