Hyvinvointi

Kunnon blogi: Lenkki- ja juoksukenkiä hankkimassa

Teksti:
Anna.fi
4Runners

Olimme ryhtyneet kuluttamaan lenkkareitamme kuluneen kevään aikana ihan uudella tahdilla. Osa juosten, osa kävellen. Oli siis ehdottomasti aika tarkastaa kunnon blogilaisten lenkkareiden kunto ja suunnistaa asiantuntijoiden huomaan.

Menimme Helsingin Erottajalla sijaitsevaan juoksun erikoisliikkeeseen 4 Runnersiin. Liikkeessä meitä odottivat palvelualttiit ja asiantuntevat myyjät sekä erittäin laaja lenkkarivalikoima.

4Runners

Heti aluksi otimme kengät pois ja annoimme jalkamme arvioitaviksi. Myyjä katsoi hetken jalkoja ja käski tehdä muutaman yksinkertaisen liikkeen, jonka perusteella hän selvitti, millaisen tuen jalkamme lenkkarilta tarvitsevat. Tuen taso selvisi menemällä kyykkyyn ensin kahdella ja sitten yhdellä jalalla.

Pronaatio ja ylipronaatio

Pronaatio on jalan normaali joustoliike, joka vaimentaa iskua ja tekee kävelystä sulavalinjaista, pienentäen kehoon kohdistuvaa kuormitusta.

Ylipronaatiolla tarkoitetaan puolestaan normaalia joustoliikettä suurempaa liikettä. Ylipronaatio on siis virheliike. Kantaluu kiertyy vahvasti sisään päin ja jalan painopiste ohjautuu sisäsivulle. Jalan etuosa kiertyy ylipronaatiossa ulospäin.

Jalan ylipronaatio vaikuttaa koko alaraajan toimintaan. Myös sääri kiertyy sisäänpäin, polvi ohjautuu keskilinjaa kohden ja reidessä ja lonkkanivelessä on sisäkiertoa. Koko alaraajan sisäkierto vaikuttaa lisäksi lantion ja rangan asentoon. Jalkaa oikein ohjaavat lenkkarit ovat siis erittäin tärkeä osa urheiluvarustusta!

Useimmilla meistä jalan poikittainen holvi on laskeutunut kovien alustojen kuten asfaltin vuoksi. Vaivaan ei kosketa ennen kuin se kipeytyy. Luonnonmukainen hoito poikittaisen holvin laskeutumisen ovat esimerkiksi Five Fingers–kengät, joista kerromme lisää tuonnempana.

Asiantunteva myyjä on kaiken a ja o

Juoksukengän myyjän täytyy osata asiansa. Myyjän tulee kysyä tietyt kysymykset asiakkaalta ja tehdä hänelle tietyt testit, jotta jalan tukitarve selviää. Tämän jälkeen myyjän on esiteltävä laajasta kenkävalikoimasta asiakkaalle juuri oikeanlaisia kenkiä.

4Runners

Mikäli istuvuudeltaan täydellistä kenkää ei kuitenkaan syystä tai toisesta löydy, 4 Runners valmistaa myös jokaiselle asiakkaalle henkilökohtaisesti kustomoituja pohjallisia. Pohjallisissa on kolmen kuukauden takuu ja niitä voidaan valaa myös normaaliin arkikävelykenkään.

4Runners

Lenkkareiden valinta ei suinkaan rajoitu lyhyeen köpöttelyyn liikkeen sisätiloissa, vaan lenkkareita on ehdottomasti testattava ostotilanteessa myös mahdollisimman autenttisissa olosuhteissa. Tätä varten 4 Runnersissa kehotetaankin ottamaan lyhyt pyrähdys viereisessä puistossa ja oivan testialustan antaa myös liikkeen juoksumatto.

4Runners
4Runners

Kokeneet juoksulenkkarimyyjät törmäävät usein siihen, että asiakas ei osaa ostaa tarpeeksi isokokoisia lenkkareita. Lenkkarit voivat helposti olla jopa yhden koon isommat kuin arkikävelykengät. Etenkin pidemmillä lenkeillä väljyys kengässä nousee arvoon arvaamattomaan.

Asiakkaan on myös itse tiedettävä kokonsa. Myyjä ei voi puolestasi päättää, mikä koko tuntuu parhaalle. 4 Runners noudattaa periaatetta, jonka mukaan he eivät ohjaa asiakasta valitsemaan tiettyä kokoa, vaan koon valinta täytyy olla täysin asiakkaan oma päätös.

 

4Runners
4Runners

 

Mikä fiilis?

Kristiina

 

Asics Gel Nimbus

”Viimeisimmät juoksukenkäni hankin muutama vuosi sitten erään urheiluliikkeen kesäalesta. Hankin ne oikeastaan kävelyyn ja mahdollisesti satunnaiseen juoksuun. Kengät ovat palvelleet hyvin tähän asti. Pidin niitä ihan käyttökelpoisina enkä oikeastaan kaivannut uusia kenkiä ennen juoksuharjoittelun aloittamista. Juostessani mietin jokusen kerran, että ovatkohan tossuni optimaaliset juoksua varten vai löytyisiköhän jotain parempaa ja tuntuisikohan juoksu jotenkin erilaiselta paremmissa lenkkareissa. Ominpäin juoksupuotiin meneminen tuntui vähän orvolta. Enhän minä ole mikään juoksija vaan hölkkääjä korkeintaan.

Kun aloin sovitella Erottajan 4 Runners-liikkeessä eri juoksukenkiä, huomasin, että kyllä kengissä on eroja. Lestit olivat hyvin eri tuntuisia ja juoksutuntuma vaihteli kengästä toiseen. Lopulta löysin viereisen kuvan Asics Gel Nimbus -kengät. Kengät tuntuivat heti omilta. Ainoa asia mitä emmin oli koko. Erittäin asiantuntevan oloinen myyjä jätti kokoasian täysin päätettäväväkseni, mikä varmasti oli ihan järkevää. Vaikeahan se on myyjän tietää, miltä kenkä tuntuu asiakkaan jalassa. Muutoin olin erittäin tyytyväinen, että menimme juoksukenkäostoksille juuri tähän liikkeeseen, sillä oikeanlaisten juoksukenkien valitsemiseen tarvitaan asiantuntevan myyjän apua. Ominpäin ostettaessa virhemarginaali kasvaa. Jos palvelua ei saa, kannattaa ottaa jalat alle ja mennä sellaiseen liikkeeseen, mistä sitä saa.

Kun pääsin juoksuttamaan uusia kenkiäni, huomasin olevani rakastunut. Ymmärrättekö? Rakastunut, rakastunut ja vielä kerran rakastunut. Siitäkin huolimatta, että kengissä on punaista ja minä en juuri punaisesta piittaa. Kengät tuntuvat todella hyviltä niin asfaltilla kuin pururadallakin. Olen saanut ihan uutta potkua juoksemiseen, vaikka into oli aikaisemmin varsin kova.

Hankin samalla reissulla myös lyhyet sekä polveen asti ulottuvat pitkät juoksusukat. Myyjä suositteli pitkiä juoksusukkia mutta minä olin hyvin epäileväinen, sillä ne näyttivät mielestäni hyvin epäesteettiselta pitkinä ja beigeinä. Päätin kuitenkin kokeilla ja hyvä, että päätin. Sukat tuntuvat aivan loistavilta. Pohkeet eivät kipeydy ja jalat palautuvat harjoituksista paremmin. Ovathan ne toki vähän hupaisan näköiset yhdistettynä polvimittaisiin juoksuhousuihin mutta kyllähän maailmaan naurua mahtuu!

Hanna
Karhu M1

”Vanhat lenkkarini olivat kyllä ihan tunnettua merkkiä ja sinänsä varmasti ihan hyvät kengät. Olin kuitenkin ostanut ne tarjouksen perusteella omin päin jostain ketjuliikkeestä ymmärtämättä hölkäsen pöläystä pronaatioista ja muista. Hyvät ja oikein valitut kengät ovat minulle erityisen tärkeät, sillä jalkaholvini ovat huonoissa kengissä kulkemisen ja liikunnan puutteen ansiosta romahtaneet. Jollen käytä joko hyviä kenkiä tai fysioterapeutin minulle muotoilemia tukipohjallisia, jalkoihini tulee helposti nivelkipuja ja marssimurtumia. Visiitti 4Runnersiin oli minulle siis enemmän kuin tarpeen.

Sain ensin kokeiltavaksi Puman pronaatiotuella varustetut Vectana-kengät, joissa jalkakaaren alle asettuvan tuen saattoi nähdä ihan päältä päinkin. Kipaisin viereiseen Diana-puistoon kenkiä testailemaan ja hyviltähän ne tuntuivat. Koin kuitenkin hieman häiritseväksi sen, että tunsin pronaatiotuen koko ajan jonkinlaisena möhkönä jalan alla, joten seuraavaksi sain kokeiltavaksi kuvassa näkyvät Karhun M1-kengät, joiden kanssa lopulta kotiinkin lähdin.

M-sarjan kenkien kerrotaan edistävän juoksun taloudellisuutta ja tehokkuutta. M1-malli on tarkoitettu juuri minun kaltaisilleni ylipronatoiville askeltajille. Samantien oli selvää, että nämä tohvelit lähtisivät minun mukaani. Puistotestiä toistaessa jalat suorastaan hihkuivat onnesta. Rehellisesti voin sanoa, että näin mukavilta eivät mitkään kengät ole jaloissani koskaan tuntuneet!

Juoksutreenit uusilla kengillä ovat lähteneet kulkemaan hienosti. Polvet tai muut nivelet ole kipeytyneet ja vaikka jaloissa joku nivel vähän vihoittelisi ennen reippailua, voi sen unohtaa samantien, kun lenkkikengät sujahtavat jalkaan. Lenkkireitilleni mahtuu niin asvalttia kuin hiekkatietäkin ja askellus on molemmilla ollut kevyttä ja rullaavaa.”

Anna-Mari

Karhu M2

”Olin hämmästynyt, miten nopeasti 4 Runnersin myyjä osasi tulkita jalkojani! Hän tiesi jo lähes ensinäkemältä, millaista lenkkaria olen vailla. Jalkani eivät tarvinneet ohjaavuutta kumpaankaan suuntaan, vaan minulle sopivin lenkkari oli ns. neutraalikenkä.

Vanhat lenkkarini olivat ehkä olleet jopa hieman väärin tukevat tai sitten jalkani ovat vuosien saatossa korjaantuneet. Kilometrejä ja vuosia vanhoile lenkkareilleni oli joka tapauksessa päässyt kertymään ihan kiitettävästi. Siis liikaakin. Uusille lenkkareille oli siis todella tilausta.

Kuuluin myös juuri siihen perusasiakaskuntaan, joka ei osaa valita tarpeeksi isoa kokoa. Olen pelannut jalkapalloa monia vuosia ja jalkani ovat tottuneet nappulakengän tiiviiseen ja napakkaan olemukseen, jolloin lenkkarinikin on tunnuttava napakoilta. En kuitenkaan missään tapauksessa ostanut liian pieniä kenkiä, mutta varmasti joku olisi voinut valita kokoa suuremmankin.

Käytössä olen huomannut, että koko on itselleni juuri oikea ja Karhun lenkkarit tuntuvat muutenkin erittäin hyvälle. Vaikka olinkin vannoutunut Asics-käyttäjä.

Jonkin verran ”ajoin uusia lenkkareita sisään” ja aloitin niillä harjoittelun lyhyillä lenkeillä, mutta nyt olen juossut uusilla Karhuillani jo yli tunnin lenkkejä ja hyvältä tuntuvat. Värikin on mukavan tyttömäinen ja se jos mikä on tietysti myös tärkeä asia.”

 

KirsiPuma Vectana Women

”Minun kohdallani ei ollut kyse minulle sopivien juoksukenkien löytämisestä. Kyllähän minä vielä bussiin juoksen, mutta pitemmälle matkalle ei kuntoni kyllä riitä. Sen sijaan rivakoita kävelylenkkejä teen jatkuvasti. Tähän asti jalkineinani olen käyttänyt lähinnä Adidaksen ylipronaatiotuella varustettuja kenkiä, joita olen pitänyt itselleni hyvinkin sopivina. Muihin merkkeihin en vuosien varrella ole juuri edes tutustunut.

Raskasrakenteisena minusta tuntuu, että lenkkikengissä tärkeintä on, että kenkä tukee hyvin jalkaani. Tämän kerroin 4 runners-myyjällekin ennen kenkien valintaa. Pientä keskustelua kävimme myös siitä, voiko lenkkikengät hankkia ulkonäön perusteella. No ei kuulemma voi, ja siihen minunkin oli tyytyminen. Lähdimme siis etsimään muilla perustein parasta mahdollista mallia.

Jos olisin ihan vain ulkonäön perusteella valinnut, olisin päätynyt Hannalle parhaiten soveltuneisiin Karhuihin. Niitä kokeilinkin, mutta huomasin jo jalkaan kenkiä vetäessäni, että kenkä ei oikein istunut. Eikä se sitten tuntunut hyvältä kävellessäkään. Seuraavaksi sain kokeiltavaksi myyjän suositteleman Puma Vectanan. Ensi askellus osoitti, että asiantuntija oli saanut tehdä valinnan. Tunsin heti, kuinka hyvän tuen askeltamiseni Pumista sai, puhumattakaan siitä, kuinka hyviltä jalkineet muutoin tuntuivat.

Koskaanhan uudet kengät – vaikka olisivat kuinka sopivat – eivät ole ensimmäisellä lenkillä ihan vielä omaan jalkaan muotoutuneet ja niin kävi nytkin. Vanha rasitusvamma vasemmassa jalassani tuntui hiukan lenkin alkuun ärtyvän, mutta myöhemmillä kerroilla ei sitäkään enää tapahtunut. Kengän tuki jalkapöydälle tuntuu nyttemmin oikeastaan vain hyvältä, ja lenkkarit on mukava vetää jalkaansa.

Vaikka Puma Vectana ei minun silmääni ulkonäöllään juuri hivele, olen siihenkin ajan oloon tottunut, sillä kyllä niiden toiminnallisuus kuitenkin voittaa kauneusarvot. Asiantuntijan apuun kannatti luottaa.”

X