Hyvinvointi

Atooppinen iho on herkkä ärsytykselle

Teksti:
Anna.fi
Atooppinen iho on terveenä mitä kaunein persikkaiho.

Olen 20-vuotias. Minulla todettiin 12-vuotiaana atooppinen iho. Koko kehoni oli silloin pientä näppyä täynnä. Sain kortisonivoiteet ja näpyt hävisivät nopeasti.

Nyt minulle on ilmestynyt kasvoihin pientä ihonväristä näppyä. Niitä on harvakseltaan, mutta ne ovat levinneet laajalle. Ne kutiavat välillä ja niiden sisältä tulee jotain kirkasta. Ne näyttävät turvonneilta ihohuokosilta. Vaikuttaako se, että lopetin e-pillerit kuukausi sitten? Voiko vaiva johtua D-vitamiinipillereistä? Miten saisin nämä pois?

– 20 v.

Lääkärin vastaus

Atooppinen iho on terveenä mitä kaunein persikkaiho. Sairaana iho on punainen, kutiava, hilseilevä tai visvaava, kun pienet tulehdusrakkulat eli vesikkelit rikkoutuvat ja bakteerit tulevat vielä pahentamaan tulehdusta.

Tulehduksen voi aiheuttaa joko allergia tai ärsytys. Tavallisimpia allergiaa aiheuttavia tekijöitä ovat siitepölyt, ruoka-aineet, lääkkeet, lisäaineet, kasvit, värit ja metallit. Ärsyttäviä aineita ovat keinokuituvaatteet, villavaatteet, kloorivesi tai otsonoitu vesi uimahalleissa, lämpötilan vaihtelut ja hikoilu.

Kannattaisi miettiä, mikä näistä voisi aiheuttaa oireilua. Ihotautilääkäri määrittelee hoidon.

Kirsti Visa, Iho- ja sukupuolitautien sekä allergologian erikoislääkäri

X