Itsetuntemus

Tuntuuko siltä, että päivät valuvat läpi sormien? 8 vinkkiä, miten saat elämästä enemmän irti

Oma ajankäyttö on mahdollista ottaa haltuun. Sen sijaan että pelkästään suorittaa elämäänsä, kannattaa miettiä, mitä siltä todella haluaa – ja tehdä tilaa itselle tärkeille asioille.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Itselle tärkeille asioille kannattaa järjestää aikaa. Muista, että tämä on sinun elämäsi.

Oma ajankäyttö on mahdollista ottaa haltuun. Sen sijaan että pelkästään suorittaa elämäänsä, kannattaa miettiä, mitä siltä todella haluaa – ja tehdä tilaa itselle tärkeille asioille.

Tuntuuko, ettet ehdi tehdä mitään, mitä oikeasti haluaisit tehdä? Että elämä on pelkkää työntekoa, kaupassa käyntiä ja pyykinpesua? Kiireen tuntu ja ajanpuute voivat johtua siitä, ettet hallitse ajankäyttöäsi vaan annat velvollisuuksiesi hallita sinua.

Ensimmäinen askel tehokkaampaan ajankäyttöön on tiedostaa, että oma aikataulu on mahdollista ottaa haltuun. Sen sijaan, että keskittyy miettimään, mitä kaikkea täytyy tehdä, kannattaa ajatella, että jokainen voi itse päättää, mitä ajallaan ja elämällään tekee.

Mieti, mitä haluat

Sen sijaan että pelkästään suoritat elämääsi, mieti, mitä todella haluat siltä. Mitä arvostat ja mihin haluat käyttää aikaasi? Kun pääasiassa nautit tekemistäsi asioista, saat paljon enemmän aikaan. Koko elämää ei tarvitse pistää kerralla uusiksi, vaan pohdi, millä pienillä muutoksilla voisit tehdä sekä työstäsi että vapaa-ajastasi mielekkäämpää.

Voisitko esimerkiksi ottaa vastuuta uudenlaisista työtehtävistä ja luopua toisista? Nautitko vapaa-ajalla eniten lenkkeilystä, ystävien seurasta vai kirjojen lukemisesta? Mitä ikinä haluatkin enemmän elämääsi, tee sille tilaa kalenteriisi. Se saattaa tarkoittaa myös joistain aktiviteeteista luopumista, joten täytyy miettiä myös sitä, mitkä asiat eivät ole sinulle niin tärkeitä.

Havaitse aikasyöpöt

Sellaista, mitä ei huomaa, ei voi myöskään muuttaa. Seuraa ajankäyttöäsi esimerkiksi pitämällä kirjaa siitä, kuinka kauan aikaa käytät kunkin asian tekemiseen. Tuhlaatko aikaa vääriin tai turhiin asioihin? Aiheuttavatko epäolennaiset asiat kiirettä ja stressiä? Ajankäytön seuraamiseen on olemassa myös monia sovelluksia, esimerkiksi Toggl ja Harvest.

Suunnittele

Kun olet selvittänyt, mitkä asiat ovat epäolennaisia eivätkä vie sinua kohti päämäärääsi, unohda ne. Laita tehtävät tärkeysjärjestykseen ja mieti, milloin teet mitäkin ja kuinka paljon tarvitset siihen aikaa. Tee suunnitelma ja pysy siinä. Jos esimerkiksi tahdot liikkua enemmän, suunnittele konkreettisesti, minä päivinä liikut ja miten.

Älä yritä liikoja

Tehtävälistan pituuden sijaan kannattaa keskittyä siihen, että pystyt tekemään asiat kunnolla. Älä yliarvioi jaksamistasi, sillä päädyt vain pettymään ja soimaamaan itseäsi, kun et onnistukaan epäinhimillisissä tavoitteissasi.

Meidän ei tarvitse olla superihmisiä emmekä jaksa toimia aina valonnopeudella. Opettele arvioimaan kohtuullinen aika, jossa suoriudut tietyistä tehtävistä ja tee itsellesi aikataulu. Muista myös jättää tilaa tauoille ja levolle.

Tee vain oma työsi

Usein otamme tehtäväksemme enemmän kuin tarvitsisikaan. Muista jakaa vastuuta myös muille ja delegoida niin töissä kuin kotonakin. Jos hypit tarpeettomasti tehtävästä toiseen, niiden välille tuhlautuu aikaa, kun keskittyminen herpaantuu jatkuvasti.

Tee yksi asia kerrallaan

Multitasking on päivän sana, mutta se ei silti ole kannattavaa. Kun teemme montaa asiaa yhtä aikaa, teemme ne kaikki huonommin kuin jos keskittyisimme yhteen asiaan kerrallaan. Tee siis yksi tehtävä loppuun ennen kuin aloitat toisen. Suuret kokonaisuudet ja projektit kannattaa jakaa pienempiin osiin ja keskittyä vain yhteen osaan kerrallaan.

Oikeasti tehokkaat ihmiset eivät multitaskaa – monotaskaaminen parantaa työn laatua ja vähentää stressiä

Älä ole teknologian orja

Keskeytyykö tekemisesi jatkuvasti puhelimen ilmoituksista? Onko esimerkiksi töissä pakollista seurata sähköpostia koko ajan? Kiinnitä huomiota siihen, kuinka paljon aikaa käytät viestinten ja sosiaalisen median parissa. Älä tsekkaile puhelinta jatkuvasti, vaan laita se useammin pois näköetäisyydeltä tai vaikka kokonaan pois päältä – erityisesti vapaa-ajalla.

Keskity itseesi

Kiireessä usein unohdamme itsemme ja oman hyvinvointimme. Väsyneenä tai kipeänä on vaikea olla tehokas. Kuuntele itseäsi ja anna kehollesi, mitä se tarvitsee: lepoa ja unta, liikuntaa sekä ravitsevaa ruokaa. Kun huolehdit itsestäsi, jaksat paremmin.

Lähteet: Huffington Post, It’s my life

Lue myös:

Näin opit organisoimaan ajankäyttöä – 5 keinoa, joilla jatkuva kiire katoaa

Hanki itsellesi lisää omaa aikaa – Siivoa kalenterisi KonMari-menetelmällä

Aina kiire? 10 varmaa keinoa, joilla saat lisää aikaa arkeen

X