Hyvinvointi

Sykemittari tsemppaa liikkeelle – testasimme 6 mittaria

Sykemittari kertoo kehosta ja kunnosta. Se myös tsemppaa liikkeelle, Annan toimituksen testiryhmä huomasi. Lue kokemukset sykemittareista!

Teksti:
Anna.fi

Sykemittari kertoo kehosta ja kunnosta. Se myös tsemppaa liikkeelle, Annan toimituksen testiryhmä huomasi. Lue kokemukset sykemittareista!

Sykemittari ranteessa näyttää sporttiselta, mutta onko siitä muuta hyötyä? Annan toimitus testasi ja vertaili kuusi erilaista laitetta ja yllättyi siitä, miten motivoivia ne olivat.

Aktiivisuusrannekkeet

Polar a300-sykemittari ja sykevyö 160 e – Sykettä tarkkailemaan

Sykemittari, Polar a300-sykemittari

Käyttöönotto: Toiveissani on sykemittari, joka hälyttää, kun syke nousee juoksulenkillä liian korkealle. Saadakseni sykemittarista kaiken hyödyn irti, minun on rekisteröidyttävä kuntoilusovellukseen netissä. Oi, miksi? Selviän siitä, mutten osaa ottaa sykkeen ylityksestä kertovaa toimintoa käyttöön ilman vieritukea.

Käyttö: Simppelin perusmallin käyttö on helppoa, kun on ensin selvittänyt, mitkä kaikki tiedot kannattaa kirjata sovellukseen. Minun on määritettävä ennen juoksua nettiin tavoitelenkkini tavoitesykealueineen, jotta laite osaa kertoa, kun poistun sykealueelta.

Plussat ja miinukset:

+ Saatavilla kolmessa eri värissä
+ Aktiivisuusranneke samassa
+ Voi käyttää vedessä
– Rekisteröitymispakko Flow-sovellukseen

Teksti: Mervi Alatalo

Polar v800 -sykemittari ja sykevyö 450 e – Huippu-urheilijan vehje

Sykemittari, Polar v800

Käyttöönotto: Laite on huippu-urheilijoille tarkoitettu, ja sen huomaa. Jo käytön opettelu tuntuu vaativan erikoislahjoja ja vie minulta pari tuntia. 120-sivuinen (!) opas löytyy netistä. Rekisteröidyn myös Flow-sovellukseen, jossa voin analysoida harjoituksiani. Mobiilisovellusta en jaksa ottaa käyttöön.

Käyttö: Itse käyttö on yksinkertaista. Halusin laitteen, joka mittaa ratsastuksen kuormittavuutta. Sykemittari kertoo treenin keston, reitin, kulutetut kalorit, sykkeen ja palautumisajan sekä arvioi harjoituksen rankkuuden. Motivaationi lisääntyy, kun tajuan, miten paljon läskiä palaa.

Plussat ja miinukset:

+ Kerää paljon dataa ja analysoi sitä
+ Motivoi treenaamaan lisää ja kovempaa
– Monimutkainen
– Kolho ulkonäkö

Teksti: Annina Pennonen

Garmin Forerunner 620 -sykemittari ja sykesensori 469 e – Hifistelevälle juoksijalle

Garmin Forerunner 620

Käyttöönotto: Syötin perustiedot ja lähdin lenkille, helppoa! Latasin myös tietokoneelle ja puhelimeen ohjelmat, jotka tekivät käytöstä monipuolisempaa. Asennukset sujuivat ilokseni ilman kiroilua.

Käyttö: Hifistelijänä minua ilahdutti tiedon määrä: kello mittaa nopeutta, matkaa, aikaa, kulutusta, juoksurytmiä, maakosketusaikaa ja jopa vartalon liikettä. Kun tiedot lähettää lenkin jälkeen Bluetoothilla mobiilisovellukseen, voi tarkastella reittiä ja vertailla lenkkejä keskenään. Harjoitukset voi jakaa myös somessa. Palautumislaskurin avulla opin jaksottamaan treenit oikein. Sykemittari-kello mittaa myös aktiivisuutta ja unenlaatua.

Plussat ja miinukset:

+ Helppo käyttää
+ Antaa paljon dataa
+ Kivannäköinen
– Kallis

Teksti: Elisa Hurtig

Suunto Ambit3 Sport -sykemittari ja sykevyö 400 e – Huippulaite uimarille

Suunto Ambit3 Sport

Käyttöönotto: En ollut aikaisemmin käyttänyt mittauslaitetta liikuessani, joten laitteen opiskelu oli vaikeaa. Luin 120-sivuisen oppaan turhaan. Onneksi kaverini pystyi auttamaan.

Käyttö: Helppoa. Sujautin sykevyön uimapuvun alle, kellon ranteeseen ja hyppäsin altaaseen. Kello mittasi matkan, sykkeen ja kalorit sekä laski palautumisajan. Luvut innostivat treenaamaan lisää. Kellon voi myös ohjelmoida tunnistamaan erilaisia uimatyylejä. Tiedot oli helppo siirtää kännykkäsovelluksella Suunnon netissä toimivaan yhteisöön. Tämä sykemittari sopii vaativalle liikkujalle, mutta sunnuntaiuimarille se on liian hieno.

Plussat ja miinukset:

+ Tarjoaa paljon tietoa
+ Vedenkestävä
+ Kivannäköinen
– Kallis
– Vaati opiskelua

Teksti: Tyyne Pennanen

Fitbit Charge HR -ranneke 159,95 e – Arkiliikunnan lisääjä

Fitbit Charge HR

Käyttöönotto: Vaatii ohjelman latausta tietokoneelle. Latausohjeet ovat vain englanniksi, käyttöohjeet sentään suomeksi.

Käyttö: Tavoitteena on 10 000 askelta päivässä. Tavoitteen täyttymisestä sykemittari kertoo tärisemällä ja lähettämällä sähköpostiin onnitteluviestin. Hämmästyn, kuinka helposti arjessa askelia kertyy. Tavoite täyttyy jo sillä, että hoidan jalan asioilla käynnit. Testin aikana myös kuljin ne jalan useammin kuin ennen. Automaattisesta sykkeen mittauksesta on iloa lenkillä harjoitteluni rasitustason optimoinnissa. Muista erikoisominaisuuksista kuten unen seurannasta en juuri koe hyötyväni.

Plussat ja miinukset:

+ Kevyt ja huomaamaton
+ Mittaa sykettä automaattisesti
+ Kestävä akku

Teksti: Maria Tojkander

Garmin Vivosmart -ranneke 189 e, sykevyön kanssa 219 e – Rentoon motivointiin

Sykemittari

Käyttöönotto: Helppoa, selkeät ohjeet.

Käyttö: Ranneke kannustaa liikkumaan mittaamalla askelia ja aloittaa hellästi: ensimmäisten päivien tavoite on ”vain” 7 500 askelta. Aloitan testin viikonloppuna: ei tarvitse kuin leikkiä lapsen kanssa, touhottaa kotiaskareita ja käydä tunnin sauvakävelyllä, niin määrä täyttyy. Työpäivän aikana on vaikeampaa, ja siinä ranneke lunastaa paikkansa: en esimerkiksi käytä hissiä vaan portaita, koska haluan jokaisen askeleen talteen. Arkena tulee myös helpommin lähdettyä iltalenkille, kun mittari muistuttaa, että tavoite ei ole täynnä. Ennätykseni, 17 398 askelta, teen pääsiäislomalla, kun ulkoilupäivän jälkeen joraan bändikeikalla.

Plussat ja miinukset:

+ Kevyt ja huomaamaton
+ Mittaa myös kalorinkulutuksen

Teksti: Emma Koivula

Lue lisää: Sykkeenmittauksen ABC

Lue myös Kotilieden juttu: Laihdu kävelemällä! Asiantuntija kertoo. kuinka onnistut

Kuva: Bulls Press ja valmistajat

Anna 17/2015

X