Itsetuntemus

Kirjailija Annamari Marttinen: ”Ero opetti, ettei eroa pidä pitkittää lasten vuoksi”

Annamari Marttinen, 56, erosi seitsemän vuotta sitten 23 vuoden avioliitosta. Nyt hän kertoo, mitä olisi pitänyt tehdä avioerossa toisin.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Tarja Salin

– Minä ja silloinen mieheni yritimme salata eroaikeemme lapsiltamme, mutta eihän se tietenkään onnistunut, Annamari Marttinen sanoo.

Annamari Marttinen, 56, erosi seitsemän vuotta sitten 23 vuoden avioliitosta. Nyt hän kertoo, mitä olisi pitänyt tehdä avioerossa toisin.

”Minä ja ex-mieheni vatvoimme eroa vuosia. Täytimme hakemuksen monesti ja postitimmekin kerran, mutta jänistimme viime hetkellä. Päätös oli vaikea lasten takia: pelkäsin, miten ero vaikuttaisi lapsiin. Toisaalta kuitenkin vaistosin, ettei heillekään ollut hyväksi tilanteen jatkuminen.

Jos saisin takaisin sen hetken, jolloin olin juuri muuttanut pois yhteisestä kodista, soisin itselleni mahdollisuuden rauhoittua. Minun olisi pitänyt olla enemmän yksin kotona ja miettiä asioita.

Eron jälkeen en uskaltanut kohdata muistoja ja ikävää. Aina kun lapset olivat isällään, järjestin pakonomaisesti tekemistä. Yhtäkkiä minulla oli älyttömästi menoa. Oikeasti tunsin sisäistä tyhjyyttä, jota oli vaikea kestää.

Nykyään vietän paljon aikaa itsekseni. Olen löytänyt rauhan itsestäni. Se on ollut ihana löytö, jonka olisin ehkä tehnyt aiemmin, jos olisin pystynyt ohittamaan menovaiheen. Toisaalta se oli kasvulleni välttämätön.”

”Mitä vanhempi lapsi on eron hetkellä, sitä enemmän hänellä on kestettävää”

”Ennen eroa ajattelin, että mieheni ja minä pysyisimme ystävinä. Se oli silloin liikaa toivottu. Jos toinen ei ole valmis, ystävyyttä ei voi pakottaa. Irtiotto vihan kautta voi olla tarpeen. Pari vuotta välit ex-mieheeni olivat huonot, mutta nyt eksä saattaa jopa tarjota apuaan esimerkiksi autoon liittyvissä asioissa.

Jouluaattoisin lapset ovat luonani ja eksä viettää kanssamme pari tuntia. Sen hetken, kerran vuodessa, olemme kaikki yhdessä.

Nuorimmat lapsemme olivat 7 ja 10, kun erosimme. He sopeutuivat hyvin, mutta vanhimmat, silloin 15- ja 17-vuotiaat, kipuilivat. Opin sen, että mitä vanhempi lapsi on, sitä enemmän hänellä on kestettävää – sitä enemmän hän kaipaa sitä, mitä on joskus ollut. Siksi neuvoisin muita vaikeassa tilanteessa olevia, että älkää pitkittäkö eroa ainakaan lasten vuoksi.”

Lue lisää:

Laulaja Johanna Pakonen: Ero opetti, että kannattaa pysyä itsenäisenä

Eronneiden parisuhdevinkit: Näin suhteen saa kestämään

Miksi ero sattuu joihinkin enemmän kuin toisiin? – Näin persoonallisyystyyppisi vaikuttaa erosta selviämiseen

Oireileeko sydämesi eron jälkeen? Lue Emilia Vuorisalmen vinkit särkyneen sydämen hoitoon

X