Hyvinvointi

Haluaisitko tulla aamuvirkuksi? Tee nämä pienet muutokset elämääsi

Viidesosa aikuisista on luonnostaan aamuihmisiä. Moni meistä haluaisi tulla heidän kaltaisekseen. Näillä vinkeillä sinustakin voi kuoriutua aamunvirkku.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Viidesosa aikuisista on luonnostaan aamuihmisiä. Moni meistä haluaisi tulla heidän kaltaisekseen. Näillä vinkeillä sinustakin voi kuoriutua aamunvirkku.

Oletko vannoutunut iltaihminen, jota on kuitenkin alkanut epäilyttää, että aamuvirkkujen elämäntavassa on sittenkin jokin järki? Älä turhaan kadehdi. Myös sinusta voi tulla aamuihminen. Alussa ei kannata ahnehtia. Pikkuhiljaa toteutettu muutos on pysyvin.

Aloita heräämällä 20 minuuttia aiemmin

Jos yleensä olet herännyt pakon edessä kello 7, ensimmäisenä aamuna kelloa ei kannata laittaa soimaan viideltä. Aikaista heräämistä korkeintaan parinkymmentä minuuttia kerrallaan.

Valmistaudu seuraavaan päivään edellisenä iltana

Seuraavaan päivään kannattaa valmistautua jo edellisenä iltana: lataa kahvinkeitin valmiiksi, valitse seuraavan päivän vaatteet ja laita ne esille. Jos olet menossa urheilemaan aamulla tai suoraan töistä, pakkaa välineet valmiiksi.

Varmista, että nukut riittävästi

Tarvitset unta tietyn määrän. Jos nipistät unta aamusta, joudut pakosti menemään ajoissa nukkumaan. Aloita rauhoittuminen jo alkuillasta: sulje tietokone ja pädi ja tee jotakin rauhallista. Vaihda television katselu lukemiseen. Voit myös tehdä erilaisia meditaatioharjoituksia. Niillä on tutkitusti rauhoittava vaikutus. Meditaatio on tuonut monille apua uni- ja nukahtamisvaikeuksiin.

Herää joka päivä samaan aikaan

Jos viikolla herää ani varhain ja viikonloppuisin lojuu sängyssä puoleen päivään, alkuviikosta tulee väistämättä todella tahmea. Herää siis joka päivä samaan aikaan, niin kehosi tottuu rytmiin.

Liiku aamulla, älä yömyöhään

Älä mene kuntosalille enää iltayhdeksän aikoihin. Jos mahdollista, liikunta kannattaa siirtää aamuksi. Myös mikä tahansa ulkoilu heti aamusta piristää. Jos sinulla on koira, hän on paras ystäväsi matkalla aamuvirkuksi.

Mieti, mitä syöt illalla

Raskas ateria tunti, pari ennen nukkumaan menoa vaikuttaa suoraan unen laatuun. Samoin alkoholi. Pieni iltapala on hyvä, mutta hiilihydraattia sisältävä päivällinen kannattaisi nauttia vähintään kolme tuntia ennen sänkyyn menoa.

Asu ahtaasti aamuvirkun kanssa

Pieni asunto ja aamuvirkku asuinkumppani ovat loistava tapa päästä kierroksille heti aamusta. Kun toinen kolaa parin metrin päässä, nukkuminen on mahdotonta. Nouse suosiolla ylös – olet kuitenkin jo hereillä.

Lähteet: Helsingin Sanomat,Terveyskirjasto, MTV3

Lue lisää:

Unten mailla: Onko aamu-unisuus vain asenne?

Kannattaako nukkua alushousut jalassa vai ilman alushousuja? Asiantuntijalta yksiselitteinen vastaus

Iltaihminen, kärsitkö väsymyksestä tai unettomuudesta? 8 vinkkiä parempaan uneen

X