Hyvinvointi

Infrapunasauna – Lempeässä lämmössä

Teksti:
Anna.fi

Infrapunasaunoja nauttii samasta lämmöstä kuin millä aurinko meitä hemmottelee, mutta ilman haitallista UV-säteilyä. Syvälle kudoksiin menevä lämpö rentouttaa, tervehdyttää ja kaunistaa.

Infrapunasauna – Lempeässä lämmössä

Infrapunasaunassa lämpötilaksi riittää 45–50 astetta. Kun perinteisessä saunassa kiuas lämmittää ympäröivää ilmaa ja lämpö siirtyy kehoon kuuman ilman kautta, infrapunasaunassa ei kiuas sihise eikä löylyä lyödä. Näkymättömät infrapunasäteet lämmittävät kehon kudoksia suoraan ilmaa lämmittämättä.

– Infrapunasaunassa kudokset lämpenevät syvemmältä kuin tavallisessa saunassa ja hikoilu on intensiivistä jo suhteellisen matalassa lämpötilassa, erikoislääkäri Seppo Kinnunen kertoo.

Hän muistuttaa juomisen tärkeydestä: vettä olisi hyvä juoda sekä ennen saunomista että sen aikana. Jos ei muista juoda riittävästi, nestehukka ja huono olo voi yllättää. Puoli litraa, litrakin kuluu kevyesti puolessa tunnissa.

Kun ilma ei ole kuumaa eikä kosteaa ja ilmanvaihto toimii, saunassa jaksaa istua pitkään. Lauteilla voi aikansa kuluksi vaikka lukea tai kuunnella musiikkia.

– Infrapunasaunominen kannattaa aloittaa tunnustellen. Vartti on minimi, että saa hien pintaan, mutta aikaa voi pidentää omien tuntemusten mukaan puoleen tuntiin, vähitellen jopa 45 minuuttiin.

Veri kiertää vikkelästi

Infrapunasäteet lämmittävät sitä ihon kerrosta, jossa hiussuonet kulkevat. Ääreisverenkierto vilkastuu, sydän lyö tiuhempaan ja kokonaisaineenvaihdunta kiihtyy.

– Virkistävä vaikutus perustuu siihen, että ravinteet ja happi kulkeutuvat nopeammin sinne, missä niitä tarvitaan. Infrapunasauna tekee hyvää liikunnan jälkeen: maitohappo lähtee lihaksista nopeammin ja  palaudut nopeammin. Urheilujoukkueet käyttävät infrapunasaunaa palautumiseen muun muassa Japanissa ja Koreassa.

Kuntokeskusten lisäksi infrapunasaunan lämmöstä voi nauttia kylpylöissä ja kauneushoitoloissa. Innokkaimmat ovat asennuttaneet infrasaunan kotiinsa. Sellaisen saa parilla tonnilla. Infrapunasauna vie vähemmän sähköä kuin perinteinen sauna, vähimmillään saman verran kuin kahvinkeitin tai pölynimuri.

Terveyttä ja kauneutta

Infrapunalämmöllä on myös terveydellisiä vaikutuksia.

– Lääketieteessä on jo pitkään käytetty infrapunalamppuja esimerkiksi reumasairauksien ja nivelrikon hoidossa. Verenkierron paraneminen vähentää tulehdusta, lieventää kipua ja poistaa lihasjännitystä ja nivelkankeutta.

Vilkastunut verenkierto kiihdyttää myös ihosolujen uudistumista. Iho pehmenee ja sen kimmoisuus lisääntyy. Infrapunasauna voi auttaa myös laihduttajaa. Kaloreita kuluu, kun keho viilentää itseään hikoilemalla.

– Hien tuottaminen kuluttaa energiaa. Puolen tunnin infrapunasaunominen kuluttaa helposti kolmisensataa kaloria, jopa enemmän, Kinnunen laskee.

Sana punasäteily yhdistyy mielessä helposti syöpävaaraan. Voiko infrapunasäteily altistaa syövälle?

– En usko. Sähkömagneettiset kentät yleisesti voivat lisätä riskiä, mutta olen itse mitannut infrapunasaunojen sähkömagneettista säteilyä, eikä se ollut kovin voimakasta. Jos keität ruokaa tavallisella sähköliedellä ja pyörit hellan vieressä tunnin, altistut voimakkaammalle säteilylle kuin infrapunasaunassa.

Myöskään Säteilyturvakeskuksen mukaan infrapunasaunasta ei aiheudu ohjeita noudattaen erityisiä terveysriskejä eikä se altista syövälle.

Lisätietoa:
infrapunasauna.fi
saunakeskus.fi

Asiantuntijoina työterveyshuollon erikoislääkäri Seppo Kinnunen ja diplomikosmetologi Taina Andzinska.

Teksti: Pirkko Tuominen

X