Hyvinvointi

Kasvihormonit – Voiko vaihdevuosioireet kesyttää luonnonmukaisesti?

Teksti:
Anna.fi

Hikoilu, kuumat aallot ja unettomuus häiritsevät monia vaihdevuosien kanssa kamppailevia. Olisiko kasvihormoni luonnollinen vaihtoehto synteettisesti valmistetuille lääkkeille? Kysyimme asiaa naistentautien erikoislääkäri Leena Larvalta.

Kasvihormonit – Voiko vaihdevuosioireet kesyttää luonnonmukaisesti?

Mitä kasvihormonit ovat?

Kasvihormonit ovat kasveissa olevia yhdisteitä, jotka muistuttavat toiminnaltaan estrogeeniä. Kasvihormonit ja estrogeeni eivät ole rakenteeltaan identtisiä, mutta toimivat samalla tavalla.

Lue myös: Kuinka lopettaa hormonikorvaushoito? – 10 kysymystä

Kuka kasvihormoneja tarvitsee?

Kasvihormoneja on toki hyvä olla jokaisen ruokavaliossa. Esimerkiksi soijapapujen ja papukasvien syömisellä on todettu olevan todella paljon terveysvaikutuksia. Kolesteroli laskee ja on jopa sellaisia tutkimustuloksia, että rintasyöpä voi estyä, jos soijatuotteita aletaan nauttia jo lapsena. Kaksi soijajogurttia päivässä tasoittaa erilaisia PMS-oireita ja jopa kuukautiskipuja.

Lue myös: Soijavalmisteita vaihdevuosioireiden ja kuukautishäiriöiden tasapainoittamiseen

Milloin kasvihormoneja kannattaa ottaa kapseleina?

Yleensä kasvihormoneja kannattaa ottaa kapseleina vaihdevuosioireisiin. Olen kuitenkin huomannut, että niistä on apua myös muihin hormonaalisiin vaivoihin, kuten kuukautiskipuihin ja PMS-oireisiin. Naisilla hormonit menevät vuoristorataa koko ajan, mutta kasvihormonit tasoittavat menoa.

Lue myös: Perimenopaussi eli vaihdevuodet – 10 kysymystä

Voisiko kuukautiskivuista kärsivä syödä kasvihormonikapseleja jo nuorempana?

En usko, että siitä olisi ainakaan mitään haittaa. Tutkimustietoa kasvihormoneista ja niiden vaikutuksesta on kuitenkin vielä vähän eikä asiasta juuri puhuta. Tutkimustiedon puutteellisuuden takia kukaan ei oikein osaa käyttää niitä tai suositella käytön aloittamista.

Lue myös: Kuukautiskivut – 10 kysymystä

Kuinka nopea kasvihormonien vaikutus on?

Hidas. Ihmiset helposti lopettavat kasvihormonien syömisen, kun tuloksia ei kuulu heti. Tuloksien saavuttaakseen täytyy kasvihormoneja syödä ainakin kuukausi.

Lue myös: Haluatko eroon selluliitista, rypyistä ja läskeistä?

Voiko kasvihormonien käytössä piillä vaaroja?

Kasvihormonikapselit on uutettu kasveista, eli maksa voi joskus tykätä niistä huonoa. Sen takia on suositus, että kasvihormoneja käytetään ainoastaan puoli vuotta kerrallaan. Mutta jos verikokeissa käy varmistamassa, että maksa voi hyvin, en näe syytä lopettaa kapseleiden käyttöä.

Lue myös: Rasvamaksa voi aiheuttaa kylkikipua

Kannattaako kasvihormoneja alkaa syödä ennaltaehkäisevästi ennen vaihdevuosioireita?

Vaikea sanoa. Kaikki elämän stressit ja muut tunne-elämän asiat vaikuttavat vaihdevuosioireisiin. Oireet saattavat mennä aaltoillen ja annostusta voi joutua vaihtamaan. Koska kasvihormonista ei vielä tiedetä paljoa, on annoksia vaikea määrätä ja niitä annetaan hyvin pieniä määriä. Vaihdevuosioireisiin ei ole muuta varsinaista lääkitystä kuin reseptillä saatava hormonikorvaushoito, jolla tarkoitetaan estrogeenihoitoa tabletteina, geelinä tai laastarina. Naisille, joille hormonihoito ei sovi, lääkäri voi määrätä reseptillä belladonnaa ja ergotamiinia sisältäviä tabletteja.

Lue myös: PMS-oireita voidaan helpottaa lääkkeillä

Lue lisää:

Vaihdevuodet – Ota ilo irti
Kamala PMS – Näin helpotat turvotusta ruokavaliolla
Piinaavatko PMS-oireet? Näin saat niihin helpotusta!

Teksti: Hilppa Alanko
Kuva: Colourbox

X