Hyvinvointi

Kevätväsymys – mitä se on?

Teksti:
Anna.fi

Kevätväsymystä voi ehkäistä popsimalla riittävästi vitamiineja, monityydyttymättömiä rasvahappoja ja kivennäis- ja hivenaineita. On aika tankata vitamiinivarastot täyteen!

nainen vihanneskorin kanssa

Sama juttu joka kevät: puhti on poissa ja mieli maassa – tekisi mieli käpertyä peiton alle odottamaan kesää. Kesä tulee takuuvarmasti odottamattakin, kevätväsymys sen sijaan ei. Sitä voi vastustaa ruokavaliolla, joka sisältää riittävästi vitamiineja, monityydyttymättömiä rasvahappoja ja kivennäis- ja hivenaineita. Samoja voimanlähteitä saa purkistakin, mutta asiantuntija kehottaa kattamaan ne mieluummin lautaselle.

– Vitamiineista, rasvahapoista, kivennäis- ja hivenaineista saadaan paras teho silloin, kun ne ovat luontaisessa suhteessa toisiinsa nähden – kuten ne ruuasta nautittuina ovatkin. Monet vitamiinit toimivat vastavuoroisesti: jos yhtä tulee ylettömästi, toinen jättää imeytymättä. Kun nämä aineet tulevat ruuasta, ei yliannostuksen vaaraa ole, ravitsemusepidemiologian dosentti Kirsti Uusi-Rasi UKK-instituutista sanoo.

Ruuan yhteys terveyteen on jopa vahvempi ja kiistattomampi kuin yksittäisten ravintoaineiden.

– Ruuassa on ravintoaineiden lisäksi myös muita terveyteen vaikuttavia aineita, joita emme vielä edes tunne. Sellaisia ovat esimerkiksi flavonoidit ja monet bioaktiiviset peptidit. Niitä ei voi napata purkista, mutta monipuolisesta ruokavaliosta voi.

Lautasmallin mukaan syövä saa ruuastaan kaiken tarpeellisen, kun vielä muistaa tutun ohjeen puolesta kilosta tai kuudesta kourallisesta kasviksia päivässä.

– Osa ravintoaineista vaikuttaa toisia tehokkaammin mielialaan ja vireystilaan. Varsinkin värikkäissä ruoka-aineissa eli vihanneksissa, marjoissa ja hedelmissä on ravintoaineita, jotka piristävät harmaata mieltä.

Asiantuntijana ravitsemusepidemiologian dosentti Kirsti Uusi-Rasi, UKK-instituutti.
Teksti: Virve Järvinen.

X