Hyvinvointi

Icebug®-kengät kannustavat lenkille myös liukkailla

Teksti:
Anna.fi
Icebug

Perinteistä lenkkeilyä ei sovi unohtaa talvisaikaan ja vedota liukkaisiin katuihin. Ellit päättivät testata Icebug®-kenkiä, jotka mahdollistavat lenkkeilyn vuodenajasta ja liukkausolosuhteista riippumatta. Icebug®-kenkiä löytyy kilpailuun, harjoitteluun, aktiiviliikuntaan sekä vapaa-aikaan. Suunnittelussa on huomioitu pohjoismainen lesti ja sekä hyvä pito.

BUGrip®

BUGrip®-pohja on erikoiskumipohjan sekä siihen integroitujen 15-16 kovametalli-hiiliteräsnastan kokonaisuus. ”Älykkäät” nastat mukautuvat alustaan ja antavat parhaan mahdollisen pidon eri alustoilla. Pehmeämmillä pohjilla, kuten jää, lumi tai märkä puu, nasta pureutuu alustaan.

Kovilla ja tasaisilla alustoilla, kuten asfaltti ja sementti, nasta pääsee painumaan pohjan sisään. Kovilla ja epätasaisilla alustoilla, kuten kivillä ja kallioilla, pito syntyy kumipohjan ja nastojen avulla.

Lue lisää: Icebug-kengistä ja katso lähimmät jälleenmyyjäsi.

Testissä olleet tuotteet

ATTLA BUGrip

Juoksukenkä, jonka BUGrip -pohjassa on 15 kovametalli-/hiiliteräsnastaa, jotka pureutuvat jäähän ja pakkautuneeseen lumeen.

Vedenpitävä- ja hengittäväkalvo suojaa vedeltä ja märältä lumelta. ATTLA BUGrip –kengillä on luotettava juosta talviolosuhteissa ja jopa liukkaalla jäisellä asfaltilla. Kengät soveltuvat hyvin myös märkään tai jäiseen maastojuoksuun. Kengissä yhdistyy pehmeä ja vaimentava välipohja ja hyvä kannan ja jalkaholvin kiertojäykkyys.

Attla
Mikä fiilis? 

”Nämä kengät todella haastavat jatkamaan juoksua myös läpi talven! Aiemmin juoksuni on aina talven lähestyessä pikku hiljaa hiipunut, sillä penikkatauti on jatkuva riesa, jos yritän juosta jäisillä kaduilla. Nämä kengät siis todella ansaitsivat testauksen, kun paukkupakkaset ensimmäisen kerran tänä talvena saapuivat ja tiet olivat lumen ja jään peitossa.

Lähtiessäni ovesta kerrostalon rappuun mietin, mitähän piikit tykkäävät kovalla paljaalla lattialla kävelystä. Jälkiä lattiassa en kuitenkaan huomannut ja piikit rapisten suuntasin ulko-ovesta ulos ja kirmasin kadulle.

Lenkkini koostui pääosin asfalttialustasta, joka oli jään ja lumen peitossa. Heti tunsin, kuinka vakaa askel oli ja piikkeihin todella uskalsi luottaa heti ensimetreistä lähtien. Piikit pureutuivat jäähän ja lumeen hyvin, ja askel rullasi.

Lenkin aikana pyrin välttämään kuivia kohtia, joissa asfaltti oli paljas eikä lunta tai jäätä ollut ollenkaan. Jotenkin tuntuu, että piikit eivät erityisemmin tykkää paljaalla kovalla maalla juoksentelusta. Voin tosin olla väärässä. Lenkin jälkeen kaikki piikit olivat kuitenkin tallessa. Myyjäkin vakuutti hankintavaiheessa, että itse kengät kuluvat ennen piikkejä.

Ulkonäöltä lenkkarit miellyttivät minua ja jalkatuntumakin oli ihan hyvä. Nämä todella antavat mahdollisuuden täysipainoiseen juoksuharjoitteluun myös talvella.”

Anna-Mari

 

HIKO BUGrip

HIKO BUGrip -kengissä yhdistyvät pehmeä ja joustava välipohja sekä kannan ja jalkaholvin kiertojäykkyys. Jalkaholvin rakenne ja pronaatiotuki auttavat ohjaamaan juoksijan askeleen neutraalisti eteenpäin. Kestävien kovametalli-/hiiliteräsnastojen dynaamisen toimivuuden ansiosta kenkää voi hyvin käyttää pitkissä asfalttijuoksuissa, kun matkalla on liukkaat ja jäiset olosuhteet. Näitä lenkkareita suositellaan myös maastoon.

 

Hiko
Mikä fiilis?

”Olen saanut osakseni oudoksuvia katseita harmitellessani sitä, etten talven tullen voisi jatkaa lenkkeilyä. Minulla kun on huono tasapaino ja talvisin hirvittää välillä kävelykin jäisillä kaduilla. Kun kuulin, että juoksijoillekin on nastakenkiä, oli talvi pelastettu.

Icebugin mallistosta löytyi onneksi pronaatiotuelliset Hiko-juoksulenkkarit. Tuet sopivat ilmeisen hyvin minun jaloilleni, sillä en tunne niitä ollenkaan. Kengät tuntuvat jalassa nastoja lukuunottamatta aivan samalta kuin tavalliset juoksulenkkarit. Sisätiloissa, esimerkiksi rappukäytävän kivilattialla, nastat rapisevat epäilyttävästi jalan alla ja pyrinkin suuntaamaan ulkoilmaan mahdollisimman vähillä askelilla. Myös lumettomalla asfaltilla nastat kuulostavat kärsiviltä, joten hyppään mieluiten heti lumelle, kun se on mahdollista.

Pito on kengissä ollut loistava niin jäisillä kaduilla kuin liukkaaksi tramppautuneella lumellakin. Epätasaisemmalla lumipohjalla kengänpohja tuntuu jäykemmältä kuin tavallisissa juoksulenkkareissani, mutta eteneminen käy silti sukkelasti, ehkä juuri nastojen ansiosta.

Myös ulkonäöltään kengät muistuttavat tavallisia lenkkareita. Erikoisen sininen väritys on aika villi, mutta onneksi pidän sinisestä ja perinteiset valkoista uhkuvat lenkkarit inhottavat minua. Juoksukengissä ei tietenkään voi olla kovin pitkät varret, ja jääkin lenkkeilijän omalle vastuulle pysytellä poissa syvimmistä nietoksista, jotteivät nilkat kastuisi inhottavasti. Erityiskiitosta kengät saavat ulkopinnan heijastavasta materiaalista valmistetuista yksityiskohdista. Heijastimia voisi ehkä olla vieläkin enemmän, jotta näkyvyydestä ei tarvitsisi olla huolissaan pahimpanakaan pimeänä kautena.”

Hanna

METRO BUGrip

Keskikorkea varsi ”normaaleihin talviolosuhteisiin”. BUGrip-nastoitus mahdollistaa liikkumisen liukkaissakin olosuhteissa. Varren yläosassa on miellyttävän pehmeä ja joustava neoprene. Vetoketjukiinnitys on nopea ja helppo käyttää. Hyvin kävellessä rullaava pohjarakenne.

Metro
Mikä fiilis? 

”Nastakengät olivat aivan taivaanlahja varttuneempaan ikään ehtineelle ja ylipainoiselle naiselle. Talvisin minulla on aina takaraivossa pelko liukastumisesta, sillä iän ja painon karttuessa tasapaino on huonontunut ja kaatumisen seurauksetkin voisivat olla nyt pahempia kuin nuorempana.

Olen aiemmin käyttänyt esimerkiksi kantapäiden alle kiinnitettäviä irtopiikkejä sekä kengissä valmiiksi olevia, mutta ennen käyttöä päälle käännettäviä piikkejä. Kantapäämalli ei kuitenkaan anna turvaa silloin, kun paino on päkiällä. Päälle ja pois napsautettavat piikit taas ovat tuntuneet vaivalloisilta.

IceBugin nastakengillä tunsin hyvän pidon ensiaskelista alkaen enkä tähän mennessä ole kokenut niillä ensimmäistäkään epävarmaa hetkeä. Pito on ollut vankka niin sileillä jääpinnoilla kuin pakkaslumen alla piileksivällä jäällä.

Varpaat eivät ole kengissä palelleet ja ne muistuttavat ulkonäöltäänkin tavallisia talvikenkiäni. Vettähylkivä pinta on pitänyt hyvin kosteutta vastaan, mikä on tärkeää Suomen tavallisessa talvisäässä, jolloin yöllä jäätynyt lumi alkaa päivän aikana sulaa.

Sisällä nastakengillä liikkuminen on hieman hankalampaa, vaikkakin helpompaa kuin aiemmin kokeilemillani malleilla. Työpäivän ajaksi vaihdan sisäkengät, mutta esimerkiksi kaupoissa liikkuessa saa kivilattioilla varoa askeliaan.

Olen saanut esitellä kenkiäni monille kyselijöille ja olen voinut vain ylistää niitä.”

Kirsi

 

SPEED BUGrip

Urheilullinen kenkä kävelyyn. Vedenpitävä BUGdri -kalvo pitää jalat kuivina kaikilla keleillä. Varsi tuo tukea liikuttaessa epätasailla alustoilla. BUGrip -nastoitusteknologia mahdollistaa kävelyn myös liukkaalla.

Speed
Mikä fiilis?

Kenkä ei ole varsinainen kaunotar mutta tuntui alusta lähtien hyvälle jalassa. Päädyin tähän malliin siitä syystä, että halusin ”henkivakuutuksen” kävely- ja sauvakävelylenkeille sekä pitävät popot lasten kanssa ulkoiluun. Puuttuvat taidot pihalätkässä voi korvata pitävillä kengillä. Juoksu liukkailla keleillä olisi ollut liian optimistinen tavoite.

Kengät ovat yllättävän lämpimät ja pitävät lumessa selvästi normaalikenkää paremmin. Jos kävelisin työmatkat, voisin hyvinkin kuvitella taivaltavani näillä menokkailla. Töihin tullessa kengät on riisuttava välittömästi, muustakin kuin visuaalisesta syystä, sillä nastat painuvat lattiaan jättäen siihen ikäviä jälkiä. Tämä kannattaa huomioida toki myös kotioloissa.

Minusta näitä kenkiä ei kannata säästää vain pääkallokeleille vaan niitä voi ihan hyvin käyttää millaisen ulkoilun yhteydessä tahansa. Olisipa tullut hankittua nämä kengät silloin, kun työntelin kaksosten vaunuja ja lipsuttelin tavallisilla kengillä vaunun sankaan tukeutuen.

Pahoihin vesikeleihin en ole valitettavasti päässyt kenkiä viemään mutta eiköhän siihenkin sukeudu tilaisuus kevään kuluessa.

Kristiina

X