Itsetuntemus

Mitä tehdä yksin jouluna? Annan lukijat jakavat omat joulunviettotapansa

Miksi joulua vietetään yksin? Annan lukijapaneelilleen tekemän kyselyn mukaan joulua vietetään yksin sekä vapaaehtoisesti että tilanteen sanelemasta pakosta. Muita syitä ovat yksinäisyys, työt, ero, läheisen kuolema tai se, ettei vietä joulua lainkaan.

Teksti:
Tanja Kröger
Kuvat:
Istock

Monelle joulunvietto yksin tarkoittaa hiljentymistä ja rentouttavien asioiden tekemistä.

Miksi joulua vietetään yksin? Annan lukijapaneelilleen tekemän kyselyn mukaan joulua vietetään yksin sekä vapaaehtoisesti että tilanteen sanelemasta pakosta. Muita syitä ovat yksinäisyys, työt, ero, läheisen kuolema tai se, ettei vietä joulua lainkaan.

Vietätkö joulua yksin? Et ole ainoa. Mutta mitä tehdä yksin jouluna? Päätimme kysyä sitä lukijoiltamme.

Monelle joulun viettäminen yksin onkin toistuvaa ja sitä vietetään usein samaan tapaan: ostetaan itselle lahjoja, koristellaan kuusi, hiljennytään, rauhoitutaan, kuunnellaan joulumusiikkia tai käydään esimerkiksi haudoilla.

Toisaalta joulun viettäminen yksin voidaan kokea myös ikävänä. Jutteluseuran ja läheisyyden puute kaihertavat ja saa tuntemaan olon yksinäiseksi tai tarpeettomaksi.

Toisille joulu yksin on puolestaan tavallista arkea, ilman sen ilman suurempaa merkitystä. Silloin ehtii esimerkiksi tekemään rästi- tai talkootyötä.

Katso alta Annan lukijoiden kertomukset siitä, mitä tehdä yksin jouluna. Löytyisikö niistä mieluisaa tekemistä sinullekin?

1. Rentoutumista ja hiljentymistä

Eniten kannatusta Annan lukijapaneelissa (34 %)  sai rentoutuminen esimerkiksi musiikkia kuuntelemalla ja toiseksi eniten (21 %) hiljentyminen. Rentoutuminen ja hiljentyminen nousevat esiin myös avoimessa kysymyksessä joulun viettotavoista:

”Koristelen kotini, nautin yksinolosta jouluna kolme koiraa seuranani. Ei siihen tarvita hälisemään muita.”

”Hiljaisuus antaa voimaa. Aattoillan vietän ystäväni kanssa, joka on myös yksin. Yhdessä ulkoillen, saunoen ja ruokaillen.”

”Mökillä rentoutuen, saunoen, hiljentyen, takkatulen ääressä hyvää ruokaa syöden. Joulu on myös itselle tärkeiden juttujen toteuttamista.”

”Hyvä kirja, kynttilöitä, lämmin shaali – ja kenties lasillinen viiniä…”

”Ei mitään erityisempää. Jouluaatto kotona lukien tai telkkua katsellen. Lisäksi minulla on tapana joulun aikana rakentaa 5000 palan palapeli.”

”Kissa ja koira kavereina. Rentoutuen, leväten ja ulkoillen. Syön hyvin, luen kirjoja, katson mieluisia ohjelmia, leikin lemmikkien kanssa. Kaunis koti koristeltu jouluun. Mikäpä on ollessa omassa rauhassa.”

2. Jouluista tekemistä

Monivalintakysymykseen vastanneista 39 prosenttia kertoo tekevänsä jouluna siihen liittyviä asioita. Tämä nousee esiin myös avoimessa kysymyksessä joulunviettotavoista:

”Ulkoilen koirieni kanssa, katselen televisiota, syön jouluruokia ja kuuntelen joulumusiikkia. Koti on koristeltu jouluun.”

”Katson joulurauhan julistuksen televisiosta, käyn saunassa ja syön omia herkkuruokia.”

”Sytytän kyntteliköt. Joulumusiikin parissa hiljennyn joulun sanomaan.” 

”Ihan normaalisti. Iltapäivällä käyn haudoilla. Ehkä ostan vähän parempaa ruokaa ja kuuntelen joululauluja. Illalla katson televisiota. Tyttäreni tulee luokseni, mutta on hänen vuoronsa olla joulu töissä, joten en ihan koko joulua vietä yksin.”

”Nautin rauhallisesta aatosta joulujuttuineen. Käyn jossakin kirkon tilaisuudessa, kuuntelen jouluista musiikkia ja syön jotain herkkuja. Valmistelen lasten tapaninpäivän vierailua.”

”Laitan itselleni joulukuusen ja annan itselleni lahjan.”

Mitä tehdä yksin jouluna? Esimerkiksi kauniita koristeita omaksi tai naapureiden iloksi.
Mitä tehdä yksin jouluna? Esimerkiksi kauniita koristeita omaksi tai naapureiden iloksi.

3. Arkista puuhaa

Vastaajissa on myös niitä, jotka ohittavat joulun vähällä tai eivät vietä sitä lainkaan. Tähän vaikuttaa ainakin se, jos perhettä tai sellaisia ihmisiä, joiden kanssa viettää joulua, ei ole.

”Olemalla kuin ei joulua olisi. Kun ei ole perhettä, ei ole joulua.”

”Käyn aattona vanhempieni tai veljeni luona ja vietämme siellä yhdessä joulua. Olen ollut pitkään sinkkuna, enkä yksinollessani laita joulua kotiin, lähetä joulukortteja tai joululahjoja heikon taloudellisen tilanteen takia. Aaton vierailua lukuunottamatta joulu on minulle normaalia arkea.”

”Jäin leskeksi elokuussa. Kun on neljäkymmentä vuotta viettänyt yhdessä joulua, joulunvietto ei nyt tunnu hyvältä.” 

”Kun vanhempani vielä elivät, sitä oli tavallaan vähän pakko viettää. Yleensä lähdemme mieheni kanssa jonnekin ulkomaille reissuun jouluna. Lapsia ei ole. Joulu ei merkitse minulle mitään.” 

”Eivät juhlapyhät juurikaan eroa muista päivistä yksineläjällä.”

”Perheeni jäsenet ovat alkoholisteja. Joulu on niin perhekeskeinen juhla, että ei oikein tuppaa päästä kenellekään viettämään joulua. Olen kysynyt ja asiaan on suhtauduttu pöyristellen. Onneksi nykyään kaupat ovat auki ja julkiset kulkevat. Voi edes leikkiä, että ei ole joulu.”

4. Vapauden huumaa

Vastauksissa korostuu myös se, että yksin jouluna voi tehdä haluamiaan asioita. Jotkut kaipaavat yhdessäoloa, vaikka nauttivatkin yksinolon tuomasta vapaudesta.

”Teen käsitöitä, ulkoilen ja kuuntelen mielimusiikkia, käyn saunassa ja nukun niin kauan kuin haluan. Nautin vapaudesta. Ei tarvitse lähteä yhtään mihinkään, jos en halua.”

”Yleensä käyn aattona moikkaamassa veljeni perhettä, mutta mieluiten rauhoitan joulun ihan itselleni.”

”Nautin, että saan syödä, mitä haluan. Saan lukea ja nauttia hyvää suklaata. Ostan myös itselleni joululahjan. Läheisille lähetän paketit postitse jo hyvissä ajoin.”

”Ei aikatauluja, ei pakollisia hommia, vain sellaista ruokaa, jota haluan syödä, ei hälinää – hetkittäin olisi kiva, kun olisi porukkaa, jonka kanssa pelata, jutella, ihastella, miten hyvää jouluruoka on ja laulaa yhdessä. Molempia ei voi saada.”

”Nautin rauhasta ja siitä, että voin tehdä mitä haluan. Olen sinkku ja viihdyn todella hyvin omassa seurassani.”

5. Muiden auttamista, reissaamista ja töitä

Kyselyn vastaajissa on myös siitä, jotka viettävät joulua töissä, reissussa tai auttamassa vapaaehtoisena.

”Avustan naapurin vanhaa rouvaa joulun ajan. Lapset perheineen eivät tänä jouluna päässeet tulemaan.”

”Iäkäs äitini on osan jouluaatosta kanssani, mutta vien hänet illaksi kotiinsa. Joulupäivänä käyn usein hänen luonaan iltapäivällä, mutta muuten olen yksin.”

”Lähden talkoolaiseksi koko jouluksi.” 

”Olen töissä koko joulun aamuvuoroissa. Illat hiljennyn kotona. Käyn ehkä aaton yömessussa kirkossa. Luen.”

”Lähden Viroon kylpylään, rentoudun altaissa, syön hyvin, katselen kaupungilla virolaisten joulunviettoa, lenkkeilen, lueskelen, käyn ehkä kirkossa. Rauhoitun ja kuuntelen ajatuksiani.”

”Nukun pitkään, käyn lenkeillä koiran kanssa, katson vanhoja nauhoituksia ja teen tarvittaessa töitä”.

Lue myös: 

Mistä yksinäinen voi löytää ystävän? Viisi yksinäisyyttä kokenutta kertoo

Yksinäisyyden tunne parisuhteessa ennakoi usein eroa – näin puutut ongelmaan ennen kuin on liian myöhäistä

Tunnetko itsesi yksinäiseksi silloinkin kun et ole yksin? Yksinäisyyden tunteesta voi päästä eroon

X