Hyvinvointi

Emätintulehdukseen on hoitoja

Teksti:
Anna.fi

Voiko emätintulehduksen saada pelkästään yhdynnästä vai tarvitaanko tulehdukseen jokin muukin tekijä?

Nainen ja mies kylvyssä.

Minulla on vakituinen kumppani, jonka kanssa saatan olla yhdynnässä jopa kolme kertaa päivässä, koska näemme vain viikonloppuisin. Lähes poikkeuksetta viikonlopun päätteeksi minua vaivaa seuraavan viikon ajan kiusallinen emätintulehdus: kirvelyä ja runsasta haisevaa vuotoa. Haluaisin kyetä seksiin kumppanini kanssa ilman pelkoa tulehduksesta. Mikä voisi ehkäistä tulehduksen?

– Kyllästynyt

Lääkärin vastaus

Emätintulehdus voi tulla ilman yhdyntää, mutta mekaaninen ärsytys pahentaa oireita. Pelkkä stressi voi häiritä emättimen bakteerien tasapainoa, jolloin oireena on valkovuoto. Tavallisimmat emätintulehduksen aiheuttajat ovat hiivasieni ja Gardnerella-bakteeri (epäspesifinen emätintulehdus). Myös kondylomavirustulehdukseen liittyy usein lisääntynyttä valkovuotoa, kirvelyä ja kutinaa. Vaihdevuosien jälkeen ohentunut emättimen limakalvo on altis sekabakteeritulehdukselle. Aikaisemmin tavallinen Trichomonas on meiltä lähes kokonaan hävinnyt, mutta senkin voi saada esimerkiksi lomamatkalta.

Hiivatulehdus on yleinen antibioottikuurien yhteydessä ja jos verensokeri on korkealla. Saippuapesu pahentaa sitä. Runsas piimämäinen valkovuoto, kirvely ja kutina sopivat hiivatulehdukseen, jota voi hoitaa paikallisilla käsikaupasta saatavilla voiteilla tai puikoilla tai suun kautta otettavalla reseptilääkkeellä. Kalanhajuinen pöllähdys yhdynnän jälkeen viittaa Gardnerella-bakteeriin. Se on hoidettavissa suun kautta tai paikallisesti otettavalla reseptilääkkeellä. Hoidosta huolimatta oire uusii helposti. Papa-kokeessa näkyvät kondylomavirus, epäspesifi tulehdus, trikomonas ja hiiva. Viimeksi mainittuja voi myös viljellä. Klamydia ja tippuri poissuljetaan nykyisin useimmiten virtsakokeella.

Emättimesi limakalvo on koetuksella viikonloppuisin. Ennaltaehkäisyyn ehdottaisin pesua pelkällä vedellä sekä liukastavan, suojaavan öljyn tai geelin käyttöä. Hiivan hoitoon tarkoitetut voiteet yhdyntävoiteena voivat myös helpottaa oiretta, jos taustalla on esiin pyrkivä hiiva. Myös epäspesifin tulehduksen hoitoon käytetty puikko 2–3 iltana yhdyntöjen jälkeen auttaa hajuun ja kirvelyyn.

Liisa Myllynen, Naistentautien erikoislääkäri

X