Hyvinvointi

Hammas irtosi

Teksti:
Anna.fi

Kolo rivistössä, hymy nihkeässä. Syöminen takkuaa, samoin puhe. Hampaat tarvitsevat uuden kaverin puuttuvan tilalle.

Hammas irtosi

Arjessa sattuu ja tapahtuu, ja osa tapahtumista jättää jälkenään kolon hammasrivistöön. Myös laiskan harjaajan hammaskalustossa voi olla aukko.

- Pahasti reikiintynyttä hammasta ei voida aina pelastaa juurihoidolla eikä parodontiitin, hampaita ikenestä irrottavan sairauden, kiusaamaa hammasta monesti saada kiinnittymään paikoilleen luuhun. Toisinaan osa hampaista jää puhkeamatta, hammaslääkäri Esko Osmo listaa syitä yksittäisen hampaan puuttumiseen.

Hampaan puuttuminen rivistöstä ei ole yksin esteettinen kiusa. Poskihampaan puuttuminen haittaa syömistä ja puutos etualueella joidenkin äänteiden lausumista. Kun joukkueesta yksi on poissa, vuosien vieriessä vierekkäiset hampaat pyrkivät sen paikalle ja purenta kärsii. Purentaongelmat aiheuttavat särkyä niin suuhun kuin päähänkin.

- Periaatteessa ihminen pärjää 20 hampaalla normaalin 28-32:n sijasta, mutta arki lienee tällöin aika ankeaa. Esimerkiksi kahden takimmaisen poskihampaan puuttuminen vie noin kolmanneksen purutehosta ja ison osan syömisen ilosta – josta useimmat meistä nauttivat viidesti päivässä, hammaslääkäri Miikka Åhlman huomauttaa.

Vaivattomampi kuin viisaudenhammas

Puuttuva purukaluston osa voidaan korvata sekä siltarakenteella että implantilla. Sillassa hammaskruunut kytketään kiinni toisiinsa, ja poistetun hampaan ikenen yli kulkeva rakenne saa tukipilarinsa aukon viereisistä hampaista. Implantin eli keinojuuren avulla rakennettu hammas koostuu titaanista valmistetusta juuriosasta ja sen päälle tehdystä hammaskruunusta. Juuriosassa käytetään titaania, koska se kiinnittyy hyvin luuhun ja on kestävää. Se on hyvin siedetty materiaali eikä elimistö hylji sitä.

- Röntgenkuva, suun tutkimus ja mahdolliset hampaistosta otetut kipsimallit ratkaisevat, millä aukkopaikka korvataan. Implantti on kelpo ratkaisu silloin, kun viereiset hampaat ovat terveet. Siltaa käytetään, kun aukon viereisissä hampaissa on paikkoja ja ne vaatisivat muutenkin ennestään kestävämpää rakennetta, hammaslääkäri Erkki Hänninen sanoo.

Implantti ja silta rakennetaan vain terveeseen suuhun eli mahdolliset reiät, ientulehdukset ja purentaviat hoidetaan ennen niitä. Asiakkaan kukkaron paksuus vaikuttaa myös valintaan: yksittäisen hampaan korvaaminen implantilla maksaa noin 2 000 euroa, yhden puuttuvan hampaan korvaava silta noin 2 500 euroa ja edullisin kevytsilta noin 800 euroa. Yläikärajaa ei ole, mutta implantti tulisi laittaa vasta, kun hampaat ovat lopullisesti puhjenneet 23-30 vuoden iässä.

- Hammaslääkäri ja potilas valitsevat käytettävän menetelmän yhdessä. Tupakoitsijan on turha haaveilla implantista, sillä tupakointi heikentää merkittävästi luun paranemista ja vaarantaa implantin kiinnittymisen leukaluuhun, Miikka Åhlman muistuttaa.

Implantti ei sovi hätähousulle, sillä aikaa sen suunnittelusta valmiiseen tulokseen kuluu jopa kahdeksan kuukautta ja useita vastaanottokäyntejä. Silta rakentuu implanttia nopeammin, muutamalla hammaslääkärivisiitillä.

- Aikaa kuluu, mutta muuten implantin hankinta on potilaalle paljon vaivattomampaa kuin viisaudenhampaan poisto, Miikka Åhlman vakuuttaa.

Posliinia poskessa

Implantin rakentaminen alkaa aina mahdollisen vanhan hampaan ja sen juuren poistosta. Sen jälkeen odotetaan kahdesta kuuteen kuukautta, jona aikana hampaaton kohta luutuu kiinnitysalustaksi implantille. Ien avataan, implanttiruuvi porataan paikoilleen luuhun ja ruuvin ontto sisus täytetään peittoruuvilla. Peittoruuvi estää luun ja pehmytkudoksen kasvun implanttiruuvin sisään. Ien ommellaan kiinni ja keinojuuri ruuveineen jää näkymättömiin limakalvon alle.

- Kahden-kuuden kuukauden kuluttua tehdään paljastusleikkaus, jossa peittoruuvin tilalle laitetaan ikenen päälle näkyvä paranemisjatke. Sen tehtävänä on muokata ien hammaskruunulle sopivaksi parin viikon aikana.

Hammasteknikko valmistaa implantin päälle tulevan kruunun hampaista tehdyn kipsimallin avulla. Hammaslääkäri kiinnittää valmiin kruunun paikoilleen joko ruuvilla tai sementillä.

- Posliinikruunu ei värjäänny eikä reikiinny, kuten oma hammas. Se tehdään olemassa olevien hampaiden väriseksi. Etualueella se voi ennen pitkää erottua joukosta, kun muut hampaat luonnollisesti tummuvat. Tällöin moni päätyy omien hampaiden valkaisuun, hammasteknikko Kari Nappari kertoo.

Myös keinojuureen muodostuu hammaskiveä ja sen ympärille voi tulla ientulehdus ja hampaan luusta irrottava parodontiitti. Kohta, jossa implantti läpäisee limakalvon, on pidettävä puhtaana.

- Implanttihammas on yhtä kestävä kuin aito eli hyvin hoidettuna lähes ikuinen. Tapaturmaa ei sekään kestä, Nappari lisää.

Sukkela silta

Hammassillan runko tehdään metallista, kuten kulta-palladium-platina-lejeeringistä tai lujuudeltaan metallin veroisesta zirkoniumista, ja näkyvät osat posliinista. Vaihtoehtoisesti koko silta voidaan rakentaa keraamisesti.

- Aivan kuten implantissakin hammaslääkäri tarvitsee hampaistosta kipsivaloksen, jonka avulla hammasteknikko valmistaa hammassillan. Pysyvä apu valmistuu muutamassa viikossa. Hammaslääkäri rakentaa täksi ajaksi asiakkaalle väliaikaisen ratkaisun, Erkki Hänninen kertoo.

Metallinen ja keraaminen silta kiinnitetään hiottuihin tukipilarihampaisiin sementoimalla. Etu-alueen silta voidaan tehdä myös niin sanottuna kevytsiltana, jossa hammasteknikko tekee jäljennöksen avulla metalliseoksesta taustalevyn, jonka keskelle asetetaan muovista tai posliinista valmistettu keinotekoinen hammas. Levy kiinnitetään muovisementillä naapurihampaisiin.

- Uusimmat siltarakennelmat tehdään kuidusta ja ne kiinnitetään tukihampaisiin esimerkiksi muovilla. Kuitusillat ja kevytsillat ovat jalometallisia ja keraamisia edullisempia, mutteivät yhtä kestäviä. Yhdeksän kymmenestä metallisillasta on suussa vielä 15 vuoden kuluttua niiden laitosta. Kuitusillat tulivat markkinoille kymmenisen vuotta sitten, joten kokemus niiden kestävyydestä puuttuu, Miikka Åhlman sanoo.

Kuitusiltaa ei suositella voimakkaasti hampaitaan narskuttavalle, eikä mitään siltaa hammaslankaa karttavalle. Sillan keinotekoisen välihampaan ja ikenen väliin jää pienenpieni väli, joka vaatii päivittäistä puhdistusta hammaslangalla.

- Implantti ja hammassillat ovat sen verran kalliita, että viimeistään niiden laiton jälkeen kannattaa suojautua tapaturmilta ja hankkia kamppailu- ja kontaktilajeihin hammassuoja, Esko Osmo muistuttaa.

Hammas irtosi

Pieleen meni

Implantti on tarkoitettu kestämään kantajansa loppuelämä, mutta aina ei niin käy.

- Tupakoitsijalla keinojuuri luutuu huonosti ja huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes heikentää hoidon tulosta, mutta implantti voi jäädä luutumatta muulloinkin ilman syytä. Näin käy muutamalle tapaukselle sadasta, ja tällöin implantti menetetään jo alkuvaiheessa. Alaleukaan tehdyt implantit onnistuvat jonkin verran paremmin kuin yläleuan hoidot, sillä alaleuan luu on tukevampaa, hammaslääketieteen tohtori Annariitta Kottonen Suomen Hammaslääkäriliitosta kertoo.

Mikäli motivaatio hampaiden hoitoon on puuttunut ennen implanttia, keinohammas kannattaa jättää hankkimatta.

- Ientulehdus iskee putsaamatta jääneeseen suuhun, myös keinohampaaseen. Pahimmillaan se leviää implanttia pitkin leukaluuhun saakka ja implantti joudutaan poistamaan.

– Implanttihoito vaatii hammaslääkäriltä erikoisosaamista. Ennen hoitoa kannattaa kysyä hammaslääkäriltä tämän koulutuksesta että tekemien istutusten määrästä, mikä on jonkinlainen ammattitaidon mittari. Jos implantti syystä tai toisesta epäonnistuu, ensimmäisenä mennään hoidon tehneen hammaslääkärin luokse eikä vaihdeta asiantuntijaa.

Asiantuntijoina: hammaslääkärit Erkki Hänninen, Esko Osmo ja Miikka Åhlman, Tampereen Hammashoito Oy sekä hammasteknikko Kari Nappari, hammaslaboratorio Teka-Dent, Tampere.

Teksti: Virve Järvinen

X