Itsetuntemus

Näin arvioit riskejä suurten kysymysten edessä – 8 päätöksentekoa helpottavaa ohjetta

Huono itsetunto ja mukavuudenhalu saavat meidät liioittelemaan riskejä. Tunnekuohussa taas voimme tehdä hätiköityjä päätöksiä. Lue, miten pystyt arvioimaan objektiivisesti riskin suuruutta ja päättämään, kannattaako riski ottaa.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Kannattaako ottaa riski vai pitäytyä tutussa turvallisessa? Listasimme kahdeksan neuvoa, jotka voivat helpottaa tämän päätöksen tekemistä.

Huono itsetunto ja mukavuudenhalu saavat meidät liioittelemaan riskejä. Tunnekuohussa taas voimme tehdä hätiköityjä päätöksiä. Lue, miten pystyt arvioimaan objektiivisesti riskin suuruutta ja päättämään, kannattaako riski ottaa.

Pitäisikö jatkaa yhdessä vai erota? Vaihdanko työpaikkaa, uskaltaudunko treffeille petyttyäni rakkauteen? Eli toisin sanoen, kannattaako ottaa riski siitä, että elämä muuttuu?

Liioittelemme usein elämänmuutosten riskejä, koska uusi ja tuntematon pelottaa. Tunteiden vallassa taas voimme tehdä hätiköityjä päätöksiä. Muiden ristiriitaiset neuvot voivat vaikeuttaa päätöksentekoa entisestään.

Listasimme kahdeksan vinkkiä, jotka helpottavat riskien arvioimista suurten valintojen edellä.

1. Selvitä, miksi harkitset muutosta

Haaveiletko maailmanympärysmatkasta, koska uskot, että irtiotto parantaa eron aiheuttamat haavat? Pohditko työpaikan vaihtoa oman kiinnostuksesi vuoksi vai siksi, että mietit, miltä urasi vaikuttaa ulospäin?

Ennen kuin päätät, kannattaako ottaa riski siitä, että elämä muuttuu, on tärkeä selvittää syyt muutoshalun takana. Vaikka tekisit muutoksen läheistesi vuoksi, motivaation pitää kummuta itsestäsi. Jos toteutat toisten odotuksia, onnistumiset voivat tuntua laimeilta, ja epäonnistumiset voivat katkeroittaa.

Pinnalliset muutokset eivät myöskään ratkaise käsittelemättömiä ongelmia. Jos et kohtaa eron aiheuttamaa kipua, elämysmatka tuskin poistaa pahaa oloasi, vaikka se voi suunnata huomiosi muualle.

Konkretisoi ensin, mitkä asiat aiheuttavat sinulle tyytymättömyyttä. Mieti, muuttaisiko riskin ottaminen näitä asioita.

Pohdi myös, harkitsetko muutosta omasta halustasi. Entä estävätkö muiden odotukset sinua ottamasta riskiä?

2. Vertaa riskiä asioihin, joita teet päivittäin

Pienetkin muutokset voivat pelottaa niin paljon, ettemme hahmota, millaisia riskejä arjessamme on jo nyt. Pelko asettuu realistisiin mittasuhteisiin, kun mietit, onko elämäsi tällä hetkellä todellakin riskitöntä.

Ihastuksen pyytäminen treffeille voi ahdistaa niin kovasti, että pelkäämme kuolevamme häpeään, jos hän kieltäytyy. Vaikka häpeä on inhottava tunne, voit päästä siitä yli. Sen sijaan päivittäinen tupakointi on vakava terveysriski. Toisen pyytäminen treffeille on pienempi uhka kuin se, että sytytät savukkeen.

Voit myös tulla torjutuksi, kun haet uutta työtä. Hakemusta ei kuitenkaan kannata jättää tekemättä pelon vuoksi. Jatkuva stressi, työpaikkakiusaaminen tai turhautuminen voivat vahingoittaa sinua paljon enemmän kuin hylkäysviesti.

3. Mikä on pahinta, mitä riskistä voi seurata?

Yritä miettiä tätä objektiivisesti. Jos irtisanoudut tyhjän päälle, saatat olla vuoden kuluttua vailla oman alasi työtä. Ajatus en tule enää koskaan saamaan mitään töitä ja joudun vararikkoon kuitenkaan pitää tuskin paikkaansa.

Pahin skenaario lienee työttömyys. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettet työllistyisi enää koskaan. Jos olet valmis tekemään muita töitä, uudelleenkouluttautumaan tai muuttamaan työn perässä, saat todennäköisesti jotakin työtä.

Jos annat urakehityksellesi aikaa, saatat olla joskus unelmapestissäsi. Et ehkä ensi vuonna, mutta jonain päivänä.

Lue myös: Miten tunnistaa terveen harkitsevaisuuden ja haitallisen pelokkuuden rajat? Älä anna pelon kahlita

4. Miten tärkeä riskin tuoma hyöty on?

Työpaikan vaihto voi nostaa palkkaasi ja edistää uraasi. Riskin hyötyjen pitää kuitenkin vastata arvojasi. Jos et ole uraorientoitunut, ja nykyinen työsi on mukiinmenevä, hienon kuuloinen uusi työ voi aiheuttaa vain stressiä.

Mieti, kenen näkökulmasta riskit ja mahdollisuudet ovat haittoja ja etuja. Arvostatko itse asioita, joita muutos voi  mahdollistaa? Estävätkö muiden pelot sinua ottamasta riskiä?

Siitä, kannattaako ottaa riski vai ei, kannattaa keskustella jonkun neutraalin henkilön kanssa, mutta ei liikaa. Päätös on kuitenkin aina sinun omasi.
Siitä, kannattaako ottaa riski vai ei, kannattaa keskustella jonkun neutraalin henkilön kanssa, mutta ei liikaa. Päätös on kuitenkin aina sinun omasi.

5. Kannattaako ottaa riski juuri nyt, eli onko sinulla voimia muutokseen?

Mieti, millaisia henkisiä, fyysisiä tai taloudellisia voimavaroja riskin ottaminen vaatii. Onko sinulla näitä resursseja nyt? Jos ei ole, voisitko kerätä voimia ja koettaa myöhemmin uudelleen?

Muista kuitenkin, että hetki elämänmuutokseen on harvoin täydellinen. Muutos aktivoi meissä usein piileviä kykyjä ja energiaa, jonka olemassaoloa emme huomaa tasaisessa arjessa.

6. Keskustele neutraalin ulkopuolisen kanssa

Riskiä kannattaa eritellä ihmisen kanssa, joka suhtautuu aiheeseen neutraalisti. Läheiset eivät ole aina parhaita vaihtoehtoja. He voivat pelätä elämänmuutostasi tai kaunistella mahdollisuuksiasi. Vältä myös besserwissereitä, jotka neuvovat muita vain saadakseen olla äänessä.

Etäisempi tuttava voi nähdä tilanteesi kirkkaammin kuin sydänystävä. Myös psykologista, ammatinvalinnanohjaajasta, life coachista ja järjestöjen tarjoamasta vertaistuesta voi olla apua.

Lue myös: Väärinymmärryksiä, huonoja päätöksiä ja ajatusvirheitä – voimakkaat tunteet voivat heikettää tilannetajua

7. Kuuntele intuitiotasi

Vaikka neuvoista voi olla hyötyä, älä anna ulkopuolisten tehdä suuria päätöksiä puolestasi. Sinun on tehtävä itse ratkaisusi ja seistävä niiden takana.

Kun olet miettinyt muutoksen riskejä ja etuja, kuulostele, miltä päätös tuntuu. Sinun ei tarvitse uhkua itsevarmuutta, mutta valinta ei saa tuntua ahdistavalta tai moraalittomalta.

8. Kypsyttele päätöstä omassa rauhassa

Intuitiotaan on vaikea kuulla hälyssä. Oma ääni voi kadota myös infoähkyyn.

Älä keskustele asiasta loputtomasti muiden kanssa. Päätä, että puhut vaikkapa viiden ihmisen kanssa, jonka jälkeen et kysy uusia mielipiteitä. Aseta aikaraja, johon mennessä ratkaisusi on oltava valmis.

Ota henkisesti ja fyysisesti omaa tilaa. Liiku luonnossa, kuuntele musiikkia, sauno tai meditoi. Kun olosi on rentoutunut ja turvallinen, sisäinen ääni on helpompi kuulla.

Lähteet: Mielenterveystalo, Psychology Today

X