Hyvinvointi

Hoida rannekipu kuntoon

Krooniset ranteen ja kyynärvarren rasitusvammat ovat yhä yleisempi tapa päätyä leikkauspöydälle. Hoida ranteet kuntoon ilman kirurgin apua, helpoilla kotikonsteilla.

Teksti:
Anna.fi

Rannekipu on ikävä vaiva.

Krooniset ranteen ja kyynärvarren rasitusvammat ovat yhä yleisempi tapa päätyä leikkauspöydälle. Hoida ranteet kuntoon ilman kirurgin apua, helpoilla kotikonsteilla.

Teetkö töitä käsilläsi? Saatat ehkä jo tietää, miten vaikeaksi elämä voi muuttua, kun ranteet ovat poissa pelistä. Leivän leikkaaminenkin tekee kipeää ja puristusvoima on kateissa. Rannekipu juilii hartioista sormenpäihin saakka. Kahvikuppi uhkaa tippua lattialle, yöt kuluvat hervottomiksi puutuneita käsiä eloon ravistellessa, ja punnertamisesta tai käsipainojen nostamisesta ei kannata edes haaveilla. Särkylääkkeitä kuluu, eikä mikään tunnu auttavan.

Mitä ranteelle ylipäätään voi tehdä, jos se on kipeä? Pyörittely tuntuu vain pahentavan rannekipua, kylmähoito auttaa korkeintaan väliaikaisesti, ja ranteen kaksi erittäin liikevoimaista niveltä pitävät huolta siitä, että ranteen ”venyttely” tuntuu jo ajatuksenakin hassulta.

Lue myös: Yliliikkuvat nivelet: näin tunnistat, onko sinulla yliojentuvat nivelet ja onko se haitallista

Mistä rasitusvammat johtuvat?

Rasitusvammoja syntyy, kun samoja lihaksia käytetään liiallisesti jossakin toistuvassa ja monotonisessa liikkeessä ilman, että niitä välillä vahvistettaisiin tai venytettäisiin.

Ranteen kiputilat liittyvät useimmiten juuri liialliseen kuormitukseen, eivätkä ne valitse uhriaan palkkakuitin perusteella. Raskas fyysinen työ ja painavien taakkojen kantaminen lisäävät riskiä, mutta toisaalta taas yläraajan ja ranteen rasitussairaudet ovat yleistyneet viime vuosina kaikkialla, missä ihmiset viettävät paljon aikaa tietokoneen ääressä.

Esimerkiksi rannekanavaoireyhtymän arvioidaan lisääntyvän jopa 10 prosentin vuosivauhtia kehittyneen teknologian maissa. Eikä kaikesta voi syyttää pomoa: suomalaisten vapaa-aika on lisääntynyt, mutta vietämme yhä enemmän myös vapaa-ajasta tietokoneella. Ranteet on helppo unohtaa. Kääntelemme ovenkahvoja ja –nuppeja, väännämme tölkkejä auki, punnerramme – ja pidämme kaikkea tätä itsestäänselvyytenä siihen saakka, kunnes ranteissa alkaa tuntua kipua.

Mistä vaivasta rannekipu voi kieliä?

Tutuin ranteiden rasitusvamma on jännetuppitulehdus, joka syntyy, kun jännetuppi tai sitä ympäröivä sidekudos turpoaa, kasvaa liiallisesti tai jäykistyy.

De Quervainin tauti on peukalon pitkän loitontajan ja lyhyen ojentajan ahtauttava jännetuppitulehdus. Epikondyliitti eli tenniskyynärpää puolestaan tuntuu käsivarressa, ranteessa ja kädessä.

Karpaalitunnelisyndrooma eli rannekanavaoireyhtymä on ranteessa sijaitsevan hermon pinnetila, jossa rannekanavan seinämät ärsyyntyvät ja turpoavat, ja kanavan sisällä kulkevaan hermoon kohdistuu painetta. Sormissa alkaa tuntua puutumista ja pistelyä, ja joskus puristusvoima vähenee ja sorminäppäryyttä vaativien tehtävien tekeminen vaikeutuu – vaikkapa langan neulaan pujottaminen saattaa tuntua mahdottomalta. Terävä rannekipu tuntuu usein käsivarressa saakka.

Jos tuntuu, että kätesi ”nukahtelee”, kyse voi olla ahtaumasta. Usein ranteen ja kyynärvarren ongelmat ovat kuitenkin epäspesifejä eivätkä täytä minkään varsinaisen oireyhtymän kriteeriä.

Jos joudut päivittäisissä askareissasi käyttämään paljon samoja monotonisia liikkeitä tai käsien puristusvoimaa tai taivuttelemaan paljon ranteitasi, ranteesi rasittuvat ja jännetulehdusten, rannekanavaoireyhtymän ja tenniskyynärpään riski kasvaa. Erityisesti työt, joissa joudutaan kantamaan jotakin, kannattelemaan työvälineitä, pitämään yläraajoja pitkiä aikoja koholla, puristamaan ja samanaikaisesti vääntämään tai kiertämään jotakin, rasittavat ranteita. Kylmässä työskentely usein pahentaa oireita. Myös päätetyö voi toden teolla rasittaa ranteita.

Ergonomia on aina koko kehon yhteistyötä: Jos istuma-asento ei ole kunnollinen, lihasvoimassa on puutteita ja työpisteen mittasuhteet eivät vastaa omiasi, kyynärvarsi joutuu väärään kulmaan ja ranne ei saa mistään tukea, jolloin sitä tulee koukisteltua, ojenneltua ja liikuteltua sivusuunnassa koneen käytön aikana.

Ranteet voi myös kuntoilla kipeiksi. Esimerkiksi tennis, hiihto ja nyrkkeily voivat altistaa ranteen rasitusvammoille. Kuntosali on yksi nopeimmista tavoista treenata itsensä sairaslomalle. Liian paljon painoa, liian monta toistoa ja hieman huolimattomat liikeradat, ja se on siinä. Jos alat tuntea vihlaisuja hauiskääntöä tehdessä tai konttausasennossa, on aika ottaa aikalisä.

Kotiliesi.fi: Jännetuppitulehdus – näin helpotat kivuliaan tulehduksen oireita

Hoida rannekipu kuntoon

  • Ensimmäinen asia, jota kipeät ranteet kaipaavat, on lepo.
  • Kylmägeeli, lääkevoiteet ja tulehduskipulääkkeet auttavat pahimman yli muutaman päivän kuurina.
  • Lasta, tukiside tai rannetuki saattavat auttaa rauhoittamaan tilannetta. Tuki kannattaa käydä sovittamassa ammattilaisen luona – esimerkiksi työfysioterapeutin vastaanotolla, josta saa apua myös jatkotoimenpiteisiin.

Kipeiden ranteiden hoitaminen saattaa joskus osoittautua yllättävän hankalaksi; ranteita voi rasittaa lukemattomilla eri tavoilla, ja kaikkiin ongelmiin eivät tepsi samat niksit. Jos oireet eivät millään tunnu helpottavan, on hyvä käydä myös lääkärissä ja sulkea pois artriitin, kulumien ja vanhojen murtumien mahdollisuudet.

Kun akuutti kipuvaihe on ohi, ryhdytään kaivautumaan ongelman juurille. Tärkein askel rannekivun selättämisessä on tutkia, mistä omassa arjessa toistuvasta askareesta rannekipu voisi johtua. Tämän jälkeen on lihasten huollon ja vahvistamisen aika. Arjen työt eivät niinkään vahvista ranteita, vaan rasittavat niitä, ja siksi on hyvin tärkeää hoitaa lihaksia, jotka mahdollistavat ranteen, käden ja sormien liikkeet.

  • Jos työ tai askareet sisältävät pitkittynyttä rasitusta käsille, pidä tunnin välein muutaman minuutin jaloittelutauko ja oio ja venyttele käsiä ja sormia.
  • Tee niin sanottuja vastaliikkeitä: Jos joudut käyttämään puristusvoimaa, sormien ojennukset ja venytykset vastakkaiseen suuntaan ovat tärkeitä.
  • Elpymisliikunta elvyttää verenkiertoa, parantaa käsien aineenvaihduntaa ja vähentää niveliin kohdistuvaa rasitusta: ravistele, rentouta ja pyörittele käsiä.

Asiantuntijana työfysioterapeutti Rauni Räsänen Joensuun Työterveydestä. Lähteet: Jonathan Cluett: Wrist Pain – Common conditions and treatment information. orthopedics.about.com Timothy McCall: Wrist Remedy. www.yogajournal.com Teksti: Nina Sarell

X