Glitz & Glam

Muutama tuotevinkki miliumien eli luufinnien poistoon

Teksti: Minna / Glitz & Glam
Kuva: Adobe Stock
Postaus sisältää mainoslinkkejä

Miliumit eli luufinnit ovat varmasti kaikille tuttu termi, vai onko? Hyvin moni saa joskus satunnaisen luufinnin ja joillekin niitä saattaa syntyä isoina ryppäinä. Minulle tulee välillä satunnaisia miliumeja. Joskus silmäluomille, joskus poskille.

Terveyskirjasto määrittelee miliumin näin:

Luufinni (lat. milium, monikko milia) tarkoittaa 1–2 mm:n läpimittaista helmenvalkeaa näppylää ihossa. Näppylä on pieni ontelo ihon pintaosassa, ja se sisältää sarveismassaa, keratiinia. Sellainen syntyy usein vajaasti kehittyneeseen talirauhaseen, joskus hikirauhasen tiehyen yläpäähän. Luufinnejä voi ilmaantua missä iässä hyvänsä. Yksittäisiä luufinnejä on noin joka toisella vastasyntyneellä.

Miliumien ehkäisystä Terveyskirjasto sanoo seuraavasti:

Vauvojen luufinnien sekä eruptiivisten tai läiskittäisten luufinnien tuloa ei ilmeisesti pysty estämään. Muidenkin luufinnien ehkäisy on lähes mahdotonta.

Lähde: Terveyskirjasto

Varmasti ei kaikissa tapauksissa pystytä ehkäisemään, mutta uskon, että satunnaisia miliumeja pystyy ehkäisemään. Mutta vaikka ei saisikaan ehkäistyä, miliumit saa pois kahdella tavalla. Toinen tapa on välitön poistaminen, jossa iho rikotaan neulan avulla – tämä 0n mekaaninen tapa.

Mekaanisessa poistossa iho tulisi ”viiltää” auki neulan, mielellään suuren injektioneulan avulla, jotta reiästä saa mahdollisimman suuren. Siten sarveismassan saa ulos reiästä. Tietenkin välineet ja kädet sekä iho tulee olla puhdistettu – neula myös desinfioitu. Jos miliumien poisto tuntuu itsestään hurjalta, niin esimerkiksi kosmetologit poistavat niitä.

Olen joskus poistanut miliumeja ihostani neulalla. Voin sanoa, ettei ihan kauhean kiva tapa poistaa niitä. Se on ihan ok, jos milium on esimerkiksi poskessa. Mutta sitten kun miliumi on silmänympärysiholla, niin kääks! Sitä en ikinä ala neulalla puhkomaan. Varsinkaan silmäluomilta.

Sitten pääsemmekin siihen toiseen poistotapaan, joka on hitaampi. Mekaaninen poisto on ”instant”, eli miliumista pääsee välittömästi eroon. Tämä toinen tapa vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä.

Toinen miliumien poistotapa on runsas ihon kosteutus. Se toimii, mutta oikeasti joskus se on vaatinut minullakin pari kuukautta systemaattista ja jatkuvaa kosteutusta. Yhtään ei saa luistaa, sillä silloin miliumi vain painuu takaisin syvemmälle. Ihoa kannattaa myö kuoria happojen avulla.

Kun ihoa kosteuttaa runsaasti, miliumit nousevat pintaan. Silmäluomista huomaakin, että joko miliumi pienenee tai joku kaunis päivä tajuat sen vain kadonneen. Poskilta olen huomannut paremmin, kun miliumi vain ikään kuin pulpahtaa pintaan. Silloin miliumin saa helposti pois puristamalla tai kasvoja kuoriessa mekaanisesti.

Jaan nyt muutaman erinomaisen tuotevinkin, joilla voi toteuttaa tämän lempeämmän poiston miliumeille, mutta en uskalla luvata, että kaikilla ne varmasti voivat poistua. Minulle ne ainakin toimivat ennaltaehkäisyssä ja satunnaisten miliumien poistossa. Se vain vaatii orientoitumista ja aikaa.

AHA-hapolla kuoriva kasvovesi kasvoille

AHA-hapot ovat erinomaisia kasvojen hellävaraisempaan kuorintaan. AHA-happo kirkastaa ihoa ja poistaa kuollutta ihosolukkoa. Tämä auttaa ihon tehokosteutuksessa, kun kosteustuotteet eivät jää pinnalla olevaan, kuolleeseen ihosolukkoon.

Pixi Glow Tonic on hyvä ja tehokas kirkastamaan ihoa ja auttaa taistelussa miliumien nitistämistä vastaan. Se voi auttaa ennaltaehkäisyssäkin.

Tämän kulttimaineen saavuttaneen ihoa kirkastavan kasvoveden voit tilata *Lookfantasticilta, *Eleveniltä, *Lykolta, *Kicksistä ja *Bangerheadilta.

BHA-hapolla kuoriva kasvovesi kasvoille

BHA-happo on hieman tehokkaampi kuin AHA-hapot, koska BHA-happo pystyy läpäisemään talia. Siksi se on syväpuhdistavampi ja tehokkaampi taistelussa mustapäitä ja miliumeja vastaan.

Olen löytänyt lempeämmän, mutta tehokkaan BHA-happotuotteen. Yleensä vahvimmat ja toimivimmat BHA-happonesteet ovat salisyylihappoa 2-prosentin pitoisuudella. Iho kyllä puhdistuu, mutta se voi myös vähän kuivahtaa. Koska miliumien poistossa olisi myös kosteutettava ihoa runsaasti, kannattaakin enemmin käyttää vähemmän ihoa kuivattavaa BHA-happoa.

Cosrx BHA Blackhead Power Liquid sisältää betaiinisalisylaattia, joka on lempeämpi vaihtoehto kuin salisyylihappo. Cosrx sisältää 4% betaiinisalisylaattia, joka on tehokas pitoisuus ihon syväpuhdistukseen.

Tämän mustapäitä tehokkaasti poistavan kasvoveden voit tilata: *Cocopandalta, *Oletkaunis.filtä, *Lykolta, *nobelta ja *Bangerheadilta.

Lue lisää: Pyyhi mustapäät iholtasi — mahtava löytö mustapäiden poistoon!

Happokuorinta kasvoille

Jos et halua kuoria kasvojasi kasvoveden avulla, vaan käyttää tehokkaampaa kuorintaa harvemmin, niin vaihtoehtoja kyllä löytyy.

The Ordinaryn AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution on edullinen, mutta tehokas happokuorinta kasvoille. Ihan herkälle iholle en tätä suosittele, mutta happokuorintoja kestävälle iholle erinomainen tuote. Tuote levitetään puhtaille kasvoille ja annetaan vaikuttaa maksimissaan 10 minuuttia, jonka jälkeen kasvot huuhdellaan huolellisesti.

Tämän suositun ja edullisen happokuorinnan voit tilata: *Lykolta, *Kicksistä, *Cocopandalta, *Eleveniltä ja *Nordicfeeliltä.

Lue lisää: The Ordinary ”verinaamio” — tehokas happokuorinta

Tehokosteutusta kasvoille ja silmänympärysiholle

Ja sitten kuorinnan lisäksi tärkeä: kosteuta, kosteuta, kosteuta! Kosteuttaminen ei tarkoita rasvaisempaan vaihtamista, vaan ihoon tarvitaan oikeasti lisää kosteutta. Miliumien poistossa kannattaakin vältellä liian rasvaisia tuotteita, mutta myös kuivattavia. Kosteus ja kuorinta ovat yhtälönä toimivin.

*Whamisa Organic Flowers Deep Rich Toner on loistava ja todella tehokas kosteuttaja. Tämä hoitoneste sopii erittäin hyvin myös silmänympärysiholle. Whamisa on hyvä tehokosteuttaja koko kasvoille ja taistelussa miliumeja vastaan, mutta myös niiden ennaltaehkäisyssä. Mitä paremmin ihoa on kosteutettu, sitä vähemmän ja harvemmin miliumeja ihollensa saa. Ne saattavat syntyä myös ihon kuivuudesta ja liian rasvaisista tuotteista.

Kosteuttava silmänympärysvoide

Silmänympärysihon tehokosteutukseen kannattaa lisätä todella kosteuttava silmänympärysvoide. Apteekkimerkki Avènelta löytyy atoopikkojenkin suosima tehokosteuttava silmänympärysvoide.

*Avène Soothing Eye Contour Cream on erityisesti herkälle ja atooppiselle iholle tarkoitettu silmänympärysvoide. Koska voide toimii hyvin atooppiselle silmänympärysiholle, tulee voiteen olla äärimmäisen kosteuttava ja suojaava. Koostumus ei kuitenkaan ole rasvainen, joten todella hyvä tuote silmänympärysihon miliumien poistoon.

Lue lisää: Superkosteuttava silmänympärysvoide herkälle iholle — sopii myös atoopikoille!

Mitä muuta voi tehdä taistelussa miliumeja vastaan?

  1. Eli kuorinta ja kosteutus, ne ovat tärkeitä.
  2. Vältä liian rasvaisia ihonhoitotuotteita, sillä rasvoittuvaisuuteen taipuivaisella iholla ne saattavat aiheuttaa niitä.
  3. Kevyet aurinkosuojat ovat olennaisia, sillä käyttäessä AHA- tai BHA-happoja, tulee silloin erityisesti suojautua UV-säteiltä. Lisäksi on huomattu, että toisille aurinko aiheuttaa miliumeja. Tämän ja lukuisan muun syyn vuoksi se UV-suoja kannattaa muistaa UV-indeksin noustessa arvoon 3.
  4. Toiset vannovat A-vitamiinituotteiden nimeen miliumien poistossa. Kun käytät A-vitamiineja sisältäviä tuotteita, muista kanssa UV-suoja.
  5. Muista, että älä kuori liikaa kasvojasi ja rasita niitä liikaa kuorivilla hapoilla. Liiallinenkin kuorinta saattaa toisille aiheuttaa lisää miliumeja. Etsi tasapaino. Ei ole tarkoitus, että kaikkia kuorintoja hankkii, vaan yksi tai kaksi kuorivaa ja vuorottelee niitä. Jokaisen ihotyyppi määrittelee, kuinka usein on hyvä käyttää happokuorintaa.

Jos sinulla on vinkkejä miliumien poistoon, niin jaa vinkkisi muillekin kommenteissa.

Lue myös:

5 parasta kasvovettä epäpuhtaalle iholle

Rasvoittuva ja epäpuhdas iho kuntoon öljyllä

Parhaat savinaamiot pienentämään ihohuokosia

X