Hyvinvointi

Ennenaikainen siemensyöksy

Teksti:
Anna.fi

Minulla on vaivana ennenaikainen siemensyöksy. Lääkärini on antanut siihen Xylocain-geeliä ja Seronil-tabletteja. Auttaahan nekin, mutta niitä on hankala käyttää erilaisissa tilanteissa.

Ennenaikaisen siemensyöksyn syy voi olla psykologinen, elimellinen tai molemmat yhdessä.

Olen kuullut, että siihen vaivaan olisi tulossa pilleri. Onko tietoa milloin tämä uusi tuote on käytettävissä?

– Lukija ja tilaaja

Lääkärin vastaus

Ennenaikainen siemensyöksy tarkoittaa ”liian lyhyttä aikaväliä” yhdynnän aloittamisesta siemensyöksyyn. Siitä, mikä tuo liian lyhyt aikaväli on, eivät tutkijatkaan ole täysin yksimielisiä. Yleisimmin hyväksytty aika lienee noin 1 ½ min. Tuskin kukaan kuitenkaan ryhtyy mittaustöihin sekuntikellon kanssa. Tärkeintä on, kuten harmonisessa seksuaalielämässä yleensä, molempien osapuolten tyytyväisyys. Useiden tutkimusten perusteella ennenaikaista siemensyöksyä esiintyy noin 10-20 prosentilla miehistä. Suurimmalla osalla miehiä sitä esiintyy silloin tällöin.

Ennenaikaisen siemensyöksyn syy voi olla psykologinen, elimellinen tai molemmat yhdessä. Elimelliset syyt ovat lähinnä peniksen tuntoaistin ja siemensyöksyrefleksin yliherkkyys.

Ennenaikaisen siemensyöksyn hoidossa on hyvin tuloksin käytetty paikallisesti puuduttavaa voidetta (esim. Xylocain-geeli) terskan alueelle ennen yhdyntää. Tieteellistä tutkimusnäyttöä aineen tehosta ei ole. Tietyntyyppiset masennuslääkkeet ovat osoittautuneet tehokkaiksi. Tällaisia ovat esimerkiksi kirjeessänne mainittu lääke. Lääkkeet voidaan ottaa kerta-annoksena 1-2 tuntia ennen ajateltua yhdyntää, tai päivittäin pieninä annoksina. Myyntilupaa odottaa uusi nopea- ja lyhytvaikutteinen depressiolääke, jota on myös tutkittu ennenaikaisen siemensyksyn hoitovaihtoehtona. Muitakin uusia lääkkeitä ollaan kehittelemässä, mutta niiden markkinoille tulo saattaa viedä aikaa.

Lopuksi on syytä muistaa, että ennenaikaisen siemensyöksyn, kuten muidenkin seksuaalitoiminnan häiriöiden hoidossa seksuaaliterapia on lääkehoidon ohella tärkeää. Muuten saattaa olla vaarassa koko seksuaalisen toiminnan muuttuminen pillereitten avulla tapahtuvaksi suorittamiseksi

Timo Lehtonen, Virtsaelinsairauksien erikoislääkäri

X